Verdienstelijke prestaties Assenaren in NK ABC 2022

Vorig jaar kon het NK ABC al weer in fysieke vorm doorgaan nadat de editie van 2020 om de bekende redenen geannuleerd moest worden, en dit jaar kon het toernooi ook weer zoals gebruikelijk in de meivakantie plaatsvinden. Tot het laatste kwalificatietoernooi leek het er helaas op alsof er geen Assenaren mee zouden doen, maar gelukkig was het in het laatste toernooi alsnog raak met maar liefst drie plaatsen! Hier is te lezen hoe dat toernooi verliep. Op basis van de ratings mocht er wel wat verwacht worden: Léon en Jaël waren iets onder het midden van Jeugd B geplaatst, en Serana had zich met haar prima prestaties van de afgelopen tijd zelfs een rating verworven die haar een vijfde plaats op de startlijst van Meisjes C opleverde! Van 1 tot en met 7 mei mochten zij in het Topsportcentrum IISPA in Almelo (pal naast het stadion van Heracles) laten zien wat ze waard waren, en wat mij betreft zijn ze daar prima in geslaagd!

Léon

Léon begon uitstekend aan het toernooi door meteen in de eerste ronde één van de favorieten een halfje afhandig te maken, en het had niet veel gescheeld of hij had zelfs het volle punt mogen noteren! Een dag later speelde hij met zwart een prachtige partij: pionnetje snoepen, daarna nog één, de koning leek gevaarlijk te staan maar in werkelijkheid was er niets aan de hand, en aan het einde nog even uitstekend rekenen en een stuk incasseren, waarna de tegenstander er genoeg van had. Ook ronde 3 leverde Léon een vol punt op, nadat hij met een simpel trucje twee pionnen incasseerde en een gevaarlijk uitziend offer koeltjes wist te weerleggen. Daarmee stond hij met 2½ uit 3 ineens gedeeld bovenaan, en de herinneringen aan het NK D van 2019 (toen Léon vriend en vijand verraste met de vierde plaats) kwamen alweer boven! Helaas was hierna de koek even op, want zowel in ronde 4 als ronde 5 moest Léon een nul incasseren, waarmee het podium verkeken was. De laatste twee ronden leverden allebei een halfje op, en daarmee eindigde Léon precies op 50%. Op de ranglijst betekende dat een gedeelde zesde plaats, en op weerstand en SB werd het de achtste plaats!

Jaël

Ook Jaël eindigde op precies 50%, maar zijn toernooi verliep heel anders. Bijna had hij in de eerste ronde de regerend kampioen te grazen genomen, maar helaas durfde hij niet een stuk te winnen, waarna hij geen kans meer kreeg. Ronde 2 leverde wel een vol punt op, nadat de tegenstander in een eenvoudig trucje trapte en daarna ook nog pardoes de dame weggaf (als ik de liveregistratie mag geloven tenminste). In ronde 3 kwam Jaël twee pionnen achter, maar counterde uitstekend en kwam gewonnen te staan. Helaas bleek het verzilveren van het voordeel niet eenvoudig, en moest Jaël alsnog met remise genoegen nemen. Daarna volgden twee ongelukkige partijen: in ronde 4 overzag Jaël een verborgen mogelijkheid om de aanval van zijn tegenstander te weerleggen en verloor in plaats daarvan zijn dame, en in ronde 5 kwam hij een kwaliteit voor maar werd in opkomende tijdnood overrompeld op de damevleugel. Gelukkig was alles helemaal anders in de laatste twee ronden, en in beide partijen speelde Jaël uitstekend en pakte een welverdiend punt! Daarmee wist ook hij dus zijn 50% te redden, maar in tegenstelling tot Léon viel Jaël op weerstand net buiten de top-tien met plaats 12.

Serana

Serana speelde een zeer wisselvallig toernooi, wat uiteraard gemakkelijk verklaard kan worden door haar gebrek aan ervaring en openingskennis; dit is immers eigenlijk het eerste seizoen waarin ze op dit niveau speelt. Drie keer verloor ze min of meer vanuit de opening, maar in de andere partijen kreeg ze volop kansen. Drie daarvan wist ze ook daadwerkelijk in winst om te zetten, en in de vierde (notabene tegen de ratingfavoriete!) kwam ze ook heel dichtbij. Helaas bleek de tegenstandster toen net iets geslepener, won eerst een kwaliteit en daarna nog een vol stuk, en ging er alsnog met het punt vandoor. 3 uit 7 dus voor Serana; net geen 50%, en ook net geen top-tien, maar wat mij betreft heeft ze laten zien prima op dit niveau mee te kunnen, zeker als ze met name in de opening nog wat meer ervaring krijgt!

Het blijft voor mij toch verheugend om te zien dat we, ondanks onze relatief kleine jeugdafdeling, toch ieder jaar weer meerdere NK-deelnemers hebben, en dat zij ook jaar na jaar dit soort prestaties kunnen overleggen. Zij zijn immers de toekomst van onze club!

Toernooisite
Uitslagen en standen: Jeugd BMeisjes C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.