Pieter Tromp wint jubileum vierkampentoernooi SC Assen 2022

Als je jarig bent, mag je iets vieren, en daarom heeft schaakclub Assen – naast een mooi jubileumboek uitgegeven – ook een jubileum vierkampen georganiseerd. Na 2 jaar gedwongen pauze konden we eindelijk weer schaken! Deze jubileumeditie onderscheidde zich van voorgaande dat er ook een invitatiegroep was met speciaal hiervoor beschikbaar gesteld prijzengeld. Dit is mogelijk gemaakt door sponsoring van Ordina. Bij elkaar deden er, naast de 4 spelers uit de invitatiegroep, 37 spelers mee. Een relatief laag aantal door laatste moment afzeggingen en noshows, een belangrijk verschil met voorgaande edities waar de opkomst steevast 100% was. Maar elk nadeel heb zijn voordeel zei Cruijff, en het voordeel nu was dat we in de prachtige nieuwe zaal van het buurthuis konden!

De eerste ronde bracht een tweetal daverende verrassingen in de Invitatiegroep. Ivo Maris werd op knappe wijze door Tjapko Struik verslagen [foto links], waar Pieter Tromp oud-Assenaar Renze Rietveld versloeg.

In de overige vierkampen werden spannende partijen gespeeld. In groep F speelde speelde Akshaj Katpatal knap remise tegen Sergei Sarkisyan [foto rechts], terwijl in groep C stevig werd gestreden om uiteindelijk aan beide borden de punten te delen.  Kenneth Muller streed in groep B een strakke partij tegen Oseb Merkon en won deze uiteindelijk, waar (in deze groep) ratingfavoriet Gertjan Haan de meerdere moest erkennen in Mathijs de Jong.

In de tweede ronde een mooi theoretisch eindspel van weer Akshai tegen onze succesvolle invaller in het eerste team Cor van der Werff. In een toreneindspel met een pionnetje voor Cor mocht hij proberen de winst binnen te slepen. De kenner weet dan dat dit door het bouwen van een brug gaat. Even googelen op Lucena positie.  Anderhalf uur later en na 3 x dezelfde stelling werd het remise. Clubgenoot Jan Boer liet zich – in verloren positie, dat dan weer wel – pardoes mat zetten en incasseerde de tweede nul dit toernooi. Bart Landolt won in dezelfde groep met wit van Alwin van Ee (zie foto), met nog 54 seconden op de klok.  In de invitatiegroep won Ivo van Pieter. In de zeskamp (vanwege het aantal deelnemers zijn er 7 vierkampen, een groep van zes en een groep van 3)  loopt de spanning op. Ratingfavoriet Arjen Meijeringh verloor van Roald Vos. Na twee ronden nu 2 spelers met 2 punten, twee met 1 en twee met 0. In groep D is Ben van Os goed op dreef; hij won zijn tweede partij dit toernooi, tegen Henk Seijen nog wel, een geduchte tegenstander) en gaat daarmee aan kop.

 

 

In groep A nog een interessant incident rond het versneld beëindigen van partijen. Dit is een regel uit het Fide reglement voor partijen zonder increment en die in dit toernooi van toepassing is. Als de tegenstander geen poging doet om te winnen maar alleen nutteloze zetten doet om de tegenstander door de klok te ‘duwen’ dan kan je als speler remise claimen. Dit gebeurde.  Een speler reclameerde met nog minder dan 1 minuut op de klok dat zijn tegenstander geen serieuze winstpoging deed. Nu had de scheidsrechter deze partij al enige tijd kunnen waarnemen, en was van mening dat er normaal gespeeld werd door de tegenstander. Claim afgewezen. De speler ging in beroep. Voor het eerst in de geschiedenis van het Vierkampentoernooi – dit is het achtste toernooi –  kwam de commissie van beroep bijeen. Deze hoorde de betrokkenen, overlegde vervolgens en wees de claim ook af/bevestigde de uitspraak van de scheidsrechter. Nou zijn dergelijke ‘incidenten’ natuurlijk niet echt leuk, maar het is mooi om te zien dat het proces werkt en dat iedereen zich ook serieus genomen voelt.

De derde ronde ging om twee uur van start. In groep C speelden de twee koplopers – Maarten Roorda en Sjoerd Rookes, elk anderhalf punt – tegen elkaar om de winst in de groep.

Na een half uur de volgende stelling na Dd5:  Toren op a8 en Paard op e4 staat aangevallen, en na enige schermutselingen stond Maarten een kwaliteit en een pion voor en won daarmee de partij en de groepsoverwinning. Sjoerd werd daarmee tweede, tezamen met Jasper Kools. Oud-Assen 1 speler (al is dat een ruime blauwe maandag geleden) Jaap van de Graaf verweerde zich prima in deze sterke groep, al doet de uiteindelijke half uit drie voor hem dit niet vermoeden.

