Prachtige prijzenoogst Assenaren in GP-finale!

Gisteren (9 juni) werd het Grand-Prix-seizoen op passende wijze afgesloten met de GP-finale. Door de concurrentie van de finale van het NK Basisscholen ontbraken er ook deze keer wat kanshebbers, en mede daardoor was het toernooi, in tegenstelling tot bijna alle andere GP’s dit seizoen, bij lange na niet volgeboekt: 78 deelnemers, waar ruimte was voor 104… Vijf van onze clubleden mengden zich in de strijd om de bekers, en het werd een zeer succesvol toernooi!

Voor het toernooi begon werd nog even stilgestaan bij het afscheid van Martijn Hardeman als NOSBO-jeugdleider, en kreeg hij als dank voor het vele harde werk dat hij de afgelopen paar jaar heeft verzet, een groot applaus van het publiek. Volkomen verdiend wat mij betreft! Zoals ik eerder meldde gaat onze eigen Mattias, samen met schaakouder Christy Hagen, komend seizoen Martijn opvolgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij het hoge niveau kunnen doortrekken!

Dan nu waar het echt om ging: de spelers. Helaas was er één Assenaar, of beter gezegd Assense, die haar middag niet bepaald had. Nena deed voor het eerst sinds bijna een half jaar weer mee, maar ze heeft een tijdje niet geschaakt. Dat gebrek aan ritme brak haar behoorlijk op, en het hielp ook niet mee dat ze, in plaats van eerste geplaatst in groep E, door twee late afmeldingen als zevende geplaatst was in groep D. Niemand bleek bereid Nena ook maar iets te gunnen: al haar partijen gingen verloren. Volgende keer hopelijk weer beter!

Ook met Andrii ging het niet naar wens, al ging het beter dan vorige week in Haren. Ditmaal mocht hij weer in de B-groep uitkomen, maar ook die was nog steeds sterk bezet, en in de eerste drie partijen ging het toch weer drie keer achter elkaar mis. Gelukkig kwam toen een einde aan de reeks nullen: in de vierde ronde hield Andrii een lastig eindspel remise, en in de vijfde ronde pakte hij op overtuigende wijze het volle punt. Toch nog een mooi einde aan het toernooi dus!

De overige Assenaren deden het stukken beter, want zij wisten allen een prijs te pakken! Te beginnen het de familie Dijkstra, die ditmaal zelfs met twee man vertegenwoordigd was: naast vaste klant Wessel wilde zijn broer Kasper ook wel eens meedoen. Daar kreeg hij geen spijt van, want hij stond in groep K slechts één remise af en pakte daarmee de hoofdprijs! Ook met Wessel zelf ging het deze keer weer stukken beter dan in de vorige twee GP’s. Alleen in de vijfde ronde was hij de concentratie even kwijt met een kansloze nederlaag tot gevolg, maar in de overige zes partijen speelde hij uitstekend en pakte hij het volle punt, en daarmee pakte hij met 6 uit 7 de hoofdprijs in groep F!

Tenslotte groep C, waar zelfs twee Assenaren in mochten uitkomen: Tydo was als eerste geplaatst en Stijn als vierde, en ze maakten er een prachtige race naar de streep van. Stijn stond in de tweede ronde een halfje af, maar Tydo leed in de derde ronde een vrij kansloze nederlaag, waardoor bij het aanbreken van de onderlinge partij Stijn een half punt voorsprong had. De Asser derby eindigde na verwoede strijd in remise, waardoor Stijn zijn voorsprong behield, maar Tydo nog steeds niet uitgeschakeld was. Tydo won in de laatste ronde makkelijk en snel en was daardoor verzekerd van de tweede prijs, maar ook Stijn wist zijn partij uiteindelijk in winst om te zetten, waardoor hij de hoofdprijs pakte in deze groep!

De prijsuitreiking begin wat later dan gepland, omdat er maar liefst vijf beslissingspartijen moesten worden gespeeld! Na het uitreiken van de groepsbekers was het tijd voor de bekers van het algemeen klassement, en ook daarbij ging een beker naar Assen: Wessel legde beslag op de zevende plaats!

Helaas bleek na de prijsuitreiking dat er bij het berekenen van de punten iets mis was gegaan, waardoor enkele klassementsbekers bij de verkeerde spelers terecht zijn gekomen. Voor Wessel heeft dit geen gevolg, maar voor de betrokken spelers is het uiteraard vervelend. Gelukkig kwam Mattias er in overleg met Martijn achter wat er mis was gegaan, en inmiddels is het juiste klassement gepubliceerd. Eind goed al goed!

Zo is het GP-seizoen mooi afgesloten, maar het jeugdseizoen zit er nog niet helemaal op. Komende zaterdag staat het NOSBO-jeugdteamkampioenschap in de categorieën C en E op het programma; ik heb op dit moment drie toezeggingen voor een C-team, dus als er nog ééntje bijkomt zijn wij daar komende zaterdag voor het eerst sinds 2019, toen ons toenmalige C-team kampioen werd, weer bij!

Liveblog NOSBO (door Mattias!)
Alle uitslagen en standen
Eindklassement GP-cyclus 2023-2024