Opnieuw ruime overwinning voor Assen I

in de tweede ronde van de NOSBO-achttallencompetitie mochten wij het opnemen tegen Groninger Combinatie III. Op papier één van de zwakkere teams in de poule, maar ze hebben veel ervaring achter de borden. Van onderschatting mocht dus zeker geen sprake zijn, ook niet na onze grote overwinning in de eerste ronde!

Anderhalve week voor de wedstrijddatum (18 november) kwam GCIII met het verzoek om drie partijen vooruit te spelen, op 10 november in Groningen of 11 november in Assen. Die eerste optie kwam mijzelf prima uit, omdat ik vanwege mijn andere taken op vrijdagavond liever niet ook nog een externe wedstrijd erbij wil hebben. In gezelschap van een sterke interne competitie en een viertallenwedstrijd mocht ik het opnemen tegen Guido Visser, van wie ik enkele jaren geleden nog had verloren. (Interessant detail: hij blijkt ook in Assen te wonen, maar de vrijdagavond komt voor hem gigantisch slecht uit…) Ditmaal ging het stukken beter, al moet ik eerlijk bekennen dat het niet zo overtuigend ging als ik tijdens de partij dacht. Sterker nog, ik heb een zet lang verloren gestaan…

1 – 0 voor dus, en een dag later mochten Frank en Brian proberen de voorsprong uit te breiden. Dat lukte niet helemaal… Brian won wel, door een stukoffer van Annelies van den Heuvel vrij eenvoudig te weerleggen, maar bij Frank ging het helaas mis toen hij zijn koningsvleugel iets te veel verzwakte. Henk van der Meer profiteerde optimaal, won de pion weer terug, en had aan het einde nog een aardig grapje in petto waar Frank in zijn laatste minuut geen goed antwoord meer op kon vinden. 2 – 1 dus…

Op de wedstrijdavond zelf kwamen we onmiddellijk op 3 – 1, omdat de beoogde eerste-bord-speler van GCIII niet in staat bleek achter het bord te verschijnen. Ivo hoefde dus niet te spelen, en dus kon hij mooi meedoen in de interne competitie en twee partijen op één avond winnen!

Van de partijen die wel werden gespeeld was die van Sybrand als eerste afgelopen, en helaas voor hem en ons liep het niet goed af. Ik zag relatief snel een dubbeltoreneindspel op het bord verschijnen waarin Sybrand een pion verloor, en ondanks heftig verzet liet Job Holtz niet meer los.

Pieter mocht het eerste matchpunt binnentikken. Hij probeerde een voor hem nieuwe opening uit, en dat bleek prima uit te pakken. Tegenstander Henk Pompstra is volgens mij ook niet echt een theoriebeest en vond niet de beste verdediging, waardoor Pieter uiteindelijk een stuk voorkwam en die voorsprong met vaste hand verzilverde.

Hans mocht vervolgens voor de matchwinst tekenen. Ik zag een rustige partij waarin Hans op zeker moment een pion won, en toen hij af mocht ruilen naar een lopereindspel waarin hij onmiddellijk een vrijpion kon creëren was het met de tegenstand van Tim Loos snel gedaan.

Als laatste mocht ook onze teamleider Gerard het volle punt noteren. Zijn spel op de damevleugel bleek veel krachtiger dan de koningsaanval van tegenstander Nico Karsdorp, maar ondanks pionwinst leek het uitspelen nog een hele klus. Het duurde even voordat Gerard het juiste plan gevonden had, maar toen dat zover was ging het volgens mij behoorlijk snel.

Opnieuw 6 – 2 winst dus, en verrassend genoeg staan we daarmee niet eens op de eerste plaats: SISSA I heeft zijn eerste twee wedstrijden nog ruimer gewonnen en staat een bordpunt voor. Op 9 december mag ons team bij hen op bezoek om te proberen ze een pootje te lichten. Ikzelf zal daar niet bij zijn, omdat het een wedstrijd op vrijdag betreft en ik bovendien een dag later met ons jeugdteam naar Arnhem mag afreizen voor de laatste speeldag van de JCC. We hebben echter prima invallers, dus ik heb er alle vertrouwen in dat er een mooi team staat die avond!

Uitslagen (NOSBO)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.