Meppel – Assen: Drentse Derby eindigt onbeslist

Verslag: Rieks

Na een voorspoedige heenreis waar we op het gemakje naar de mooie speellocatie wandelenden begon de spannende wedstrijd.

Ivo speelde een flanksysteempje en na een onverwachte zet nam hij meteen het centrum mee. Hij bleef druk zetten op het bord en de klok en het was snel afgelopen. Is Ivo nou zo goed of speelde zijn tegenstander zo slecht?

Arjan speelde wederom tegen GM de Vreugt al was dat, ondanks de opstelling, niet de bedoeling. Arjan gebruikte zoals gebruikelijk veel tijd om zijn opties te overwegen in de opening en het vroege middenspel en hield een gezonde stelling over. Het was moeilijk om er doorheen te breken en uiteindelijk werd er één zet niet aan een sluimerende truuk gedacht en werd die vervolgens emotieloos op het bord uitgevoerd.

Geon koos voor een solide/passieve set-up. Zijn tegenstander leek in een modelpartij te laten zien wat ruimtevoordeel vermag, maar de altijd gevaarlijke Geon snoepte een pionnetje mee in een ingewikkelde stelling. Uiteindelijk bleek het zelfs voor Geon te complex want hij overzag iets en ging pardoes mat.

Elmar vertelde op weg naar de speelzaal dat hij goed weet wat zijn zwakte is. Hij is te vaak een ‘luie detective’ die na een paar aanwijzingen de zaak al heeft opgelost en niet iedere aanwijzing naloopt. In een prettige stelling met ruimtevoordeel had Elmar voor een zet berekend dat de f2 pion niet geslagen kon worden en ging ervan uit dat één keer rekenen genoeg was. Helaas bleek het de zet erna wel te werken voor zwart en moest Elmar alle zeilen bijzetten om zijn tegenstander tot remise te piepelen. Elmar kent zichzelf, nu nog het verbeterplan erna.

Rieks had een op het oog saaie Slavisch waar onder de oppervlakte veel mogelijke pionnenstructuren mogelijk waren. Ook hij ging er iets te gemakkelijk vanuit dat zijn paard “op de een of andere manier” wel een mooi veld op c5 zou bereiken maar toen dat idee nergens realiteit kon worden stond hij gewoon minder. De vrijpion werd geblokkeerd en het loperpaar kon zich opmaken voor infiltratie van de witte koningstelling. De tegenstander overzag een vernuftige manoeuvre, vond geen winstplan en ging zettenherhaling niet uit de weg. Bij een stand van 3.5 – 2.5 leken wij op de andere borden goed te staan, maar mijn tegenstander verklaarde dat het met zwart niet zijn taak was om meer dan remise te maken.

Gertjan stond letterlijk na 10 zetten een uur achter omdat hij zich ernstig zorgen maakte om zijn koning. Al waren beide partijen nog volledig op de eigen helft, hij zag de aanval smeulen en toen het bord dan ook in brand vloog hielden we ons hart vast. In tijdnood speelde Gertjan beter en met een naar verluid winnende stelling op zet 41 ging hij even wat drinken bestellen, om in de weer hervonden tijdnood dan maar remise te maken.

Tjapko is terug uit Amerika en waar sommigen moeten inschaken na zo’n pauze blijft Tjapko rustig gezonde zetten doen en profiteren van iedere onnauwkeurigheid van zijn tegenstanders. Na een aftrekaanval in slow-motion won hij de hele koningsvleugel. Wit gooide dan maar alles erin op de damevleugel, maar na zorgvuldige verdediging was de partij afgelopen.

Pieter had een mooie mataanval, al moest de zwarte koning er nog wel even in rokeren. Dat durfde die toch niet waarna Pieter dames ruilde voor een mooi paard op d6. In die tactische schermutseling hield hij twee stukken tegen een toren en een paar pionnen + druk over. Het was technisch waarschijnlijk gewonnen, maar na een vervelend truukje van de alerte tegenstander bleef er te weinig materiaal op het bord om tot winst te komen en het werd het 4-4.

We hoopten op meer, maar met veel bordpunten op zak en directe concurrenten voor de boeg zijn we nog volop in de race voor het kampioenschap. De sfeer hing er dus lekker bij en uit een vrolijk debat en de nodige afwijzingen volgde een running diner met enkel hoofdgerecht, om precies op tijd bij het station aan te komen. Een pyrrusoverwinning omdat de trein in Beilen niet verder ging: wisselstoring. Omdat we toch al warmgelopen waren begonnen we aan de 17 kilometer richting Assen. Bij de finish van de eerste etappe in de kroeg wist de minderheid, ondanks heftig aansporen van de nu-minder-lui-geworden-detective, ons terug naar het station te loodsen en tjoekten we voldaan naar huis.

Uitslagen ronde 6 (KNSB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.