Assen 2 met de hakken over de sloot in Akkrum

Met vijf invallers heeft Assen 2 haar ongeslagen positie in de vierde klasse KNSB weten te handhaven tegen hekkensluiter Mid-Fryslân. De onverwachte herstart van de competitie maakte dat onze tegenstander eveneens met vier invallers aan de bak moest.

De tienjarige Stijn Faber maakte zijn debuut. De keuze om met zeven spelers naar Friesland af te reizen of de enthousiaste Stijn mee te nemen, was snel gemaakt. De opening kwam Stijn goed door en even leek het erop dat er sprake was een gelijk opgaande strijd. Na een uur spelen stonden de stukken echter weer in de beginopstelling met de witte koning op e4. Stijn had dus verloren.

Aart Strik had inmiddels een riante positie opgebouwd met een toren meer. Met een leuk dame-offer wist hij de partij in zijn voordeel te beëindigen.

Bij Brian Elsinga was er sprake van een gelijk opgaande strijd. Brian snoepte een pionnetje en wist al combinerend de winst binnen te halen. 2-1 voor ons dus.

Zelf kon in de voorsprong vergroten tegen Femke Koning, die wat slordig uit de opening kwam maar zich daarna prima herstelde. Om door te kunnen breken besloot ik twee pionnen te offeren. Die bleken niet genoeg voor de winst, maar een blunder van Femke maakte een abrupt einde aan de partij.

Op bord 1 trof Hans Smid de sterke Osama Arabi (2188). Hans kwam prima uit de opening en er leek sprake te zijn van een gelijk opgaande strijd. In het late middenspel bleek het krachtverschil te groot en stond het dus 3-2.

Ab Faber bediende zich van het Frans, waar hij zelf achteraf heel ontevreden over was. Hij kwam niet lekker in zijn spel en de stelling kwam wat onprettig over. Dat bleek ook toen hij zich in de barruimte kwam melden met een nul. Op de terugweg in de auto was de conclusie: volgende keer maar op bord 1.

Martin van Velzen had een prima stelling en wist een pion te veroveren. Dat gaf perspectief, omdat een extra punt erg in het belang van het team was. Helaas kwam Martin er niet door en moest in remise berusten. Stand 3½ – 3½.

Abedin Hey mocht het opnemen tegen teamcaptain annex wedstrijdleider Peter Koning. Dat deed hij met verve en wist de druk tegen de zwarte stelling aardig op te hogen. Tegen de tijdnoodfase en omringd door een schare aan toeschouwers trad Peter in de voetsporen van zijn dochter en blunderde zijn paard pardoes weg. Om de teleurstelling langzaam weg te spoelen speelde hij nog even door, maar gaf tenslotte toch maar op, waardoor de twee punten – met Abedin op de schouders – mee terug konden naar Assen.

Uitslagen ronde 6 (KNSB)

1 gedachte over “Assen 2 met de hakken over de sloot in Akkrum

  1. Pingback: KNSB, ronde 6 | De Schaakreporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.