Kloostertuin en Veldkei domineren BSSK Drenthe!

Op de eerste zomerse dag dan het jaar vond eergisteren (6 april) in Emmen het Drentse Basisschoolschaakkampioenschap plaats, en zoals wel vaker gebeurt, speelden de Asser basisscholen opnieuw een hoofdrol!

Voor het toernooi rond 12 uur werd afgetrapt, moest de indeling nog snel op de schop. Door een miscommunicatie was de Kloostertuin er namelijk van uit gegaan met twee teams mee te mogen doen, terwijl de toernooiorganisatie op één team had gerekend. Gelukkig was de organisatie flexibel: Kloostertuin 2 mocht alsnog meedoen, en het aantal ronden werd uitgebreid van 7 naar 9, zodat alle teams tegen elkaar konden spelen.

In de eerste ronde stond meteen de kraker Kloostertuin 1 – Veldkei op het programma, en enigszins verrassend trok de Veldkei met 3 – 1 aan het langste eind, waarna zij in de tweede ronde meteen hun vrije ronde mochten incasseren. Daardoor stonden de Kloostertuin 1, dat in de tweede ronde wel met de maximale cijfers won, en de Veldkei na de tweede ronde op plaats 3 en 4, maar nadat beide teams in de derde ronde allebei opnieuw met grote cijfers hadden gewonnen, stonden ze weer bovenaan. Kloostertuin 2 had ondertussen, na de eerste ronde oneven te zijn geweest, in de tweede ronde gelijkgespeeld en in de derde ronde een mooie overwinning geboekt, waardoor zij op de gedeeld vierde plaats stonden. Belangrijk, want de eerste vier teams zouden zich plaatsen voor het NOSBO-kampioenschap!

Kloostertuin 1 ging daarna gewoon door met winnen, maar bij de Veldkei kwam er langzamerhand wat zand in de machine. In de vierde ronde werd een matchpunt afgestaan aan de uiteindelijke nummer 3 ‘t Oelebröd (Hoogeveen), en hetzelfde gebeurde in de zevende ronde tegen de Eskamp (Peize). Daardoor stond Kloostertuin 1, dat als enige nog geen vrije ronde had gehad, bij het ingaan van de laatste ronde ineens 2 matchpunten en 4½ bordpunten voor, waarmee het kampioenschap dus al beslist was! De Veldkei deed in de laatste ronde wel wat het moest doen, namelijk opnieuw ruim winnen, en eindigde daardoor op slechts anderhalf bordpunt achterstand als tweede. Beide teams mogen dus komende zaterdag in Hoogkerk aantreden voor het NOSBO-kampioenschap!

Helaas heeft de organisatie de persoonlijke scores niet gepubliceerd, maar ik weet nog dat bij de Kloostertuin 1 Wart Koopman (bord 1) 7 ½ uit 8 scoorde en Tygo Steg (bord 4) 7 uit 8 (alleen verloren tegen de Veldkei). Bij de Veldkei won Tydo Schans (afwisselend bord 1 en 2) al zijn partijen, maar hij deed twee ronden niet mee omdat de Veldkei met 5 spelers aantrad en dus regelmatig wisselde in de opstelling. Tydo kwam dus uit op 6 uit 6, en aangezien hij naar mijn mening de sterkste speler was die zaterdag in Emmen meedeed was hij dat eigenlijk ook wel aan zijn stand verplicht 😉 De rest van de individuele scores van beide teams heb ik niet bijgehouden, maar iedereen wist wel een aantal partijen te winnen!

Kloostertuin 2 kon hun prachtige start helaas geen passend vervolg geven, want in de zes resterende ronden konden ze nog slechts drie keer een matchpunt pakken. Daarbij moet ik wel opmerken dat ze in die zes wedstrijden tegen de volledige top drie moesten aantreden, en die bleken een maatje te groot. Verder bestond dit team volledig uit spelers die in het Asser BSSK in de groene groep meededen, en dus was dit waarschijnlijk het veruit jongste team in dit kampioenschap. Dan vind ik een zesde plaats met 6 matchpunten en 11 bordpunten, slechts twee matchpunten minder dan de nummer 4, helemaal zo gek nog niet! Topscorer van dit team werd Elin Fidder (bord 3); zij scoorde 5 uit 8, bijna de helft van de volledige productie van het team!

Ondanks dat er dus twee extra ronden gespeeld moesten worden was het toernooi bijna een uur eerder afgelopen dan gepland. Niet zo merkwaardig: met het speeltempo van 15 minuten plus 3 seconden per zet per persoon per partij was 40 minuten per ronde begroot, en dat werd bij lange na niet gehaald. Slechts een enkele partij duurde langer dan 20 minuten; het gros was al binnen 10 minuten afgelopen, en er vielen zelfs enkele Herdersmatjes te bewonderen… In plaats van om half 6 konden de prijzen dus al om half 5 uitgereikt worden, en konden we constateren dat de Asser basisscholen nog altijd de toon aangeven in het Drentse basisschoolschaak!

Komende zaterdag mogen de Kloostertuin en de Veldkei, samen met ‘t Oelebröd en de Eskamp, dus aantreden in het NOSBO-kampioenschap. Kampioen zullen ze niet worden, of de GSV, dat in het Groninger kampioenschap alleen tegen hun tweede team twee bordpunten afstond, moet het wel heel erg laten liggen… De eerste vijf plaatsen geven echter recht op deelname aan het Nederlands kampioenschap, en ik zie beide teams zeker in staat om daarvoor te kunnen meedoen!

Verslag organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.