Eerste Grand Prix Assen sinds 2019 groot succes; Bram ten Dam overtuigende winnaar A-groep

In 2019 werd de Grand Prix van Schaakclub Assen voor het laatst gespeeld; toen nog in het bijprogramma van het NK ABC, dat dat jaar voor het laatst in Hotel Van der Valk plaatsvond. De editie van 2020 moest vanwege de coronapandemie geschrapt worden, en daarna is het toernooi enkele jaren op de plank beland. Nu echter het jeugdschaak in het noorden van het land een enorme vlucht heeft genomen, kon onze vereniging niet langer achterblijven, en dus sloegen Ab Faber (hoofdorganisator) en Martin van Velzen (techniek/klankbord) de handen ineen om het Grand-Prix-toernooi weer in ere te herstellen. Ook de NOSBO, en in het bijzonder jeugdleider Martijn Hardeman, verdient uiteraard in dit opzicht genoemd te worden. Sinds enkele jaren wordt het aanmelden voor, en het indelen van noordelijke jeugdtoernooien namelijk geregeld met Google-spreadsheets die door Martijn ontwikkeld zijn. Overigens is het ook interessant om te vermelden dat het sheet waarmee de indeling gemaakt wordt, gebaseerd is op het Excel-sheet dat voormalig Assen-voorzitter Sjoerd Homminga 10 jaar geleden maakte om de uitslagen makkelijker bij te kunnen houden!

Nadat de aanmelding op 24 januari geopend werd, was de deelnemerslijst nog geen vier dagen later tot de maximale 80 deelnemers gevuld. Daarvan vielen wel behoorlijk wat alsnog weg door ziekte en vakantie, maar gelukkig was er ook een reservelijst die vrijwel geheel ingepast kon worden, en ook voor een onverwachte aanmelding aan de zaal was nog plaats. Uiteindelijk gingen we met 78 deelnemers van start; vier groepen van zes spelers, die in onze clubzaal hun partijen afwerkten, en vijf groepen van acht en twee van zeven deelnemers, die in de grote zaal speelden.
Het deelnemersveld was dit keer overigens bijzonder sterk, wat waarschijnlijk verklaard kan worden door onze keuze om de groepen van zes naast de bekende 20 minuten basistijd ook een increment van 5 seconden per zet te geven. Vooral de A-groep profiteerde hier enorm van, en de gemiddelde rating van deze groep bedroeg uiteindelijk maar liefst 1687, 150 punten meer dan drie weken geleden bij de GP Henny Collignon! Ook was dit keer een flinke delegatie van Schachklub Aurich overgekomen vanuit Duitsland om mee te doen, waardoor we ook nog eens internationale vertegenwoordiging hadden. In alle opzichten een ijzersterk veld dus!

Vooral in de laagste groep, de K-groep, waren onze oosterburen oppermachtig. Wat heet: Milan Stefken, Kian Borna en Titus Wilting verloren alleen onderling een partij en wonnen de rest, en daardoor eindigden zij op de gedeelde eerste plaats en werden ze alle drie tot groepswinnaar uitgeroepen. De twee extra eerste prijzen zullen worden bijbesteld en over drie weken worden uitgereikt bij het Paardensprongtoernooi!

In de J-groep viel de enige 100%-score van de middag te bewonderen: Pranav Prasobh Nair bleek veel te sterk voor de groep en won al zijn partijen. Pieter Inia vernam pas vanmorgen dat hij mee kon doen, maar dat belette hem niet om met anderhalf punt minder dan Pranav de tweede prijs voor zich op te eisen, en met nog een punt minder eindigde Stijn van der Hoek als derde.

In groep I was Manuel Stevens oppermachtig; hij liet in de eerste zes ronden slechts een half puntje liggen en was toen al zeker van de groepswinst. Misschien dat hem dat wat concentratie heeft gekost, want in de laatste ronde verloor hij van Tijn Wempe. Dat kwam Tijn uitstekend uit, want hij was met twee anderen op de gedeelde tweede plaats geëindigd, en zijn overwinning op Manuel gaf hem een beslissende marge qua Sonneborn-punten, waardoor hij de tweede prijs veroverde. De andere twee hadden een SB-puntje minder, maar omdat hij de onderlinge partij had gewonnen kreeg Jesse Stevens de derde prijs.

