Assen I nog altijd zonder puntverlies in NOSBO-hoofdklasse

Gisteravond (4 april) mocht Assen I weer aan de bak in de NOSBO-competitie, met op het programma uitwedstrijd tegen Groninger Combinatie II. Op papier een gelijkwaardige tegenstander, en het verschil werd dan ook pas in de laatste twee partijen gemaakt!

De eerste uitslag viel daarentegen na nog geen 20 minuten, omdat ikzelf op zet 8 in een moment van totale schaakblindheid een dubbele aanval op pion f7 en de toren op a8 toeliet. En dan moet je nog ruim 3 uur wachten tot de wedstrijd is afgelopen…

Gelukkig was de tweede uitslag van de avond wél een goede voor ons: Gerard trok zijn uitstekende externe seizoen door met een mooie zwartoverwinning. Het einde kwam wel abrupt toen ook hier een toren werd weggeblunderd, maar Gerard stond toen al een vrijpion op g3 voor, en die was moeilijk af te stoppen. Hoe dan ook, de stand was weer gelijk!

Wie ook een uitstekend NOSBO-seizoen draait is Tycho, en hij zette ons op voorsprong met opnieuw een strakke overwinning. Hij won een kwaliteit, gaf die wel weer terug, maar daarna waren zijn dame en toren oppermachtig. De zwarte dame bleek bijzonder weinig bewegingsvrijheid te hebben, en toen die ingesloten raakte kon Tycho zijn zesde opeenvolgende overwinning voor Assen I noteren!

Brian volgde hierna met een remise, en die heeft hij voor de poorten van de hel moeten wegslepen. Hij offerde een pion in de opening, maar kreeg die niet terug, en hij leek langzaam platgewalst te worden. Opeens mocht hij echter de pion terugwinnen, en ondanks dat zijn tegenstander twee verbonden vrijpionnen kreeg in een dame-eindspel bleek dat niet voldoende voor de winst. Een gewonnen halfje dus!

Helaas ging het daarna mis bij Henry, en dat was buitengewoon zuur, want hij speelde de sterren van de hemel en kwam glad gewonnen te staan. Niets is echter zo moeilijk als het verzilveren van een winnende stelling, en dat was ook nu het geval. Nadat de overgebleven lichte stukken en een torenpaar van het bord waren verdwenen, bleken de witte pluspionnen opeens rijpe appeltjes te zijn en gingen ze achter elkaar verloren. De witte koning en toren stonden ook nog eens allebei verkeerd, en de zwarte pionnen waren niet meer te stoppen. Zonde, maar aan de andere kant heeft Henry wel gewoon een partij kunnen spelen, in tegenstelling tot een zekere teamgenoot…

We kwamen weer op voorsprong doordat Maarten een einde maakte aan een reeks van vijf externe wedstrijden zonder overwinning. Het zag er lange tijd ingewikkeld uit, maar uiteindelijk mocht Maarten met een vrij eenvoudig trucje een stuk incasseren en de zwarte damevleugelpionnen opeten. Zijn eigen koningsvleugel ging wel verloren, maar de zwarte pionnen waren eenvoudig tegen te houden, en dus kon Maarten eindelijk weer eens een puntje noteren!

3½ – 2½ voor, en nog twee partijen bezig op bord 1 en 2. Jaël stond er weliswaar niet best voor, maar Geon ging, nadat hij bijna de hele partij tegen een pion achterstand aan moest kijken, in mijn ogen niet meer verliezen, en dus zouden we minimaal een matchpunt aan deze wedstrijd overhouden!

Het werd echter nog mooier, want Jaël wist in wederzijdse tijdnood opeens met een eenvoudig paardvorkje een volle toren mee te nemen. Alsnog een vol punt dus, en daarmee was de wedstrijd ook meteen gewonnen!

Geon mocht rond half 12 de strijd afmaken door ook het volle punt te drukken. Hij won eerst zijn pion terug, daarna een stuk, en ondanks lang doorspelen van zijn tegenstander was het tij niet meer te keren.

5½ – 2½ winst dus, en door het gelijkspel tussen Hoogeveen en Lewenborg zijn we daarmee verzekerd van minimaal een derde plaats in deze competitie. Of het nog beter kan worden zal van de laatste twee wedstrijden afhangen, want de twee sterkste teams van deze competitie zijn dan de tegenstanders. Op 26 april komt SISSA I op bezoek; op papier wel gemiddeld zo’n 40 ratingpunten sterker, maar zeker niet onverslaanbaar!

Uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.