Assen 2 redt het net niet tegen Staunton

Na de stunt in oktober tegen Sneek had Assen 2 er tegen Staunton zin in. Onze gemiddelde rating was aardig gestegen dankzij mooie resultaten in de vorige maand.

De strijd ging redelijk gelijk op en niets leekt erop dat we zouden verliezen.

Toch bezweek Sybrand als eerste onder de druk van Piet Mulder. Een ver opgerukte f-pion van Sybrand moest verdedigd worden. Dat ging ten koste van de verdediging van de witte koning.

Ab moest alle zeilen bijzetten tegen Vincent Wolters. Ab zijn koning werd minimaal verdedigd door zwarte pionnen op h6 en h7 in en een stelling met alleen dames en torens op het bord. Door nauwkeurig te verdedigen kon Ab er remise van maken.

Hans trok de stand gelijk tegen Hans Polee. Na eerst ogenschijnlijk op knullige wijze een pion te verliezen bleek onze Hans een veel betere stelling te hebben. Hij kon de hele partij druk zetten. Een ernstige fout op de 41-ste zet van zwart maakte abrupt een einde aan de partij. Voordat wit 42. Txe7 kon spelen gaf de tweede Hans op.

Onze younsters op bord één en twee doen het uitstekend. Beide heren nemen ruim de tijd voor hun zetten hetgeen te prijzen valt. Jaël had een klein voordeel tegen jongeling Sander Wage van Staunton. Zijn pluspion in het toreneindspel kon hij echter niet verzilveren, kortom remise huistoe.

Rients hield moeiteloos stand tegen Frans Vermeulen, die met zwart probeerde om een aanknopingspunt te vinden om ergens toe te slaan. De partij eindigde met aan beide zijden zeven pionnen en elk een toren. De stelling zat potdicht hetgeen resulteerde in een potremise.

Frank wist met zwart tegen Erwin van Pelt zijn zwarte c-pion naar de tweede rij te dirigeren. Daar werd het erop of eronder. Toen de c-pion verloren ging bleek de pionnenmeerderheid op de damevleugel teveel en moest Frank opgeven.
Commentaar Frank:

Vuurwerk was te zien in de partij van Martin tegen Edwin Zuiderweg. Edwin nam de koningsstelling van Martin onder vuur, maar Martin wist zijn koning veilig van de konings- naar de damevleugel te dirigeren. Tegen de spannende tijdcontrole leek Martin te counteren, maar Edwin bracht zijn dame naar de damevleugel om daar een koningsjacht te beginnen. Het uitrekenen van wat nu goed of fout was, bleek voor de samengedromde toeschouwers teveel. Door eeuwig schaak eindigde de partij in remise.
Commentaar Martin: “In de opening kwam Edwin, na ruim 20 minuten nagedacht te hebben, met een zet die hem in problemen bracht op de c-lijn:

Met één winst-, twee verliespartijen en vier remises had Léon de taak om zijn partij tegen John Riksten in winst om te zetten om de stand gelijk te trekken. Die opgave bleek een brug te ver. Ondanks uitstekend spel van Léon tegen de op papier sterkere tegenstander, was remise het hoogst haalbare en ging Staunton na de 3,5 – 4,5 met twee punten naar Stad.

Uitslagen ronde 3 (KNSB)

1 gedachte over “Assen 2 redt het net niet tegen Staunton

  1. Pingback: KNSB op zaterdag 5 november | De Schaakreporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.