Groep H had er gedurende de middag behoorlijk de vaart in; in het merendeel van de ronden was deze groep als eerste klaar… Nils Schuls ging het beste met het hoge tempo om; na een nederlaag in de eerste ronde won hij de rest van zijn partijen en pakte daarmee de hoofdprijs in deze groep. Op een punt achterstand pakte Mathijs Bosgraaf de tweede prijs, en de derde plaats kwam op onderlinge resultaten aan: Timo Kuipers had zijn beide partijen tegen de spelers met evenveel punten gewonnen, en daardoor kreeg hij de derde prijs.

Groep G werd op het laatste moment tot een zevental gereduceerd, omdat één van de beoogde deelnemers zonder afmelden niet op kwam dagen. De hoofdprijs in deze groep bleef in Assen: Wessel Dijkstra verloor weliswaar zijn eerste partij, maar won daarna alles, en kon in de slotronde, waarin hij oneven was, alvast gaan genieten van zijn groepsoverwinning! Voor de rest van de prijzen was het een stuk ingewikkelder, want maar liefst vier spelers bleken met twee punten minder dan Wessel op de gedeelde tweede plaats te zijn geëindigd. Twee van deze spelers scoorden in de onderlinge partijen 2 uit 3 en mochten daardoor de tweede en derde prijs in ontvangst nemen; Noa Greven had van deze twee de beste SB-score (vooral dankzij het feit dat ze als enige Wessel wist te verslaan) en kreeg dus de tweede prijs, en Valentijn Kaptein de derde.

Groep F was in twee opzichten een kopie van groep G: beide groepen bestonden uit zeven spelers, en in beide groepen pakte een speler van de thuisclub de eerste prijs! Tydo Schans, notabene debutant op dit toneel, was in de eerste ronde oneven en stond in zijn eerste vijf partijen slechts een half puntje af, waardoor hij met een punt voorsprong de laatste ronde in ging. Daarin had hij helaas een zwak moment met een nul tot gevolg, en omdat concurrente Rosan Tollenaar, die Tydo dat halfje had afgesnoept, haar laatste partij wel won kwam zij weer op gelijke hoogte. Het onderlinge resultaat gaf dus geen uitsluitsel, maar Tydo bleek nog net een Sonneborn-puntje meer te hebben, en daardoor mocht hij alsnog de eerste prijs in ontvangst nemen! Rosan kreeg uiteraard wel de tweede prijs, en op anderhalf punt achterstand zorgde Daniel Pawlus voor nog een Duits succesje door de derde prijs te pakken; hij was als gedeeld derde geëindigd, maar had de onderlinge partij gewonnen.

Een groter Duits succes werd in groep E geboekt, want Keke Weßels was met een ronde te gaan al zeker van de groepswinst. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hij tot dan al zijn partijen in winst had omgezet! Pas in de laatste ronde leed hij een nederlaag, maar die kon hem niet meer deren. Op een punt achterstand pakte Tobias Urban de tweede prijs, terwijl Daniël Medendorp met nog een punt minder de derde prijs voor zich opeiste.

In groep D, de laagste van de groepen van zes, kwam het op onderling resultaat aan wie de hoofdprijs zou pakken. Eline Hummel had in de vierde ronde de tot dan puntverliesloze Olav Schuls verslagen en daarmee haar punt achterstand weer ongedaan gemaakt, en omdat beiden hun laatste partij ook wonnen eindigden ze samen op de eerste plaats. Eline kreeg door de winst op Olav de eerste prijs, Olav de tweede, en met een punt minder pakte Niek Eilander de derde prijs.

De hoofdprijs in groep C bleef wel in Drenthe, maar niet in Assen: Besher Mousa stond slechts twee halfjes af en nam daarmee de eerste prijs mee terug naar Hoogeveen. Op een half punt achterstand deelden Vygo Tollenaar en Thijmen van Dellen de tweede plaats; Vygo had de onderlinge partij gewonnen en kreeg dus de tweede prijs, en Thijmen de derde.

