Meesterklasse A: rare tweede speeldag met spectaculair slot

De aangescherpte corona-maatregelen van vrijdagavond bleken gelukkig geen belemmering voor het in fysieke vorm doorgaan van de landelijke jeugdcompetitie, en dus was het gisteren (13 november) tijd voor de tweede speeldag! (Let niet op de publicatiedatum; zondagavond ben ik begonnen met het typen van dit verslag…)

De KNSB had een paar weken geleden aangekondigd de laatste twee speeldagen per categorie gezamenlijk af te laten werken, maar nog wel de teams per dag in poules van vier onder te verdelen. Als speellocatie voor de tweede speeldag van de Meesterklasse A werd Arnhem vastgesteld, en wij kregen achtereenvolgens Talententeam JSN 1, Klim-Op, en Magnus Leidsche Rijn als tegenstanders. Evenals in de eerste drie ronden een best zware, maar zeker niet onmogelijke opgave!

Voor het vervoer waren we dit keer gelukkig niet afhankelijk van het OV, want Remco Bruggink had in de aanloop naar dag 1 al laten weten beschikbaar te zijn voor dag 2, en dus konden we met twee auto’s naar Arnhem rijden. Voor mijzelf was het alweer enige tijd geleden dat ik een dergelijke afstand mocht afleggen met de auto; de laatste keer was, als ik me niet vergis, 7 maart vorig jaar, toen we met Assen 2 een bezoekje aan Hardenberg mochten brengen, vlak voordat corona toesloeg… Na een voorspoedige rit arriveerden we rond half 10 bij de speelzaal (een dagbestedingslocatie op een bedrijventerrein vlak bij knooppunt Velperbroek), en even na 10:00 konden we van start voor de eerste ronde van de dag!

Ronde 4: Assen A1 – Talententeam JSN A1


In mijn enthousiasme had ik in mijn mail over de tweede speeldag voor deze wedstrijd een 2 – 2 uitslag voorspeld. In dat scenario was ik er echter blind vanuit gegaan dat TT JSN 1 in dezelfde opstelling aan zou treden als op dag 1, en was ik compleet vergeten dat ze toen met twee invallers speelden… Gisteren kwamen ze daarentegen met hun basisopstelling opdagen, bestaande uit de vier grootste talenten die Friesland rijk is, en daardoor kon mijn voorspelling eigenlijk meteen het raam uit. In die basisopstelling was het verschil in ratinggemiddelde tussen beide teams namelijk ruim 300 punten, en dan is de uitslag niet moeilijk te raden. Inderdaad stond uiteindelijk een 4 – 0 nederlaag voor ons op het bord, maar dat betekent zeker niet dat er niet is gestreden voor een beter resultaat! Noël had met 450 punten de grootste ratingachterstand, maar kon tot in het middenspel gelijke tred houden. Helaas speelde hij toen een paard naar a6, en dat gaf zijn tegenstander net dat beetje momentum dat hij nodig had om in hoog tempo via de damevleugel binnen te vallen en materiaal te winnen. Lyne had met een kleine 200 punten de minst grote ratingachterstand, maar bleek nog niet helemaal vertrouwd met de opening die ze voor het eerst uitprobeerde. Eén ongelukkige keuze zorgde dat haar loper op g4 buitenspel kwam te staan, en het extra stuk dat haar tegenstander daardoor op de damevleugel had bleek beslissend. Ook bij Jaël, die gisteren weer terug was op het eerste bord en daar aan mocht treden tegen Osama Arabi, één van de gedeelde winnaars van de Open groep in Hoogeveen in oktober, en Léon werd de strijd uiteindelijk beslist op de damevleugel, maar van hen heb ik eerlijk gezegd het einde van hun partijen gemist omdat ik me op dat moment vooral bezig hield met het bekijken van de partijen van Noël en Lyne… Hoe dan ook, de heren bleken uiteindelijk toch een maatje te klein, en dus was de 4 – 0 een feit. Niet getreurd, er waren nog twee wedstrijden te gaan!

