BSK NOSBO: net geen podium, wel NK-ticket voor Veldkei!

Gisteren (13 april) mochten de Kloostertuin en de Veldkei, de nummers één en twee van het Drents Basisschoolschaakkampioenschap, zich meten met de beste basisscholen van Groningen. Voor de NOSBO-titel waren ze niet bepaald favoriet, maar wel zouden ze naar mijn verwachting mee kunnen doen voor de NK-plaatsen. Daar waren er deze keer, met name dankzij de tweede plaats van de GSV op het NK vorig jaar, maar liefst vijf van te verdienen… en beide teams uit Assen waren inderdaad tot het einde in de race!

Al in de eerste ronde leek de Veldkei een belangrijke slag te slaan door de Fontein, de nummer drie van Groningen, twee matchpunten afhandig te maken. Dat gebeurde echter niet: een gewonnen stelling ging nog verloren, en daardoor werd deze wedstrijd alsnog met 2½ – 1½ verloren. De Kloostertuin begon daarentegen wel goed door het Palet, de nummer vier van Groningen, op 2 – 2 te houden via knappe overwinningen op bord 3 en 4.

In de tweede ronde was het beeld omgedraaid, al kwam dat vooral doordat de Kloostertuin moest aantreden tegen GSV 1 en, niet geheel onverwacht, op alle borden een maatje te klein bleek. De Veldkei nam het daarentegen op tegen het Oelebröd (Ruinen), tegen wie ze vorige week een matchpunt hadden gemorst. Dat lieten ze zich geen tweede keer gebeuren: alle partijen werden overtuigend in winst omgezet!

De Veldkei trok die goede lijn door door in de derde ronde de Petteflet (de nummer vijf van Groningen) knap met 3 – 1 te verslaan. De Kloostertuin verloor daarentegen opnieuw; net als de Veldkei kwamen ze tegen de Fontein dicht bij een matchpunt, maar moesten ze uiteindelijk een 2½ – 1½ nederlaag slikken.

De eerste lunchpauze deed de Kloostertuin duidelijk goed, want zij boekten in de vierde ronde hun eerste overwinning door net als vorige week het Oelebröd met 4 – 0 klop te geven. De Veldkei leverde ook een uitstekende prestatie door GSV 2 een matchpunt af te snoepen; naast de (niet geheel onverwachte) nederlaag tegen hun eerste team was dat het enige matchpunt dat GSV 2 zou laten liggen!

De Veldkei ging in de vijfde ronde gewoon door met scoren; ditmaal werd de Haydnschool (dat vorige week een barrage nodig had om zich te plaatsen voor dit kampioenschap) met 3 – 1 aan de zegekar gebonden. De Kloostertuin kon daarentegen de opwaartse lijn niet doortrekken; zij verloren met 3 – 1 van de Petteflet en zagen daardoor hun achterstand op de Veldkei oplopen tot vier matchpunten…

Ook in de zesde ronde was er geen succes weggelegd voor de Kloostertuin; in tegenstelling tot de Veldkei konden zij geen vuist maken tegen GSV 2 en gingen ze op alle borden ten onder. De Veldkei mocht het opnemen tegen de Eskampen (Peize), het andere team waar ze vorige week een matchpunt aan hadden afgestaan. Ook nu ging het niet echt makkelijk, maar ditmaal werd de wedstrijd met 3 – 1 wel tot een goed einde gebracht, en daarmee stond de Veldkei bij het ingaan van de tweede lunchpauze derde en was de hoop op een podiumplaats en een NK-ticket nog altijd springlevend!

Helaas voor de Veldkei moesten ze het in de zevende ronde opnemen tegen GSV 1, en niet geheel verrassend bleken zij, net als in alle andere ronden overigens, veel te sterk. Het werd weliswaar geen 4 – 0, want op bord 4 werd een knappe remise geboekt, maar de andere drie partijen gingen vrij kansloos verloren… De Kloostertuin kwam daarentegen weer uitstekend uit de lunchpauze en stond tegen de Haydnschool slechts een half bordpuntje af, en had daarmee ineens weer een kleine kans om zich alsnog voor het NK te plaatsen!

De Kloostertuin zetten hun comeback voort door in de achtste ronde de Eskampen met 4 – 0 terug te wijzen. Met de Veldkei ging het daarentegen even flink mis: 4 – 0 verlies tegen het Palet… Daarmee kwam de NK-plaats, die toch vrijwel zeker leek, nog in gevaar, maar was er nog altijd volop kans op een top-vijf-klassering!

De concurrenten voor de vijfde plaats, het Palet en de Petteflet, moesten het namelijk opnemen tegen GSV 1 en 2, terwijl de Veldkei het zelf nog mocht opnemen tegen de Kloostertuin. Van enige cadeautjes was geen sprake; alle teams mochten er gewoon voor spelen, en zo hoort het ook!

Zoals verwacht gingen het Palet en de Petteflet inderdaad ten onder, waardoor de Veldkei aan een matchpunt, en de Kloostertuin aan een 3 – 1 overwinning genoeg had om alsnog de top-vijf in te sluipen. Het belang van deze wedstrijd bleek wel uit het feit dat het de allerlaatste wedstrijd was die nog bezig was! Het was lange tijd spannend, maar uiteindelijk trok de Veldkei met 2½ – 1½ aan het langste eind, waarmee zij als vierde eindigden en de NK-plaats alsnog binnen was. Sterker nog: als de wedstrijd tegen de Fontein in de eerste ronde inderdaad gewonnen was, had de Veldkei in hun plaats op het podium gestaan!

De trotse NK-gangers van de Veldkei op het podium

De trotse NK-gangers van de Veldkei op het podium

Voor de persoonlijke scores van alle spelers verwijs ik naar het overzicht op de NOSBO-site, maar ik wil bij deze alle spelers nogmaals complimenteren met hun inzet, en uiteraard feliciteer ik de Veldkei nogmaals met het bereiken van het Nederlands Kampioenschap! Op 1 juni zullen zij, naar alle waarschijnlijkheid in Arnhem, mogen aantreden voor de halve finale, en als die overleefd wordt, volgt een week later nog een finaledag. Alvast veel succes gewenst!

Verslag organisatie
Eindstand
Persoonlijke resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.