 

In groep K – de groep van 6 –  redde Mike Ista zijn toernooi na twee eerdere verliespartijen door van Wilfred Jansen te winnen. Dit leverde hem een vierde prijs op, samen met Anneloes van de Heijning. Beiden spelen nog maar kort schaak, en op het eerste toernooi dan een prijs winnen is een fantastisch resultaat! Ratingfavoriet Arjen Meijeringh revancheerde zich voor de verliespartij in ronde 2 tegen Roald Vos, en wist samen met Roald beslag te leggen op de 2e prijs.  Met een perfecte 100% score werd Iva Binnendijk groepswinnaar!

De eerste groep die klaar was was groep E. Bart Landolt speelde remise met Jan Boer; Bart won daarmee met 2,5 uit 3 de groep. Behoorlijke tijd later volgden Tim van Rijs en Alwin van Ee dat voorbeeld, en deelden daarmee de tweede prijs.

Raymond Hof won met overmacht groep G. Waar Jasper Vos en Majid Hashemy nog stevig doorvochten voor de tweede plaats, kwam Raymond al rond half 4 de winst van de groep melden. Jasper en Majid speelden uiteindelijk remise en werden beiden tweede.

In groep A werd stevig om de winst gestreden door Daan Noordenbos en Rembrandt Bruil. Beiden hadden na 2 ronden 2 uit 2 en mochten onderling uitvechten wie zich groepswinnaar mocht noemen. Uiteindelijk werd de vrede getekend, en mochten ze beiden met de groepswinst naar huis. Ansh Jakhari haalde in de laatste ronde een overwinning op Gerben van der Hoeven en kan terugzien op een mooi resultaat in deze sterke groep.

In de ” Sissa groep” B – prijsvraag: hoe kan je eigenlijk zien dat het Sissanen zijn? –   wist Gertjan Haan na een verlies in de eerste ronde in de 2 volgende ronden orde op zaken te stellen en won met 2 uit 3 uiteindelijk de groep. Kenneth Muller  wist in de laatste partij van het toernooi met een pion meer niet te winnen van Mathijs de Jong, en deelden met z’n tweeën de tweede prijs.

 

 

 

Groep D was de groep van Henk Seijen. Hij speelde mooie partijen, maar moest de winst laten aan de overige drie spelers. Ben van Os ging met 2 uit 2 na 2 ronden aan kop, maar moest na verlies tegen Mathijs Huiskes en de winst van Niels Feijen op Henk Seijen de eerste plaats delen met z’n drieën.

Groep F werd gewonnen door Johan Monster. Hij speelde met een pion minder een ongelijk loper eindspel tegen Akshaj Katpatal en hield dit makkelijk remise. Akshaj haalde daarmee zijn derde (vecht)remise en deelde met Cor van der Werff de tweede prijs; hij kan terugzien op een prachtig toernooi.

Tot slot de Invitatiegroep. In de tweede ronde verloor Pieter vrij planloos van Ivo; Tjapko won van Renze, en was daarmee favoriet voor de groepsoverwinning. De laatste ronde leverde een relatief snelle remise op tussen Ivo en Renze; Ivo werd daarmee derde. Pieter en Tjapko streden echter door om de groeps- en toernooiwinst! Ratingunderdog in deze groep Pieter is zoals velen al hebben mogen ervaren een tactisch erg sterke speler, en wist Tjapko te verslaan. Daarmee eindigden beiden op de eerste plaats en mochten beiden de prijzen delen. Op basis van SB punten (Pieter had gewonnen van Tjapko) mag clubkampioen Pieter zich toernooiwinnaar noemen van het Jubileumvierkampentoernooi! Van harte gefeliciteerd!

Tot slot dank voor Martin van Velzen, die er weer voor heeft gezorgd dat het toernooi soepel is verlopen!

Uitslagen en eindstanden

1 gedachte over “Pieter Tromp wint jubileum vierkampentoernooi SC Assen 2022

  1. Tinus

    Een mooi verslag, Sybrand, met kennis van zaken (“De kenner weet dan dat dit door het bouwen van een brug gaat. Even googelen op Lucena positie.”) en van personen
    (Bijna, bijna iedereen genoemd. Vier niet, maar drie van hen hadden hun loon reeds. Google “zij hebben hun loon”) Wie waren deze drie? Mijn bijdrage komt eraan.
    Dinsdag erop vroeg Arend Trip me bij ATV De Hertenkamp, of je met tennis ook vierkampen zou kunnen organiseren. Zeker wel en zeker beter: remises uitgesloten en geen voordeel met kleur.
    En de avond erop, bij G-tennis, collega-begeleider Wiersema: Hoe was het toernooi? Ik kon in geuren en kleuren vertellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.