ONK Dieren 2023

      Geen reacties op ONK Dieren 2023

Op 25 juli begon het ONK dan eindelijk na lang uitgekeken te hebben naar dit toernooi. Na het prachtige seizoen 2023/2023 waarbij mijn 1e toernooi ook direct de eindzege in de tiebreak opleverde, intern de 5e plaats werd behaald waarin er wel wat meer inzat en extern de kans gekregen om in zowel de NOSBO als de KNSB te spelen voor en tegen sterke teams was de honger naar meer erg groot. Zelf had ik een paar weken aan training er op zitten met o.a. een oefenpartij tegen Amir Nicolai waarbij ik uitstekend speelde en pas in de laatste minuut moest capituleren en ik vond de Reservegroep B een groep waar ik het idee had dat ik wel een redelijk hoge score kon bewerkstelligen dus ik mikte stiekem toch op 6 punten waardoor ik het inschrijfgeld terug zou verdienen maar echt realistisch zou mijns inziens 4 punten zijn.
Samen met Tycho (dag 1 was ik zo´n beetje zijn gids heen en terug) begon rond 9.50 de 1e reis van 9 keer richting Dieren want we moesten natuurlijk eerst nog registeren en dat deden we dan ook ruim op tijd rond 11.20. Omdat we daarna nog 1.5 uur voor Jan Doedel moesten zitten in een gehucht als Dieren besloot ikzelf de tijd te verdoen met sportverenigingen in dit dorp te bezoeken terwijl Tycho zich waarschijnlijk zat voor te bereiden voor de 1e partij.
Wat later kwamen ook Leon (die voor de hoofdprijs van 800 euro wou gaan in de B groep in plaats van gaan voor meer uitdaging in de A groep) en Jael aan en nadat Elmar en zijn vriendin (die al een dag eerder begonnen in de zesronden) ook aankwamen en ik tegen Elmar aangaf dat de klappen van het dramatische Weekendtoernooi zijn geïncasseerd en ik nu klaar ben om hier goed te presteren kon het toernooi gaan beginnen.

DAG 1: Dag 1 begon voor Tycho gelijk uitstekend. Hij won in een vrij snelle partij van een jongen die op alle fronten niets te zoeken had in de A groep en uiteindelijk zijn 2 punten pakte door een bye en een forfait. Jael speelde tegen een jongen die zich moest verplaatsen in een bepaalde wagen (en dan is schaken een ideale sport voor je) en speelde prima gelijk. Bij Leon had ik het idee dat het ontzettend plichtmatig was maar dat bleek uiteindelijk genoeg voor een prima zege. Zelf speelde ik tegen Jan Barteling een man met een rating van bijna 120 punten meer met tevens een schat aan ervaring en op het laatste moment besloot ik van repertoire af te wijken en met wit een Engelse Orang Oetan te spelen. Jan gooide al gauw de hele boel potdicht en uiteindelijk werd het van beide kanten een voorzichtige partij waarbij ik wel een matnet dreigde maar uiteindelijk werd na 43 zetten de vrede getekend.

DAG 2: Op dag 2 kreeg Tycho meteen een forfait in zijn voordeel aan zijn broek want zijn tegenstander kwam niet opdagen. Daar rij je dan weer 1.5 uur voor…. Jael won zeer sterk van een Duitser. Veel kreeg ik er niet van mee maar hij kon met 1.5 uit 2 erg tevreden zijn. Bij Leon leek het weer plichtmatig maar je plicht doen in deze groep als nummer 4 geplaatst betekent over het algemeen de overwinning en dat deed hij dan ook. Zelf mocht ik tegen Willem Oving spelen, een man die al 70 jaar schaakt en dan kom ik aan met nog geen jaar spelend. In een Moderne Siciliaanse verdediging werd Willem al gauw kalt gesteld qua aanvallen maar omdat er uiteindelijk ongelijke lopers overbleven ondanks dat ik het idee had dat de partij los zou branden in mijn voordeel werd het opnieuw gelijk. Willem was erg ontevreden over zijn manier van spelen maar hij zei tevens je speelde geweldig terwijl je nog geen jaar schaakt, fantastische prestatie van je Henry.

