Assen – Spasskys 5,5-2,5

      1 reactie op Assen – Spasskys 5,5-2,5

Afgelopen zaterdag 23 maart was het weer zover: Assen 1 mocht wederom aan de bak, ditmaal tegen de Spassky’s. Alhoewel het gemoed goed aanwezig was (en het zelfvertrouwen ook!) zou blijken dat het vandaag geen makkelijke wedstrijd ging worden. De opstelling, volledig door mijzelf bedacht zonder hulp van Geon, leek mij op papier logisch en in de wedstrijd kregen we naar mijn mening aardige paringen.

Als eerst was volgens mij Ivo klaar, na een soepele overwinning (wat zeker niet karakteriserend is voor hem). Na een solide opening een scherp middenspel en een mooie aanval, was het snel gedaan met Henk van Putten. Een mooi punt op bord 2 voor ons dus.

Naast mij speelde Rieks tegen Erik Hoeksema, het beloofde een spannende partij te worden na een messcherpe Nimzo en alhoewel Rieks een pionnetje meer had was deze zeker niet zonder compensatie voor Erik. Rieks leek volgens mij een aardige setup te krijgen uiteindelijk, waarna Erik alles ruilde en er een eindspel op het bord kwam waarbij zwart nog een pion meer had, maar het zeker wit was die nog voor iets speelde. Misschien was het erger dan het leek, maar ik vermoed dat het ergens misging en Hoeksema won een stuk. Waarna Rieks het wel genoeg vond en het 1e punt voor de Spassken ook getekend was.

Op dit punt zag het er niet best uit op de andere borden en had ik zelf ook een stelling waar ik niet tevreden mee was. Geon was van een vroeg remiseaanbod van zijn tegenstander naar een compleet verloren stelling gegaan en bij Tjapko zag het er ook allemaal wat dubieus uit volgens mij. Tijd dus om, niet voor de eerste keer dit seizoen, het tij te keren.

Twee remises volgden, van Geon en Gertjan, waarbij Geon liet zien dat actief spel in de praktijk zeker kan compenseren voor materiaal. Een tijdje zag het er grimmig uit toen Geon’s pionnen, over 20 eilanden verdeeld, niet lang meer zouden overleven. Maar op de Geon manier werd er mooi tactisch en actief gespeeld en kreeg hij uiteindelijk een zetherhaling op het bord. Er was voor Geon een mogelijkheid om alles op alles te zetten en door te spelen. En aangezien hij aan zet was leek het hem een goed idee om gewoon te wachten met zetten! Zo’n 20 minuten later vond Geon het toch genoeg en besloot hij te herhalen, wat een prima beslissing zou blijken te zijn.

Gertjan kwam volgens mij goed uit de opening met een extra pion. Zwart had misschien een soort van compensatie, maar het leek mij niet genoeg. Volgens Gertjan ging het ergens mis en had zijn tegenstander misschien zelfs de kans om beter te staan, in dat opzicht dus niet verkeerd dat er remise volgde. Misschien had er meer ingezeten maar het was zeker niet simpel. Zo ontevreden zou Gertjan wel niet zijn, want hij speelt verder een prachtig seizoen met 4 uit 5 tot nu toe voor Assen 1.

Toen een reeks van zaken die toch bijna niet beter voor ons hadden kunnen uitpakken.

Elmar die met een strakke opening een gezonde pion meer had, was ergens eventjes niet helemaal aan het opletten en één van Elmars torens mocht het bord verlaten. Hij had hier nog wel 3 pionnen voor maar dat leek ver van genoeg. Ik had die partij als verloren opgeschreven, maar Elmar stond daar heel anders in. Elmar is namelijk wel heel goed in noteren (dat is hij al jaren eigenlijk) en dat gaat niet iedereen even goed af. Zoals Elmar al eerder had opgemerkt had zijn tegenstander enkele zetten te veel genoteerd. U VOELT HEM AL AANKOMEN. Elmar deed netjes de veertigste zet en schreef deze op. Zijn tegenstander nam nietsvermoedend ergens bij zet 42-43 rustig de tijd en de vlag viel. Het moest nog even nagekeken worden door de arbiter (Gerard), maar het mocht niet baten voor de Spassken en wij mochten nog een punt bij onze score optellen. Elmar leek zelf wel tevreden over zijn partij en het resultaat en ik was het daar eigenlijk wel mee eens.

