Assen 1 herpakt zich en is weer (gedeeld) koploper

Verslag: Gertjan

Zaterdag 1 februari: Assen 1 – Arnhemse Schaakacademie 1 5-3

Na het onverwachtse verlies tegen Emanuel Lasker in de vorige ronde, zou de wedstrijd tegen de Arnhemse Schaakacademie nog belangrijker zijn als voorheen, aangezien dat team tot aan deze ronde als enige alles gewonnen had. We moesten het dit keer zonder Tjapko en Maarten stellen, maar Martin heeft als invaller keurig een vol punt gepakt.

Na deze winst tegen de Arnhemse Schaakacademie hebben we een mogelijk kampioenschap nog in eigen hand. Op dit moment is de stand ongekend spannend, met maar liefst 5 teams op 8 punten. Samen met ASV 1 hebben we wel een voorsprong op de rest wat betreft bordpunten. Ook moeten wij nog tegen 3 van deze 4 andere teams.

Terug naar de wedstrijd zelf, de precieze volgorde van de borduitslagen weet ik niet, maar de eerste 4 borden waren als eerst klaar en als ik het goed herinner, Rieks als eerste.

(Onderstaande partij(fragment)en zijn na te spelen in de gameviewer onderaan het verslag.)

Bord 1: Dries Wedda (2169) – Rieks Taal (2161) 1-0

De tegenstander van Rieks offerde in de opening een pion, maar kreeg daarvoor verrassend veel compensatie. Na een logisch ogende maar verkeerde zet werkte alles voor wit. Naar Rieks’ eigen zeggen “weer zo’n Catalaan waarbij je denkt: dat ga ik ook spelen”.

Bord 2: Elmar Hommes (2138) – Willy Hendriks (2419) 0-1

Wat ik mij kan herinneren van de partij van Elmar, is dat er in de opening niet veel aan de hand was. Terwijl ik druk bezig was met mijn partij, stonden de keer daarna dat ik bij Elmars bord keek de stukken in de beginopstelling en de koningen op zwart. De levensgrote banner van Elmar in de speelzaal heeft blijkbaar niet genoeg indruk gemaakt op de tegenstander. Helaas nog een 0 voor Assen, maar zeker geen schande tegen Willy Hendriks.

Bord 3: Geert van Hoorn (2050) – Arjan Dwarshuis (2107) 0-1

De partij van Arjan is zeker het naspelen waard en heeft hijzelf ook van uitgebreid commentaar voorzien. Hierbij de onderstaande analyse van Arjan:

Bord 4: Ivo Maris (2378) – Arthur Maters (2017) 1-0

Ivo had voor de verandering een vrij rustige partij, waarin hij met wit langzaam maar zeker een groter voordeel opbouwde door te profiteren van de kleine zwaktes in de stelling van zwart. Ergens in de opening had hij de kans om een stuk in te sluiten, maar uiteindelijk besloot hij hiervoor niet te gaan, omdat zijn tegenstander hiervoor veel compensatie zou krijgen met Ivo’s koning nog in het midden. Ik heb gemist wat er op het einde van de partij gebeurd is, maar Ivo heeft in ieder geval het punt binnengehaald.

De tussenstand is 2-2 en gezien de stand op de laagste 4 borden beloofde het nog een zeer spannende strijd te worden.

Bord 8: Geon Knol (2102) – Thomas van Nispenrode (2027) ½-½

Bij Geon leek het de hele partij in mijn eigen ogen redelijk gelijk op te gaan. In het eindspel gaf hij een pion weg om een toreneindspel met pion minder remise te maken, een eindspel waarin hij volgens hemzelf met gelijk aantal pionnen ongetwijfeld had gewonnen. Er werd nog redelijk lang doorgespeeld, maar het halfje leek niet echt in gevaar te komen en zo geschiedde.

Bord 5: Bob Beeke (2244) – Pieter Tromp (2110) ½-½

Pieter speelde een rustige partij, waarin hij snel de dames ruilde en in een eindspel terecht raakte waarin hij wel het loperpaar had, maar ook een geïsoleerde pion op d5. Zodra Pieter deze Pion ruilde, resteerde een eindspel waarin hij iets actiever stond. Hij dacht even een pion te kunnen winnen, ten koste van zijn loperpaar, maar zag net op tijd dat die variant niet heel goed was. Zijn plan B was een penning op de d-lijn en met behulp van de tijdnood van zijn tegenstander werd dit nog best gevaarlijk. Toen er een stelling ontstond waarin enkel wit nog echt fouten kon maken, besloot Pieter uiteraard om nog even door te spelen in een verder potremise stelling. Een begrijpelijke keuze, want hierdoor kon hij naar eigen zeggen nog mooi van de overige 2 partijen genieten. Uiteindelijk maakte wit geen fouten in het eindspel en werd de partij dus remise.

Vraag aan de lezer: Zwart aan zet – kan zwart hier nog winnen?

Bord 7: Mathieu Roskam (2003) – Martin van Velzen (1914) 0-1

Net als Arjan, heeft Martin zijn geweldige invalsbeurt ook van uitgebreid commentaar voorzien, inclusief een terugblik op de andere wedstrijden die dezelfde dag plaatsvonden:
“Wat een topdag gisteren: Assen 1 verslaat de koploper, Assen 2 pakt het eerste matchpunt (mede dankzij mijn advies aan Ben om Lyne als invaller te vragen!), Assen 3 haalt uit (tegen een team waar ze vorig seizoen nog dik van verloren) en ikzelf mag mijn eerste puntje voor Assen 1 sinds 11 maart 2017 noteren! Om eerlijk te zijn leek het daar rond zet 20 helemaal niet op: ik kreeg de kriebels van een wit paard dat op f5 dreigde te verschijnen en besloot vrijwillig mijn pionnenstructuur op de koningsvleugel te laten verzwakken. Dat werkte blijkbaar als een rode lap op een stier, want mijn tegenstander liet zich provoceren tot een paardmanoeuvre naar h5; dat leek actief maar stelde uiteindelijk niets voor. Sterker nog, het paard bleek daar alleen maar slecht te staan, en rond zet 30 kon ik de aanval overnemen:

Bord 6: Gertjan Haan (1977) – Saša Albers (2051) 1-0

Gezien de tussenstand van 4-3 betekende een remise genoeg voor de winst. Zodra ik verwachtte dat remise genoeg zou zijn voor de teamoverwinning, was de stelling echter al opgeblazen en leek remise plots wat verder weg.

De partij begon als een rustige manoeuvreerpartij met ruimtevoordeel aan mijn kant, maar geen zwaktes bij de tegenstander tegenover een kleine zwakte in mijn pionnenstructuur op b3. In gelijke stelling probeerde ik op winst te spelen en koos ik uiteindelijk voor een suboptimaal plan. Uiteindelijk resulteerde de partij in de volgende stelling:

Achteraf gezien blijk ik best een verassend aantal zaken te hebben gemist in het gecompliceerde eindspel, maar ik ben blij dat ik het winnende punt heb mogen binnenharken.

Uitslagen ronde 5 (KNSB)

Partij(fragment)en in gameviewer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.