Kop van Jut of outsider

      Geen reacties op Kop van Jut of outsider

Eind 1979 deed ik voor de eerste keer mee aan het toenmalige Gasunie schaaktoernooi, dat in Groningen rond de jaarwisseling gehouden werd. Sindsdien volgden vele jaren van deelname. De laatste jaren bezocht ik het toernooi trouw als toeschouwer. Dit jaar moest het er maar weer eens van komen in de compact groep van wat momenteel het Groningen Schaakfestival heet. Vanwege familieverplichtingen moest er op tweede kerstdag een bye genomen worden. ’s Avonds thuisgekomen zag ik tot mijn schik dat ik als laagste ratinghouder in de A groep geplaatst was. In een dergelijk geval kun je jezelf twee rollen aanmeten: Kop van Jut of outsider.

De eerste partij besloot ik degelijk te spelen. Na 29 zetten ontstond er een eindspel met ongelijke lopers. Mijn tegenstander Frans Arp (1992) probeerde 30 zetten lang dit te winnen, maar moest uiteindelijk berusten in remise. Voor mij was de eer gered en in de tweede partij tegen Christiaan Mol (1991) besloot ik de tactiek van degelijk spel te continueren. Dat kwam me duur te staan. Degelijk bleek te passief en in 17 zetten werd ik vakkundig opgerold.

Na een dergelijke nederlaag krijg je het gevoel dat je niet thuishoort in deze groep. De volgende ronde mocht ik het opnemen tegen probleem grootmeester Dolf Wissmann (2079).

Ondanks de gemiste kans voelde ik me in ieder geval geen Kop van Jut meer. De laatste ronde wachtte de Eindhovenaar Frans Wolferink (2025). Het voordeel van sterke tegenstanders is dat je altijd wel een partij van hen op internet weet te vinden. Omdat ik geen trek had in Schots besloot ik in deze partij het voorbeeld van Dolf te volgen. Na een onnauwkeurigheid van wit kon ik het initiatief nemen. Alhoewel ik er niet doorheen kwam was de marge voldoende om remise te maken. Met 1½ uit 4 en een TPR van 1935 is dit jaar met een tevreden gevoel afgesloten.

Voor de geïnteresseerde zijn mijn partijen hieronder bijgevoegd.

Sjoerd Homminga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.