DAG 3: Inmiddels wordt er bijna iedere dag op de heenrit samen gereden (ja soms zat ik in een andere coupe en kom je elkaar pas tegen op station Dieren en loop je samen naar de speelzaal) en wanneer dat gebeurt dan voegen andere deelnemers zich ook bij je in de omgeving zoals Nanne Van Foreest en Roger Labruyere wat het alleen maar leuker maakt.
Tycho mocht tegen Ben Poelstra en naar wat ik heb gezien was dat redelijk overtuigend dus 3/3 voor hem. Jael zijn tegenstander was helaas met wit een maatje te groot. Of het close was kon ik niet zien maar de nederlaag resteert. Leon speelde tegen de nummer 2 van de C groep van vorig jaar en die had ook 2/2 behaald dus ik had het idee dit wordt alles behalve een makkie voor hem maar Leon liet vakkundig zien dat hij de betere speler was en pakte ook 3/3. Zelf trof ik Dominic Van Dijk die een paar jaar geleden in de B groep al eens 2e werd en dus kon ik de borst nat maken en toen Dominic het ook nog nodig vond om d4 en daarna g3 te spelen kon ik weinig anders doen dan op safe spelen wat ik totaal niet lekker vind om te spelen want ik hou van enorme chaos op het bord. Na iets van 25 zetten had hij een paardoffer waarbij hij meteen 3 pionnen van me afpakte waaronder de pionnen in het midden van het bord en in het eindspel kwam dan het toverwoord ERVARING naar boven drijven want ik was met mijn paard niet bestand tegen zijn verbonden pionnen. (eerlijk gezegd heb ik nog nooit een partij gespeeld waarin dit voorkwam dus ik wist niet wat ik moest doen) Helaas een 0 maar tegen deze tegenstander met zwart kan dat een keer gebeuren.

DAG 4: Tycho speelde het topduel tegen meneer Mohtaat. Naar zijn eigen zeggen stond hij beter maar gaf hij de partij door een fout totaal uit handen. Zuur…. Jael verloor tegen een 2064 speler opnieuw en ik weet niet meer of het deze partij was dat hij theoretisch totaal werd afgetroefd in een GPA maar dat doet er uiteindelijk niet meer toe de 2e 0 op rij voor hem is een feit wat erg jammer was maar op zich is dat tegen een 2064 speler met zwart niet een hele grote ramp. Leon trof met zwart een 1664 speler die ook begon met 3 punten en wist uiteindelijk vakkundig deze speler te verslaan. 4/4 voor Leon dus. Zelf speelde ik tegen Franka Van Vlokhoven en ik had een overwinning nodig om niet in een negatieve spiraal te geraken dus ik besloot in een Pirc een snelle f4 te spelen en Franka ging in zet 4 gigantisch in de fout met 1. d4 Pf6 2. Pc3 g6 3. e4 d6 4. f4 e5????? Gewoon Lg7 spelen op zet 4 is het beste en dan wordt het gewoon een normale partij. Na 16 zetten gaf ze ook nog een stuk cadeau en gaf ze meteen op. Erg lekker zo´n snelle overwinning.

DAG 5: Weer kwam Tycho naar zijn zeggen beter te staan maar weer ging hij in de fout en kon hij weer een 0 bijschrijven… Ongelooflijk jammer want dit kostte hem direct de titel… Jael verloor voor de 3e keer op rij en zei dat hij enorm slecht speelde.. Nuff said lijkt me. Leon speelde met zwart gelijk en naar mijn idee werd hij geneutraliseerd en zat er niet meer in dan een gelijkspel. Geen 800 euro dus voor Leon maar 8.5 punten was nog altijd mogelijk. Ik moest tegen Omar Said en in een zeer scherpe Moderne verdediging (Ja Martin ik speel nog steeds modern haha) investeerde ik een pion om op jacht te gaan naar zijn dame maar hij deed werkelijk iedere accurate zet en op het moment dat ik een tactiekje miste was het ook direct gedaan en toen ik in zet 41 moest kiezen tussen of een loper of mn dame inleveren was de keuze om op te geven gauw gemaakt. Erg jammer maar voor mijn gevoel was deze jongen qua niveau de beste tegenstander die ik dit toernooi heb gehad. Met 2/5 de rustdag in en op zich kon ik niet ontevreden zijn want het spel was prima alleen de tegenstand (de 1e week enkel tegen spelers gespeeld die ruim 120+ ratingpunten meer hebben dan ik dat heb) is wat hoger dan tijdens het Schaakfestival in december en kleine foutjes die je maakt worden direct keihard afgestraft.

DAG 6: Tycho en Jael wonnen beiden. Veel kreeg ik er niet van mee maar het was voor beiden enorm lekker om de zege te pakken. Leon speelde tegen de nummer 2 geplaatst met wit en won ook overtuigend. Zelf speelde ik tegen Jesper Held en kreeg ik in een Philidor Lion maar liefst 16 zetten prep (ja de engine gooide toch wat roet in het eten voor mij maar de 1e 16 zetten daar wist ik van dat ik die moest doen) en uiteindelijk won ik ook zeer overtuigend. 3 uit 5!!

