Assen 2 nog altijd aan kop na geflatteerde overwinning op ESG

Het ging wat moeizamer dan het na anderhalf uur leek, maar ook de ‘Drentse Derby’ tegen ESG is tot een goed einde gebracht!

Als ik mij niet vergis was het gisteren (6 november) de eerste keer dat één van onze teams in KNSB-competitieverband tegen ESG mocht uitkomen. Sowieso was het al weer een tijdje geleden dat beide clubs de degens kruisten: op 8 november 2019 (bijna precies twee jaar geleden dus!) speelde Assen 3 tegen ESG 1 in de NOSBO-beker, en wist toen met een remise op bord 3 een 4 – 0 nederlaag te voorkomen…

Het opnieuw ingaan van diverse corona-maatregelen had gelukkig geen effect op onze opstelling, want we hoefden niemand aan het eerste af te staan. Wel was Sybrand verhinderd, waardoor Abedin weer mocht invallen, maar verder was onze gehele basisopstelling present. ESG bleek ook twee invallers te hebben, omdat o.a. hun sterkste speler niet mee kon doen, waardoor we toch weer gemiddeld zo’n 100 ratingpunten meer hadden.

Het eerste resultaat was al snel binnen: een remise voor Jaël op bord 4. Hij speelde tegen niemand minder dan Jan van Os, NOSBO-voorzitter, Schaakreporter, en wedstrijdleider, en die bleek door de nieuwe maatregelen nogal wat beslommeringen aan zijn hoofd te hebben. Al op zet 5 verdwenen de dames van het bord, en daarmee was de muziek eigenlijk meteen uit de stelling. Er werd nog wat doorgespeeld, maar nadat er nog wat stukken geruild waren vonden de heren het wel mooi geweest. Daarmee was het enige bord waar ESG een ratingoverwicht had meteen geneutraliseerd, een goede start voor ons dus!

Ook het tweede resultaat was een remise, van mijzelf op bord 2. Anderhalf uur en negentien zetten telde deze partij, maar er viel toch wel het één en ander te beleven. Een Moderne Verdediging volgens Martin-recept ging over in een Spaanse structuur waarin mijn stukken wat handiger leken te staan, maar mijn tegenstander wist op tactische wijze te voorkomen dat zijn belangrijke zwartveldige loper geruild werd. Daarna stond ik nog steeds wat beter, maar veel had het waarschijnlijk niet om het lijf; toen mijn tegenstander remise aanbood leek het erop dat we ruim zouden kunnen gaan winnen, en dus nam ik het aanbod aan.
Hier het interessantste moment uit mijn partij:

Op het moment dat ik de remise aannam zag het er ook daadwerkelijk goed uit voor ons. Alleen Léon leek wat bedenkelijk te staan, maar van de anderen had ik er alle vertrouwen in dat ze de puntjes wel zouden kunnen binnenslepen. Ik zag dan ook totaal niet aankomen dat we op achterstand zouden komen…

Die achterstand werd veroorzaakt door een onverwachte nederlaag van Ab op bord 8. Hij was bezig zijn tegenstander plat te walsen op de koningsvleugel, maar werd ineens geconfronteerd met een stukoffer dat onschuldig leek, maar verrassend sterk bleek te zijn. De nog onontwikkelde zwarte damevleugel bleek ineens een blok aan het been van Ab, en met een mooie loperswitch verzekerde de witspeler, die 400 ratingpunten minder had maar naar verluidt wel vaker voor dergelijke verrassingen zorgt, zich van een prachtige overwinning.

Er volgde een tweede tegenvallertje, want Abedin bleek op bord 7 zijn goed uitziende stelling niet tot winst te kunnen voeren. Hij leek zich als een vis in het water te voelen met een mooi initiatief over de c-lijn, maar na een onnauwkeurigheidje was het voordeel vervlogen en moest hij naar eigen zeggen zelfs oppassen. Gelukkig werd het niet erger dan dat, maar het was toch weer een half bordpuntje minder dan ik had gehoopt…

Gelukkig was het hierna weer tijd voor een opsteker in de vorm van de gelijkmaker, en verrassend genoeg was het Léon die die op bord 6 op zijn naam bracht. Na een goed begin kwam hij toch langzamerhand in de verdrukking en verloor een pion, maar kort voor de tijdcontrole wist hij die weer terug te winnen. Toen schoot zijn tegenstander een gigantische bok:

Na deze meevaller wist teamleider Maarten H. ons de langverwachte voorsprong te bezorgen. Hij speelde op bord 5 weer zijn vertrouwde London-systeem volgens Hoolsema-recept, leverde wel even een pion in maar kreeg die met voordeel weer terug. Dat voordeel vertaalde zich in twee pluspionnen, maar met de ontstane open lijnen en ongelijke lopers leek zwart tegenkansen te hebben. Gelukkig bleek dat enorm mee te vallen: Maarten wisselde de pionnen in voor een kwaliteit, ruilde een torenpaar, hield de zwarte b-pion tegen, en ging met zijn toren achter de zwarte koningsvleugel aan. Hij maakte het zichzelf nog lastig, maar kon uiteindelijk de kwaliteit teruggeven om dame te halen; zwart had weliswaar een f-pion, maar die was niet ver genoeg opgerukt, en de witte koning stond voldoende dichtbij. Toch nog een mooie overwinning dus!

Met de tijdcontrole achter de rug was het buiten donker aan het worden, en nog twee partijen waren bezig: Maarten D. op bord 1 en Hans op bord 3. Beiden stonden er op het oog goed voor, maar winnen leek nog knap lastig. Met name het eindspel van Hans, dat er eerder nog winnend uitzag, leek toch nog in remise te gaan verzanden. Toen kreeg hij plotseling hulp uit onverwachte hoek:

Daarmee waren de matchpunten binnen, en mocht Maarten D. de overwinning nog wat extra glans geven. Hij was goed uit de opening gekomen, maar in het middenspel wist zijn tegenstander zijn stukken net even wat actiever neer te zetten, terwijl de witte druk op de a-lijn niet zoveel voorstelde. Zo rond de tijdcontrole draaide de zaak toch om: Maarten wist een pion te winnen, kreeg nog wat zware stukken op bezoek op de tweede rij, maar redde zich netjes uit de problemen, en uiteindelijk mocht hij met dame en paard op jacht naar de zwarte koning. Even na 18:00 was het pleit beslecht en liet de zwartspeler zich sportief mat zetten.

Het zag er dus even naar uit dat we op weg waren naar puntverlies, maar uiteindelijk staat er toch nog een 5½ – 2½ overwinning voor ons op het scorebord. Thuis mocht ik vervolgens constateren dat Tjonger Aa Linde verrassend onderuit was gegaan tegen Hardenberg 2, waardoor wij ineens twee matchpunten los staan! Die voorsprong zal helaas niet lang blijven staan, want in de volgende ronde zijn wij oneven, en Hardenberg 2, dat in de eerste ronde vrij was, is ook nog zonder puntverlies. De onderlinge wedstrijd staat voor ronde 7 op het programma, dus dat is nog een eindje weg; eerst mogen wij het nog in onze laatste wedstrijd van dit kalenderjaar opnemen tegen Staunton 2, dat deze ronde hard onderuit ging tegen SISSA 2!

Uitslagen ronde 3 (KNSB)Verslag ESG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.