Uitslagen

Ronde 5: Klim-Op A1 – Assen A1

Klim-Op was op papier ongeveer gelijkwaardig aan ons, maar had op de eerste speeldag geluk met de loting: in een poule van drie teams waren zij het sterkste team, wonnen dus hun beide wedstrijden en kregen ook nog een reglementaire overwinning toegewezen, en dus stonden ze na de eerste speeldag zomaar tweede in het klassement. Terwijl onze spelers tegen TT JSN 1 zich met hand en tand aan het verzetten waren, bleven de borden van de andere wedstrijd in onze poule daarentegen angstvallig leeg… Halverwege de ronde werd de oorzaak duidelijk: Klim-Op, dat al een opstelling met slechts drie spelers had ingediend, had het vervoer van Rotterdam naar Arnhem niet rond kunnen krijgen, en moest daardoor het team op het laatste moment afmelden voor de tweede speeldag. Magnus Leidsche Rijn kreeg daardoor een reglementaire 4 – 0 overwinning toegewezen, maar voor ons was er nog wel een mogelijkheid om alsnog te kunnen spelen: VAS had namelijk ook geen tegenstander in de tweede dagronde, en dus werd geopperd om beide vrije teams tegen elkaar te laten spelen. Omdat VAS een veel zwakkere opstelling had meegenomen dan op dag 1 (kopvrouw Eline Roebers was verhinderd vanwege haar deelname aan het EK voor landenteams) zag ik wel kansen voor ons tegen hen, maar helaas wilde VAS hun bye en bijbehorende match- en bordpunten niet in de waagschaal stellen, en dus kregen we alsnog een reglementaire 4 – 0 overwinning en een vrije ronde. Ik had er liever voor gespeeld, maar desondanks waren deze punten uiteraard zeer welkom!

Ronde 6: Assen A1 – Magnus Leidsche Rijn A1

Magnus Leidsche Rijn (MLR) had op de eerste speeldag de ultieme pech gehad al hun wedstrijden met 2½ – 1½ te verliezen, moest in de eerste ronde van de tweede speeldag constateren dat ze door het niet op komen dagen van Klim-Op voor niets zo vroeg naar Arnhem waren gekomen, en ging er in de tweede ronde net als wij kansloos af tegen TT JSN 1, al wisten ze op bord 1 nog wel een halfje binnenboord te houden. Desondanks had MLR tegen ons met een ratingoverwicht van gemiddeld iets meer dan 100 punten uiteraard wel op papier de betere kansen, temeer omdat de robbertjes die onze teams de afgelopen jaren hebben uitgevochten eigenlijk altijd in ons nadeel beslist werden…

Omdat ik tijdens de middagpauze die ons in de maag gesplitst was geen kans had gezien te eten had ik toch wel wat honger gekregen, en dus besloot ik het begin van deze ronde te laten voor wat die was en mijn overgebleven boterham te nuttigen. Daarna raakte ik aan de praat met Remco, en terwijl we aan het praten waren kwam Noël ineens glunderend binnen lopen: hij had zijn 300 ratingpunten sterkere tegenstander verslagen en ons daarmee op een verrassende 1 – 0 voorsprong gezet! Hij was wat minder uit de opening gekomen, maar zijn tegenstander bezondigde zich op zet 15 aan een positionele grafzet:

Enorm gesterkt door deze mooie opsteker besloot ik toch maar eens een kijkje te gaan nemen bij de wedstrijd, en bleek het ook op de andere borden voor de wind te gaan. Met name Léon stond er uitstekend voor met een prachtig initiatief op, jawel, de damevleugel, en bovendien had hij, geheel tegen zijn gewoonte in, voor de verandering eens een grote voorsprong in bedenktijd. Bij nadere bestudering bleek hij zelfs een kwaliteit voor te staan, iets wat me eerst niet eens was opgevallen! De verklaring voor die materiële voorsprong kwam achteraf: zijn tegenstander had op zet 9 een kleine black-out gehad en een toren in laten staan… Hij probeerde nog een hele partij lang te redden wat er te redden viel, maar Léon pareerde netjes alle zwarte dreigingen en klaarde de technische klus op prachtige wijze, en dus stonden we zomaar 2 – 0 voor, tot verrassing van zo ongeveer iedereen die in de speelzaal aanwezig was!

