C-team ondanks mindere slotdag vijfde van Nederland!

Eergisteren (30 november) was het dan zover: de slotdag van de landelijke jeugdclubcompetitie stond op het programma, en ons C-team mocht aan de bak om te proberen een historische podiumplaats binnen te halen!

Ronde 7: VAS C1 – Assen C1

In de eerste ronde van de slotdag tegen VAS, waar heb ik dat eerder gezien? O ja, vorig jaar in de Meesterklasse D! Toen werd het een zwaarbevochten en enigszins gelukkig gelijkspel, zou er ditmaal mee in zitten?

Geheel tegen de gewoonte van deze competitie in was Léon ditmaal als eerste klaar, ondanks dat hij aan het einde van de partij nog maar 4 minuten op de klok had. Ook geheel tegen de gewoonte van deze competitie in was dat hij voor het eerst een zwartpartij wist te winnen, en dat deed hij op leuke wijze:

Noël bracht daarna een zeer knap halfje binnen. Kort na de opening verloor hij een pion, maar met actief spel wist hij het zijn tegenstander (die 500 ratingpunten meer had!) zo lastig te maken dat die geen overtuigende winst kon vinden en uiteindelijk remise gaf. Opnieuw een prachtig resultaat voor Noël dus, en met een geweldige stelling voor Jaël en een moeilijke, maar misschien verdedigbare voor Lyne zat de matchwinst eraan te komen!

Lyne wist het uiteindelijk toch niet te redden en leed zo haar eerste witnederlaag. Vlak na de opening kreeg ze een standaardoffer in het Siciliaans te verwerken (het kwaliteitsoffer 1… Txc3 gevolgd door 2… Pxe4, voor de kenners), en ook hier bleek het sterk. Zwart veroverde het centrum, zijn stukken kwamen steeds actiever te staan, en uiteindelijk bezweek Lyne onder de alsmaar toenemende druk en ging ze ten onder aan een mataanval. Jammer voor haar en het team, maar prachtig gespeeld door haar tegenstander, daar moeten we eerlijk over zijn!

Jaël had inmiddels de zwarte koning lelijk in het nauw gedreven, en kon in deze stelling toeslaan:

Het podium was nu zo goed als uit zicht, maar met een goede loting voor de middagronde was top-vijf nog altijd mogelijk!

Uitslagen ronde 7 (KNSB)

Ronde 8: Assen C1 – RSR Ivoren Toren C1

In de slotronde tegen RSR Ivoren Toren, waar heb ik dat eerder gezien? O ja, vorig jaar in de Meesterklasse D! Toen wonnen we met het kleinste verschil, en gezien de opstellingen van deze editie zou dat er ook nu in moeten zitten. Daarvoor moesten we wel een vervelend patroon doorbreken: in de eerste drie speeldagen hadden we iedere keer in de middagronde minder bordpunten gehaald dan in de ochtendronde…

Gelukkig werd dat patroon al binnen een uur doorbroken, want we stonden toen al met 2 – 0 voor! De tegenstander van Lyne liet in de opening een tempo te veel vallen, en zij maakte daar dankbaar gebruik van door te doen waar ze zo goed in is: vol ten aanval trekken. Helemaal correct bleek haar opzet niet toen ik de partij nog even met Stockfish bekeek, maar ze werd er wel voor beloond doordat haar tegenstander de juiste voortzetting niet vond en in plaats daarvan een toren cadeau deed. Hij speelde nog lang door (veel en veel te lang naar mijn mening; op dit niveau moet “nooit opgeven” toch echt afgeleerd worden!), maar Lyne gaf hem uiteraard geen kans meer.

Léon was ook nu snel klaar, als tweede welteverstaan. Zijn tegenstander zette na de opening zijn stukken nogal onhandig neer, en Léon profiteerde optimaal van het feit dat met name de zwarte torens erg ongelukkig stonden. Na 1. La3 moest de toren van d6 naar f6, na 2. Lh3 moest ook de toren van d7 aan de kant, en toen stond er een loper op e7 ongedekt. Die verdween in de doos, en niet veel later had Léon zijn tweede overwinning van de dag binnen!

