Nazomertoernooi 2023 tot het einde spannend

Nadat we vorig jaar al onze vierkampentoernooien nieuw leven in konden blazen met de Jubileumvierkampen, konden we dit weekeinde (25 en 26 augustus) voor het eerst sinds 2019 ook de Nazomervierkampen weer doorgang laten vinden. De organisatie had ditmaal een meevaller in de vorm van een genereuze gift van enkele honderden euro’s, en daardoor kon het prijzengeld voor de hoogste drie groepen flink verhoogd worden. Waar in de andere groepen de hoofdprijs 30 euro bedroeg, konden de winnaars van de A-, B- en C-groep niet minder dan 200 euro’s in hun zak steken! Ook was het speeltempo aangepast ten opzichte van de vorige edities: in plaats van 120 minuten voor de gehele partij kregen de spelers nu 110 minuten, met een bonus van 10 seconden per zet. Helaas vielen kort voor de start nog enkele deelnemers uit, waardoor het gehoopte deelnemersrecord in rook opging, maar met 46 spelers was er alsnog sprake van een mooi veld!

Om de spanning erin te houden beginnen we ditmaal bij de laagste groep, die uit zes deelnemers bestond en Zwitsers ingedeeld werd. Rick de Kleine was hier oppermachtig; hij won al zijn partijen op overtuigende wijze. De tweede en derde prijs werden gedeeld door twee spelers die hun allereerste toernooi speelden: Tije Baars en Gijs van Wamel verloren allebei alleen van Rick en wonnen hun andere twee partijen, al moet wel gezegd dat Gijs een punt cadeau kreeg omdat zijn tegenstander niet op kwam dagen… Desalniettemin een mooi resultaat voor beide heren!

Groep J werd het zoveelste succesverhaal van Andrii Kozhukhov, die overigens inmiddels ook echt lid van Schaakclub Assen is geworden. Voor de zomervakantie pakte hij al de ene na de andere prijs in de jeugdtoernooien waar hij aan meedeed, en ook in dit toernooi liet hij zijn talent zien door de groep met zeer overtuigend spel en de maximale score te winnen! Op de gepaste afstand van anderhalf punt deelden Leo Bosma en Besher Mousa de tweede prijs.

In groep I was er vlak na het begin van de eerste ronde consternatie: de spelers zaten tegenover de verkeerde tegenstander! Als oplossing werd besloten de tweede ronde eerst te laten spelen, waarbij wel één partij overnieuw moest worden begonnen omdat de spelers daar met de verkeerde kleur waren begonnen… Uiteindelijk bleek ook hier een jeugdspeler oppermachtig: Viaan Gohil pakte begin deze maand al de tweede prijs in de E-groep van het ONJK, en stond nu slechts één halfje af en won zijn andere twee partijen. Ook thuisspeler Mattias Bosveld bleef ongeslagen, maar speelde een remise meer dan Viaan en eindigde daardoor op een halfje achterstand als tweede.

Ook in groep H bleef de groepswinnaar zonder verliespartijen; sterker nog, Jan Kamphorst volgde het goede voorbeeld van Rick en Andrii door al zijn partijen in winst om te zetten! Met alleen een verliespartij tegen Jan en overwinningen in zijn andere twee partijen legde Gerard Potjer beslag op de tweede prijs.

Het begint bijna een eentonig verhaal te worden, maar ook de groepswinnaar van groep G liet geen enkel halfje liggen. Om precies te zijn moeten we het hier over een groepswinnares hebben: Elise Knobbe gaf haar goede prestaties in het ONK een passend vervolg door, notabene met veruit de laagste rating in deze groep, al haar partijen te winnen! De andere drie spelers in deze groep, Pablo Gomez Becerra, Jaap Hettinga en Waheeb Qatina, leverden een opvallende prestatie door allemaal een punt te scoren in hun onderlinge witpartijen, en daarmee met hun drieën de tweede prijs te delen.

In groep F waren de krachtsverschillen op papier klein met een verschil van slechts 25 punten tussen de hoogste en de laagste rating, en in de eerste ronde eindigden dan ook beide partijen in remise. In de tweede ronde werd de status quo doorbroken doordat Brian Elsinga notabene zijn clubgenoot bij Schaakclub Assen Aart Strik een punt afhandig maakte, en daardoor kwam hij ongedeeld aan de leiding. In de prijzen vallen deed hij echter niet, want in de laatste ronde ging Brian vrij kansloos ten onder tegen Henk de Ridder, die daardoor de groep op zijn naam schreef, gedeeld met Marc Norden die Aart zijn tweede nederlaag bezorgde.

In groep E stond Jaap van der Graaf er na twee ronden riant voor: 2 uit 2 en alleen nog een witpartij tegen zijn jeugdige clubgenoot bij Staunton Himar Ambrona Navarro voor de boeg. In een spannend eindspel bleek Himar echter net te sterk, en kwam daardoor langszij bij Jaap. Dat lukte ook Léon Niemeijer, die in de eerste ronde Himar had verslagen maar in de tweede ronde onderuit was gegaan tegen Jaap; hij versloeg in de laatste ronde zijn voormalige clubgenoot bij Schaakclub Assen Ben van Os, die tegenwoordig voor SISSA uitkomt. Léon, Jaap en Himar deelden daardoor met 2 uit 3 de eerste prijs.

