Asser jeugd opnieuw succesvol in Grand Prix Ten Boer!

Gisteren (18 januari) was het weer tijd voor één van de hoogtepunten van de NOSBO-jeugdkalender, namelijk het Grand-Prix-toernooi van Ten Boer. Zoals altijd (vrijwel) perfect georganiseerd, trok het toernooi ook dit jaar weer een vol huis aan deelnemers, maar liefst 93 in totaal! Vijf Assenaren hadden zich aangemeld; helaas moest Adriaen ziek afhaken, maar de overgebleven vier deden het geweldig!

Léon was eerder in de week ook ziek, maar was op tijd weer voldoende fit en kon dus voor het eerst dit seizoen meedoen. Ditmaal mocht hij het in de A-groep proberen, en daar was hij favoriet geweest als niet een zekere Daan Noordenbos zich ook had aangemeld… Die speelt al eerste klasse KNSB-competitie, was met zijn rating van ruim 2100 veruit de sterkste deelnemer en won dan ook al zijn partijen, al kreeg hij het zeker niet cadeau! Léon was dus veroordeeld tot het spelen voor de tweede plaats, en dat deed hij succesvol: naast zijn nederlaag tegen Daan stond hij alleen een remise af, en dat was voldoende voor de tweede prijs!

Noël moest, na zijn glansrijke overwinning in het vorige Grand-Prix-toernooi, ditmaal genoegen nemen met een plaats in de B-groep, maar daar was hij wel als eerste geplaatst. Het niveau in deze groep bleek echter bepaald niet onder te doen voor dat van de A-groep! Een aantal deelnemers in deze groep speelt al KNSB-competitie voor het Talententeam JSN (Noël is daar zelf overigens één van!) en is dus al behoorlijk gewend aan het spelen van lange partijen. Diverse partijen in deze groep gingen dan ook tot het gaatje, en dat had tot gevolg dat hun laatste ronde nog bezig was toen de prijsuitreiking al was begonnen! Helaas werd het een zware middag voor Noël; hij verloor zijn eerste drie partijen, en uiteindelijk bleef de teller steken op 2½ punt en een voorlaatste plaats. Volgende keer beter!

Serana mocht, net als in Hoogeveen, in de D-groep uitkomen, en net als toen verliep het toernooi uitstekend voor haar: slechts één nederlaag, daarnaast drie zwaarbevochten remises en drie overwinningen bezorgden haar 4½ punten, en dat bleek voldoende voor de tweede prijs!

Tenslotte deed ook Nicander weer mee, en voor hem betekende dat zijn allereerste deelname aan een Grand-Prix-toernooi, na twee weken voor het eerst aan het PJK te hebben meegedaan. Dat bleek toen nog net even iets te hoog gegrepen, maar ditmaal ging alles op rolletjes in de J-groep. Eén keer kwam Nicander goed weg toen hij opeens zijn dame weggaf, maar de tegenstander het gelukkig ook niet zag, maar afgezien daarvan speelde hij gewoon overtuigend en rolde al zijn tegenstanders achter elkaar op: 7 uit 7 en een meer dan verdiende eerste prijs!

Opnieuw een uitstekende middag voor onze jeugd dus! De volgende Grand Prix is pas over vier weken, maar tussendoor is er uiteraard ook het jaarlijkse basisschoolschaakkampioenschap!

Uitslagen (NOSBO)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.