KNSB-jeugdcompetitie: Assen A1 schuift iets op in klassement

Afgelopen zaterdag (12 november) mochten we voor de derde speeldag van de landelijke jeugdcompetitie opnieuw afreizen naar Utrecht, maar in tegenstelling tot de eerste speeldag hoefden we niet in alle vroegte te vertrekken. We waren namelijk, zoals ik had verwacht, vrijgeloot in de ochtendronde, wat ons een reglementaire 4 – 0 overwinning opleverde. Daarmee was ons aantal matchpunten in één klap verdubbeld! Na een voorspoedige rit waren we ruim op tijd in Utrecht en konden we om 14:30 beginnen aan onze enige wedstrijd van de dag.

Ronde 6: Assen A1 – Magnus Leidsche Rijn A2

Op papier moest dit een makkelijke overwinning worden, want op drie van de vier borden hadden we 500 of meer ratingpunten overwicht. De enige die dat verschil echter kon verzilveren was Léon, die na drie kwartier het punt al op het droge had. Daar heb je dan twee uur voor gereisd…
De twee laagste borden van MLR2 bleken daarentegen veel sterker te spelen dan hun ratings aangaven (achteraf bleek dat zij in de ochtendronde ook al 1½ uit 2 hadden gescoord tegen veel sterkere spelers) en maakten ons het leven danig zuur, met name op bord 4. Serana werd wederom geconfronteerd met haar gebrekkige openingskennis en stond eigenlijk na een zet of 15 al totaal verloren. Met een toren achter speelde ze manmoedig verder, en het leek nog wat te worden toen ze een kwaliteit terug mocht winnen en daarna de zwarte koning onder vuur mocht nemen. Helaas liep de aanval vast toen ze een onnauwkeurige zet speelde en de dames moest ruilen, en daarna was het eindspel vrij eenvoudig gewonnen voor zwart en was de stand weer gelijk.
Ook Noël had het in de opening lastig, maar hij viel niet om en kreeg ineens een pion cadeau. Toen hij ook nog een tweede pion meesnoepte leek de strijd gestreden, maar het uitspelen bleek moeilijker dan gedacht. Rustig de stukken ruilen was een prima idee geweest, maar Noël dacht een leuk trucje te zien. Helaas bleek hij daarmee vooral zichzelf te trucen, want ineens stonden zijn stukken bijzonder onhandig, kwamen er wat vijandelijke stukken op bezoek bij de koning en mocht wit zomaar een matnet spannen. Hij miste weliswaar vervolgens het mat (was overigens niet makkelijk te zien), maar maakte Noël wel een kwaliteit afhandig, en had geen enkele moeite dat voordeel uit te buiten. 1 – 2 dus, maar niet voor ons…
Jaël moest dus weer eens het matchpunt redden, en gelukkig slaagde hij daarin. Hij leek in de opening nog behoorlijk vastgezet te worden, maar toen wit ineens een paardvork toeliet ging er zomaar een stuk verloren. Door het gesloten karakter van de stelling viel het niet mee om iets met het extra stuk te doen, maar beetje bij beetje wist Jaël de stelling open te breken, en toen hij uiteindelijk ook nog een vrijpion op a4 kreeg die hard door ging lopen vond wit het wel mooi geweest. Toch nog een matchpunt dus!

Zo zie je maar weer, ratings zijn niet altijd veelzeggend, en we kunnen nu ook wel stellen dat het ons met de indeling absoluut niet mee heeft gezeten de eerste drie dagen. Er is nog één speeldag te gaan: 10 december in Arnhem. Hopelijk kunnen we dan eindelijk eens een echte overwinning pakken!

Uitslagen: ronde 5ronde 6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.