DAG 7: Dit was eigenlijk de leukste heenrit van het hele toernooi. Eerst konden we ons prima voorbereiden (ik gaf Leon nog de repertoire van zijn tegenstander en omgekeerd werd ik geholpen om me voor te bereiden op een Frans Tarrasch omdat mijn tegenstander zelf met zwart Modern speelt nam ik een gouden tip van Ab over en dat is afwijken wanneer de situatie erom vraagt) en vanaf Deventer kwamen er 2 oppervlakkige tienermeisjes naast ons zitten die heel weird deden en Tycho, Leon en ik konden onze schaterlach haast niet verbergen. Tycho was weer back on track. De 2064 speler die eerder van Jael won was niet opgewassen tegen Tycho. Lekkere zege. Jael verloor van Koe Maasen van den Brink (wat een voornaam lol) en blijkbaar had hij er genoeg van want hij stopte ermee na deze partij. Leon kreeg alles behalve de prep voor zich op het bord. Na iets van 24 zetten en met nog 7 minuten op zijn klok zag ik dat hij zijn stukken op de koningszijde nog helemaal niet had ontwikkeld. Werd hij dan toch afgetroefd door zijn tegenstander die blijkbaar afweek? Uiteindelijk wist hij op een 1 of andere manier toch te winnen maar vraag me absoluut niet hoe. Zelf mocht ik tegen een Onno Wolters een enorm brede kerel die als nummer 3 geplaatst was. Helaas bleek mijn prep waardeloos want Onno begon met Pf3 en toen besloot ik de Poolse Verdediging te spelen. De 1e 11 zetten was het van beide kanten Blitz schaak (hij wist dus blijkbaar precies wat hij moest doen) en vanaf dat moment begonnen we tijd te consumeren. Voor mijn gevoel op het juiste moment speelde ik e5 om hem in het centrum te beperken hoewel ik objectief gezien ook nog een zet kon wachten met e5 en eerst Te8 kon spelen maar ik wou absoluut niet dat hij als eerste e5 zou spelen want dan kom ik enorm in de verdrukking en dan kan het ook in no time voorbij zijn. Uiteindelijk maakte ik een foutje omdat ik dacht dat zijn dame ingesloten zou worden maar dat bleek niet zo te zijn. Echter vond hij de juiste zet niet en toen ik dreigde hem met pionnen op de damevleugel te overlopen (het was nog steeds gelijk maar zijn stukken stonden misplaatst) bood ik remise aan wat hij zuchtend en half pissed off accepteerde. Een remise met tegen iemand die bijna 200 ratingpunten minder heeft dan hij was duidelijk niet wat hij wou en hij zei ook dat zijn hele toernooi mislukt was. 3.5/7 voor mij!

DAG 8: Wat een feest zeg toen ik aankwam op het station bleek dat Zwolle-Deventer tot minstens 12.15 eruit lag door inzet van de hulpdiensten…. Gelukkig kwamen we er op tijd achter waarop Tycho zijn ouders belde en zijn vader ons naar Dieren bracht. Nogmaals dank daarvoor meneer Bruggink! Ik weet niet of dit de voorbereiding op de partij verstoorde maar ik acteerde vanaf minuut 1 tegen Karin Pruijssers alsof ik onder invloed van drugs was oid ik zat er echt zo slecht in en na 10 zetten moest ik echt haast roepen wakker worden Henry want op deze manier maakt ze je totaal af. Ze zei ook de hele tijd gaat het wel zo raar deed ik die hele partij. Na 32 zetten remise overeengekomen en ik was verschrikkelijk ontevreden over hoe mijn houding achter het bord. Maar goed in tegenstelling tot sommige partijen intern waarin ik acteerde alsof ik niet vooruit te branden was deze niet verloren en 4/8 behaald. Leon speelde tegen een jongen waar helemaal niets over te vinden was en speelde gelijk. Tycho won opnieuw dit keer van de tegenstander die in ronde 1 tegen Jael gelijkspeelde.

DAG 9: Rond middernacht dacht ik ik stop ermee voor dit toernooi zo enorm ontevreden was ik maar rond 8.30 en ook nog nadat Frank wat moed inpraatte in me dacht ik ja care ik ga gewoon de laatste partij spelen. In de trein kreeg ik van Nanne het advies om tegen mijn tegenstander een Franse afruil te spelen en dat geschiedde ook uiteindelijk want ik won ondanks dat ik remise aanbood in zet 14 zeer overtuigend in 21 zetten nadat mijn tegenstander ineens een mat in 1 toestond. 5/9!! Leon wist uiteindelijk zijn tegenstander met een paard en loper mat te zetten en werd met 8 punten kampioen in deze groep! (Bravo Leon de grote) Tycho speelde gelijk tegen Lucas Gortemaker en eindigde met 6.5 wat vooraf prima zou zijn maar met de 2 nederlagen in ronde 4 en 5 die hij eigenlijk had moeten winnen had de titel er echt wel in gezeten maar een gedeelde 3e plek is natuurlijk ook erg goed.

En zo was het ONK dan ten einde. We hebben met Leon een dik terechte en ware kampioen in de B groep en ik wil Leon dan nog ook van harte feliciteren. Voor mij persoonlijk was het een erg sterk toernooi tegen enkel tegenstanders die een hogere rating hebben dan ik en met 5 uit 9 heb ik iets beter gepresteerd dan ik zelf had verwacht en veel beter gepresteerd dan dat ik vooraf werd ingeschat. Op partij 8 na waren de resultaten correct en met een TPR van hoger dan 1750 heb ik denk ik aangetoond dat ik zeker op dat niveau zit alhoewel je dat nog niet ziet in mijn KNSB rating! Bring on the interne en externe competitie cause i´m ready to rumble!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.