Groep D was het domein van de pas 11 jaar oude Akshaj Katpatal. Vorig jaar speelde hij in de Jubileumvierkampen al zijn partijen remise, en in de eerste ronde deed hij dat opnieuw. Op zaterdag stond er echter geen maat op Akshaj: hij won hij zijn resterende twee partijen en pakte daarmee de eerste prijs, en dat als laagste ratinghouder in de groep! Kenneth Muller, opnieuw een Sissaan die bij Schaakclub Assen is begonnen, verloor alleen van Akshaj en won zijn overige twee partijen, wat hem een prima tweede prijs opleverde.

In groep C zien we dan eindelijk een ratingfavoriet die die status ook echt waarmaakt: Menno van ‘t Veld bleek oppermachtig en won al zijn partijen! Als tweede eindigde Gachatur Kazarjan, die helemaal vanuit Helmond was afgereisd om hier mee te kunnen doen; hij verloor alleen van Menno en won zijn overige twee partijen.

Waar de voorgaande groepen in totaal slechts twee spelers bevatten die niet in de drie noordelijke provincies woonachtig zijn, is dat in de hoogste twee groepen wel anders: in beide groepen zien we slechts één speler uit het NOSBO-gebied! Overigens wil het toeval ook nog dat deze speler in beide gevallen de laagste ratinghouder in de groep was…

In groep B waren de krachtsverschillen nog kleiner dan in groep F, met een verschil van slechts 19 punten tussen de hoogste en de laagste rating! De (al wat oudere) jeugd bleek hier de sterkste: Rafael Goudriaan stond alleen in de tweede ronde een remise af en won zijn andere twee partijen. De strijd om de tweede prijs was een stuk spannender, en werd uiteindelijk beslist in een rechtstreekse confrontatie tussen de oud-clubgenoten bij Staunton Joop Hummel (die tegenwoordig, als ik het goed heb, in het zuiden van het land woonachtig is) en Erwin van Pelt. In een spectaculair eindspel kregen beide spelers twee verbonden vrijpionnen, maar met een handigheidje kon Joop net eerder promoveren, en daarmee won hij de partij en de tweede prijs!

Tenslotte komen we bij het klapstuk van het toernooi, de A-groep. Van het verschil van ruim 100 punten tussen de hoogste en de laagste rating was niets te merken, want in iedere partij werd op het scherpst van de snede gestreden! Ratingfavoriet Rachid Schrik, die twee jaar geleden al eens een avondje meedeed aan ons toenmalige Zomerschaak, begon goed met een overwinning op Daan Noordenbos (vorig jaar nog gedeeld winnaar van de A-groep van de Jubileumvierkampen), maar ging in de tweede ronde tegen Arthur Maters in hoge tijdnood ten onder. Daardoor kwam Kedem Gutkind aan de leiding; hij had in de eerste ronde Arthur verslagen en in de tweede ronde remise gespeeld tegen Daan.
In de laatste ronde werd de zwarte koning van Daan zwaar onder vuur genomen door Arthur, maar met een prachtige vondst wist Daan niet alleen mat te voorkomen, maar ook nog eens het initiatief over te nemen. Niet veel later had hij het punt alsnog binnen, was hij alsnog verzekerd van een gedeelde tweede prijs, en kon alle aandacht gericht worden op het spannende eindspel dat Kedem en Rachid op het bord getoverd hadden. Rachid moest winnen om de eerste plaats over te nemen, maar kwam net als in de ochtendronde in hoge tijdnood, en bood met nog zo’n anderhalve minuut op de klok remise aan. Na een tijdje nagedacht te hebben besloot Kedem (die aan de remise genoeg had om de groep te winnen) toch door te spelen, maar toen ook hij onder de twee minuten kwam, en winst er toch niet in bleek te zitten, werd de remise alsnog beklonken. Daarmee is Kedem de winnaar van het Nazomertoernooi 2023!

Kedem Gutkind

De winnaar van het Nazomertoernooi 2023, Kedem Gutkind (foto: Sybrand Houtsma)

Naar mijn mening hebben we er wederom een succesvol toernooi op zitten, met veel strijd, spannende partijen, verrassende uitslagen, slechts twee groepsfavorieten (Menno in groep C en Léon in groep E) die ook daadwerkelijk een, al dan niet gedeelde, eerste prijs veroverden, en mooie successen voor het aanstormende jeugdtalent. Volgend jaar hopen we dit toernooi opnieuw te kunnen organiseren, hopelijk met minimaal evenveel deelnemers en minimaal evenveel spannende partijen!

Indeling en uitslagen

NOSBO-voorzitter en Schaakreporter Jan van Os was beide dagen aanwezig en maakte een aantal foto’s:

Ook de organisatie heeft nog wat foto’s weten te maken: (klik voor volledige foto; de eerste 17 zijn gemaakt door Sybrand Houtsma, de laatste vier door Gerard Voorintholt)

1 gedachte over “Nazomertoernooi 2023 tot het einde spannend

  1. Pingback: Nazomertoernooi Assen | De Schaakreporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.