Noël had ons de matchwinst kunnen bezorgen; alles wat hij daarvoor had hoeven doen, was het remiseaanbod van zijn tegenstander aannemen… Helaas vergat hij dat dit een teamwedstrijd is en sloeg hij het aanbod zonder overleg af. Op het moment dat hij dat deed stond hij ook wel beter, maar in plaats van op aanval te spelen ruilde hij de dames. Dat bleek geen gelukkige keuze, want vanaf dat moment bleken de lichte stukken van zwart superieur aan de witte toren, en toen zwart een vrije c-pion kreeg en die binnen de kortste keren op c2 wist te krijgen was de partij eigenlijk wel over. Jammer, daar had zeker meer in gezeten!

Het kwam dus opnieuw op Jaël aan om ons de teamoverwinning te bezorgen, en net als in de ochtendronde was hij een hele tijd prima op koers daarvoor. Helaas ging het ook nu mis: Jaël raakte in tijdnood, kon de juiste zetten niet meer vinden, verloor een pion, en uiteindelijk ging hij tot overmaat van ramp door de vlag… Alsnog een gelijkspel voor het team dus, en ook nu had er meer in gezeten!

Uitslagen ronde 8 (KNSB)

Gelukkig bleek het ene matchpunt dat we deze dag haalden voldoende voor een gedeelde vijfde plaats in de eindstand. Wel interessant is dat we die plaats moeten delen met o.a. Minerva, waar we op de derde speeldag dik van wonnen… Klim-Op werd de verrassende kampioen (ondanks een misstap tegen Chesscool in de ochtendronde), en dat levert hen een ticket op voor de Meesterklasse AB van volgend seizoen; Almere (waar wij op de eerste dag nog zo geweldig tegen stuntten!), Chesscool en VAS deelden de tweede plaats.

Tot slot de persoonlijke resultaten van onze helden en heldin:

Assen C1r1r2r3r4r5r6r7r8WNBrdKlKNSBTPRRaTgW-We
1.Jaël Wierenga1½½01½0081 164515431588-1.018
2.Léon Niemeijer½10½½11182 160015891450+0.518
3.Lyne Bruggink11½01½01583 152213981307-0.168
4.Noël van der Veen10001½½0384 90910851176+0.598

Ondanks zijn promotie naar bord 2 is Léon dus topscorer geworden, met name dankzij zijn twee overwinningen op de slotdag! Lyne scoorde een halfje minder, en haar grootste winst is toch wel dat ze veel stabieler in haar spel is geworden ten opzichte van vorig jaar. Wel had ze een zwak moment in ronde 4, maar dat kan ook de besten overkomen! Jaël speelde veel beter dan zijn score weergeeft; zijn drie nederlagen hadden allemaal zomaar overwinningen kunnen zijn. Noël scoorde een vol punt meer dan vorig jaar (en dat in een partij minder!), en met name in de tweede ‘seizoenshelft’ heeft hij laten zien over een uitstekende vechtersmentaliteit te beschikken!

Er had dus nog veel meer ingezeten, maar al met al is de vijfde plaats in de eindstand zeker niet slecht te noemen. De rek is er bij iedereen nog lang niet uit, dus hopelijk kunnen we volgend seizoen (mits we ons plaatsen, maar ik weet niet waarom dat niet zou lukken) voor de top-drie gaan!

Uiteraard moet ik tot slot mijn collega-chauffeurs Henk (dag 1), Edwin (dag 2), Remco (dag 3) en Sylvia (dag 4) bedanken. Zonder jullie inzet was dit avontuur niet mogelijk geweest!

Tot zover deze editie; volgend jaar zijn we er graag weer bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.