Daarmee was het aan de zwartborden om te proberen ook het tweede matchpunt veilig te stellen, maar dat leek niet bepaald zomaar te gaan: Jaël moest een eindspel met een pion minder verdedigen en Lyne verloor een pion in het centrum, en beiden hadden ook een flinke achterstand op de klok. Zou het dan bij 2 – 2 blijven?
Niets van dat alles: Lyne bleek, ondanks dat ze vanaf zet 17 in tijdnood verkeerde en inderdaad die pion verloren had, sterke tegenkansen te kunnen ontwikkelen tegen de witte koning, terwijl de witte zware stukken verdwaald waren op de damevleugel. Op zet 32 vond ze, met inmiddels minder dan een halve minuut op de klok (wel met 10 seconden bonustijd per zet!), een prachtige manier om wit materiaal afhandig te maken, en drie zetten later won ze ook nog de witte dame! Op zet 39 mocht ze uiteindelijk, totaal op van de zenuwen, het punt in ontvangst nemen, en daarmee was de teamoverwinning binnen!
Toen ik ‘s avonds de partij eens met de computer bekeek raakte ik pas echt onder de indruk van het kunstwerk dat Lyne had gecreëerd. Vanaf het moment dat ze voor het eerst in tijdnood was, bleek ze eigenlijk alleen maar goede zetten te hebben gespeeld, en dat ze niet altijd de allerbeste zet deed lag vooral aan het feit dat ze zelf simpelweg niet in de gaten had hoe goed ze stond. Haar stukken gingen bijna als vanzelf naar de juiste velden, terwijl de witte stelling steeds meer uit het lood geslagen werd, en dat culmineerde uiteindelijk in de forse materiaalwinst in de laatste tien zetten van de partij. Gecombineerd met het prachtige spel dat ze in Hoogeveen heeft laten zien kan ik niet anders dan concluderen dat Lyne een geweldig natuurlijk oog heeft voor samenwerking tussen de stukken, en ik ben ervan overtuigd dat als ze dat oog verder kan ontwikkelen en deze groei vast kan houden, ze op landelijk niveau wel eens hele hoge ogen zou kunnen gaan gooien!

Dat kon er ook nog wel bij voor MLR, en de tegenstander van Jaël voelde vervolgens ook niet meer de motivatie om zijn dubbeltoreneindspel met pluspion uit te gaan melken en gaf maar remise om ervan af te zijn. Daarmee was de stunt voltooid: een schitterende 3½ – ½ overwinning op een lang niet misselijke tegenstander!

Uitslagen

Bij een op een steenworp van de speellocatie gelegen McDonalds hebben we vervolgens de inwendige mens versterkt en alle avonturen van de dag laten bezinken, om rond 19:00 de terugreis te aanvaarden en rond 20:30 weer in Assen te arriveren. Bij het invoeren van de dagresultaten in mijn persoonlijke spreadsheet bleken we een prachtige sprong te hebben gemaakt in het klassement: van plaats 12 naar plaats 7! Dat levert uiteraard goede moed op voor de laatste speeldag, die, ijs en weder dienende, ‘gewoon’ door zal gaan op 11 december, en waarvoor wij wederom naar Amersfoort mogen afreizen. Zover is het echter nog lang niet: terwijl wij als club komend weekeinde ons 100-jarig bestaan vieren staat in Schagen het eerste kwalificatietoernooi voor het NK ABC van volgend jaar op het programma. Als het goed is komen Jaël, Léon en Lyne daar alle drie in actie, en als zij de vorm van gisteren mee kunnen nemen naar dit toernooi zijn ze wat mij betreft allerminst kansloos voor het podium en/of plaatsing voor het NK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.