Ongelukkige start Assen 2 in nieuw KNSB-seizoen

Assen 2 is weer terug in de vierde klasse, maar in tegenstelling tot twee seizoenen geleden zal het team nu naar alle waarschijnlijkheid niet mee kunnen strijden om het kampioenschap. Sterker nog, met het oog op de resultaten van de eerste ronde zullen we nog hard moeten strijden tegen een nieuwe degradatie…

Net als twee jaar geleden was in de eerste ronde Schaakwoude 2 de tegenstander, maar deze keer mochten we thuis spelen. De grote zaal was niet beschikbaar, maar die hadden we ook niet echt nodig omdat Assen 3 pas de volgende speeldag aan hun seizoen begint. Assen 1 speelde daarom, net als in de eerste ronde van vorig seizoen, in zaal 2 (en al even succesvol als toen!), en Assen 2 speelde in onze prachtige, net verbouwde speelzaal. Voor wie nog niet op de hoogte is: de muur tussen zaal 3 en 4 is weggehaald, waardoor dat nu één grote ruimte is geworden. Een gigantische verbetering wat mij betreft!

Qua teamsamenstelling is er wederom het één en ander veranderd. Jaël krijgt dit seizoen de kans als basisspeler in Assen 1, Sjoerd zullen we om de (in ieder geval binnen de club) bekende redenen hoogstwaarschijnlijk niet meer achter het schaakbord kunnen vinden, en ook Frank heeft het schaken (voorlopig) op een laag pitje gezet. Gelukkig is er ook versterking: Maarten D. komt weer over vanuit Assen 1, en Henry mag zich na zijn prima debuut bij de club vorig seizoen bewijzen als basisspeler op dit niveau. Daardoor staan we nog steeds in de middenmoot wat betreft ratinggemiddelde, en zou op papier handhaving geen probleem moeten zijn.

Helaas moesten we in de eerste ronde toch weer twee invallers opstellen, omdat Maarten en Hans niet beschikbaar waren. Dat zijn toch twee van de drie sterkste spelers van het team, en dat scheelt meteen een behoorlijke slok op de bekende borrel. Mattias werd, net als vorig seizoen tegen ASV 2, opgeofferd op bord 1, terwijl op bord 8 Stijn zijn jaarlijkse invalbeurt incasseerde.

Binnen twee uur waren er al twee partijen uit: Léon liep op bord 2 zijn tegenstander onder de voet, maar helaas overkwam Rients hetzelfde op bord 6. Daar maken we verder geen woorden aan vuil!

Stijn kon het helaas wederom niet redden, maar deze keer duurde het nog een hele tijd voordat zijn tegenstander de zwaktes in zijn stelling bloot kon leggen en een paar pionnen mee mocht nemen. In ieder geval een leerzame partij!

Gelukkig mocht ikzelf de stand weer gelijk trekken. Ik probeerde een systeem uit dat ik vorig seizoen al eens in de interne competitie heb gespeeld, en had na de opening geen reden tot klagen.

We kwamen zelfs weer op voorsprong, omdat de tegenstander van Ab in volkomen gelijke stelling blunderde. Helaas zag het er toen al uit dat we de match niet gingen redden…
Mattias en Henry hebben waarschijnlijk allebei wel kans gehad op meer, maar werden in het eindspel opgebracht. Sybrand deed als laatste nog verwoede pogingen om alsnog een matchpunt binnen te halen, maar zijn eindspel was en bleef remise, en daarmee stond de teamnederlaag vast.

Een behoorlijke tegenvaller voor ons dus, maar naderhand bleken er meer verrassende uitslagen te zijn gevallen: het flink verjongde Staunton 2 had Tjonger Aa Linde over de knie gelegd, en titelfavoriet O&O Kampen was onderuit gegaan tegen het net gepromoveerde Groninger Combinatie 5. Het belooft dus een spannend seizoen te worden, waarin we in iedere wedstrijd hard om de punten zullen moeten strijden. Over drie weken mogen we op bezoek bij één van de bovengenoemde stuntploegen, namelijk Staunton 2. Hopelijk doen wij het dan beter dan Tjonger Aa Linde!

Uitslagen (KNSB)

1 gedachte over “Ongelukkige start Assen 2 in nieuw KNSB-seizoen

  1. Pingback: KNSB zaterdag van start. Nu met resultaten. | De Schaakreporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.