De laatste 3 partijen volgden elkaar snel op.

Al eerste mocht Jaël, die volgens mij eigenlijk de hele partij gewoon goed heeft gestaan, het punt noteren. Een nette opening gevolgd door een klassiek Siciliaans kwaliteitsoffer (waarvoor de centrumpionnen meer dan afdoende compenseren) zorgden ervoor dat Jaëls tegenstander niks anders heeft kunnen doen dan proberen te overleven. Goeie techniek en een mooie aanval leidde tot een witte koning die geen kant meer op kon en een zwarte pion die heel snel naar de overkant aan het lopen was. Na afloop liet Jaël ons weten dat hij het wel met de engine eens was en het een zo goed als perfecte partij was.

Nu ikzelf (Tycho). Ik mocht tegen Roelof Kroon, een speler waar je toch wel erg voor moet oppassen, want zoals bij velen van de Spassken zou het aan ervaring niet ontbreken.

In de opening kreeg ik wel het soort stelling waar ik normaal tevreden mee ben, maar al gauw wist Roelof toch beter te spelen en kwam ik in de problemen. Roelof had er wel zin in vandaag en besloot een pion te offeren voor erg actief spel. Ik dacht zelf dat het niet zo goed was, maar dat bleek toch wel tegen te vallen. En toen ik op 1 zet de draad een beetje verloor, kon ik definitief zeggen slecht te staan. Roelof had echter niet veel tijd meer en door snel wat complicaties te creëren, ontbrak het hem toch aan enig tactische visie en wist ik er nog een remise uit te krijgen.

Als laatst Tjapko, die na een erg ingewikkelde opening, zoals gebeurt in de Scheveningen als wit wat ambitie voelt om het spannend te maken, in een erg moeilijk eindspel kwam waarbij wit een aantal pionnen meer had. Bij deze partij heb ik echt geen flauw idee wat er precies gebeurde, maar iets van 5 minuten later stond er een nieuwe dame voor Tjapko aan de overkant en kon zijn tegenstander wel opgeven. Er was tijdnood bij zijn tegenstander, dus dat zou er wel mee te maken hebben gehad.

Einduitslag Assen-Spasskys 5,5-2,5

Dit mooie resultaat werd bekroond met een lekker simpel maaltje bij de snackbar, waar de uitservering wel wat op zich liet wachten, maar over het eten niet geklaagd mocht worden.

Met nog 1 wedstrijd te gaan en een mooie koppositie, is de eerste klasse voor het eerst in lange tijd weer binnen bereik. Een volgende overwinning garandeert promotie, erg dichtbij dus. Hopelijk kunnen we het seizoen naar behoren afronden en een mooie prestatie neerzetten met een kampioenschap in de 2e klasse!

1 gedachte over “Assen – Spasskys 5,5-2,5

  1. Tinus Spriensma

    Een dubbele primeur, Tycho: architect van het team en schrijver van het verslag. Is dat niet veel gevraagd? Hoe al die feiten en waarderingen verzamelen!
    Je hebt wel de twee supporters over het hoofd gezien … Ik hoop, dat Amersfoort twee MP-en oplevert en groot feest; vanzelf zal het niet gaan, maar dat is wel bekend. (Het “nippertje” van Martin is even waar.)
    20 april voetbalt een kleinzoon van ons met zijn maten tegen Frisia (Leeuwarden). Victoria-Hilversum ziet mij graag langs de lijn.
    Van Spassky’s: https://www.spasskys.nl/catch-22/ Wonden likken. Cynisch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.