Assen 1 pakt eerste nederlaag dit seizoen

Verslag: Elmar

Zaterdag 14 december stond de wedstrijd tegen Lasker op het programma. Na drie duidelijke overwinningen hoopten we natuurlijk onze goede reeks voort te kunnen zetten. Ik vermoed dat we op papier een beetje beter zijn, maar dat zegt niet zoveel. We werden deze partij weer vergezeld door een aantal imposante banners. Ik mocht mezelf aanschouwen, zonnebril op, met de tekst: “Voor iedereen een maatje te groot.” Trillende knieën en bange gezichten waren het bewijs dat mijn banner een beangstigende indruk achterliet op onze tegenstanders.

We gaan door naar de partijen. Ivo was als eerste klaar en liet er geen twijfel over bestaan. In de opening had hij een prettig voordeeltje opgebouwd. Maar de strijd werd juist vrij snel en tactisch bepaald. Zwart had een stuk op e5 en Ivo kon met f4 dit stuk aanvallen en ook met f5 een vorkje dreigen. 1 – 0

Met de afwezigheid van Tjapko en Arjan is het maar goed dat we beschikken over supersub Frank. Frank was ook vrij vlot klaar. Ik heb helaas niet veel van de partij meegekregen. Ik zag enkel in de opening een klein voordeeltje van Frank. Toch werd de strijd bepaald met gelijkspel. 1,5 – 0,5

Ik mocht het zelf proberen aan bord drie met de zwarte stukken. Beetje passieve opening, kon weinig tegenspel creëren. Uiteindelijk begon toch echt mijn stelling in te storten. Ik besloot een hoog dubieus torenoffer om eeuwig schaak af te dwingen. Mijn tegenstander had de juiste verdediging niet gezien waardoor ik toch een halfje kon scoren met eeuwig schaak. 2 – 1

Rieks maakte een overtuigende indruk. Ik zag een siciliaans met tegengestelde rokades, lekker aanvallen. Ik vond de aanval van zwart duidelijker. In de analyse liet Rieks trots zien hoe hij met een mooi matje zijn partij kon bepalen. 3 – 1

Het heeft er nooit écht goed uit gezien voor ons, de partijen die het langste duurden leken allemaal te gaan verliezen aan onze zijde. Hoe het bij Gertjan is mis gegaan weet ik niet precies. In de opening zag het juist wel aardig uit met een sterke loper. Maar het mocht toch niet lukken, 3 – 2.

Bij Maarten zag het er in de opening al niet best uit. De zwarte velden leken erg kwetsbaar en het was niet makkelijk om de dreigingen af te wenden. Uiteindelijk kwam Maarten er toch aardig uit en leek de stelling weer in balans. En juist op dat moment blundert Maarten een stuk weg! Dat is balen. 3 – 3

En met een 3-3 stand hadden we Geon en Pieter over die allebei moesten vechten voor remise.

Pieter koos met de witte stukken voor de afruilvariant van het Frans. Zo’n partij kent natuurlijk geen winnaars, ongeacht de uitslag. Zwart kon iets beter omgaan met de sleur van deze saaie variant, had een trucje om een kwaliteit te winnen. Hoewel de pionnenstructuur verzwakt was, had Pieter aanvankelijk weinig compensatie. Toch lukt het hem om af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion minder. En dat wist Pieter nog te keepen tot remise. 3,5 – 3,5

Geon speelde met zwart en ik vond dat hij in de opening een beetje gedrongen stond. Maar even zo goed, dat is toch wel een onderdeel van de “ik-pak-je-wel-in-het-eindspel-stijl” van Geon. Dus nog geen paniek. In een toren + loper + zooitje pionnen leek het er eerst wel op dat Geon kon gaan vechten voor remise. Maar op een gegeven moment werd het iets te gortig en was tegenspel toch ver te zoeken. 3,5 – 4,5

Met een nederlaag de winterstop in gaan is natuurlijk niet gewenst. Maar wees gerust, getergd en gemotiveerd komen we terug in 2020 met klinkende overwinningen!

Uitslagen ronde 4 (KNSB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.