In groep B was Theo Kudernac, die op het nippertje buiten de A-groep was gevallen, vooraf de huizenhoge favoriet, maar hij had zijn toernooi niet bepaald. Al in de eerste ronde moest hij zijn meerdere erkennen in Bram Baarspul, en toen hij een ronde later nogmaals onderuit ging was het duidelijk dat Theo geen prijs ging pakken. Voor Bram was het daarentegen het begin van een prachtig toernooi. Alleen in de derde ronde leed hij een nederlaag, maar de rest van zijn partijen won hij, en daardoor mocht hij, notabene als laatst geplaatste speler in deze groep, de eerste prijs in ontvangst nemen! Met een punt achterstand eindigden thuisspeler Andrii Kozhukhov en Jonas Klages, de sterkste Duitser die vandaag meedeed, op de gedeelde tweede plaats, en omdat Andrii Jonas had verslagen kreeg hij de tweede prijs en Jonas de derde. Nog een prijs die in Assen bleef dus!

Dan komen we uiteindelijk bij groep A, onze recordgroep. Veel is al gezegd en geschreven over de kwaliteit van deze groep, die zelfs nog sterker werd door de toevoeging van twee spelers die oorspronkelijk op de reservelijst stonden! Niemand was echter vanmiddag opgewassen tegen Bram ten Dam, met afstand het grootste talent dat op dit moment in het noorden, en misschien wel heel Nederland rondloopt. Hij had het niet altijd even makkelijk, maar toch wist hij zijn eerste vier partijen in winst om te zetten, waardoor hij met een ronde te gaan al zeker was van de eerste prijs! Pas in de laatste ronde stond hij een halfje af, maar dat maakte niet meer uit. Bram voegt zich met deze toernooioverwinning in een mooi rijtje: in eerdere jaren werd ons toernooi gewonnen door spelers als Eelke de Boer (2014), Loek van der Hagen (2017) en Leandro Slagboom (2018), alle drie nu actief bij Groninger Combinatie 1 in de Meesterklasse!
De verdeling van de overige prijzen werd beslist op onderling resultaat. Twee spelers eindigden met anderhalf punt achterstand op Bram als gedeeld tweede; Ghilon Etienne had de onderlinge partij gewonnen en kreeg dus de tweede prijs, en de derde prijs ging naar Dylan Roersma. Hendrik Heikamp, die eerder in het seizoen vijf GP’s achter elkaar had gewonnen, kwam er vandaag niet aan te pas; hij kwam niet verder dan anderhalf punt en een vijfde plaats.

Het toernooi was vandaag op meerdere manieren live te volgen: de uitslagen werden semi-live bijgehouden, en in beide speelzalen was een webcam neergezet die livebeelden uitzond. Nogmaals hartelijk dank aan Martijn Hardeman voor het mogelijk maken van dit alles!
Uiteraard moeten we ook de tafelleiders bedanken voor het in goede banen leiden van alle groepen. Met name Mattias Bosveld en Johan Jorritsma verdienen een pluim, want zij hadden allebei twee groepen onder hun hoede! Weliswaar twee van de hoogste vier groepen, maar toch.

Om ongeveer 17:30 konden de prijzen uitgereikt worden, en kon de organisatie terugzien op een bijzonder geslaagd toernooi. Hopelijk duurt het niet opnieuw vijf jaar tot de volgende Grand Prix Assen!

Uitslagen
Livestreams: A- en B-groepGrote zaalPrijsuitreiking
Foto’s organisatie (gemaakt door Henry Groeneveld en Geesje Dijkstra; de foto’s in het verslag staan ook in dit album)
Foto’s Martijn Hardeman

2 gedachten over “Eerste Grand Prix Assen sinds 2019 groot succes; Bram ten Dam overtuigende winnaar A-groep

  1. Tinus Spriensma

    Ik heb even online naar de srtreams gekeken. Veel onbekende gezichten; in elk geval één vertrouwd. De techniek staat voor niets? Dan mis ik een live-bord. Een hele NOSBO-kwestie, meen ik. Kan het aan interesse en educatie helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.