Paasschaken 2009

      Geen reacties op Paasschaken 2009

10 april 2009, Goede Vrijdag en de eerste echt zomerse dag van het jaar. Wat kun je dan beter doen dan binnen zitten en een paar potjes schaken? 16 anderen hadden dezelfde mening als ik en deden dan ook graag mee. Dit hadden er 17 kunnen zijn, maar helaas bleek Luuk getroffen door de griep en leek het hem dan ook niet verstandig om mee te doen.

Paasschaken is een bijzonder soort schaken, want het is elk jaar anders. Er is altijd eerst de vraag of het doorgaat (vaker niet dan wel), en daarna moet een geschikte variant van schaken gezocht worden. Deze keer is gekozen voor het zogeheten “dubbelschaken”, dat houdt in dat je 2 tegen 2 speelt op 1 bord met 7 minuten per partij. De indeling hing af van het lot, paaseieren wezen de teamgenoot, de tegenstanders, kleur en bord aan, elke ronde opnieuw. Dit zorgde voor veel leuke en minder leuke indelingen, waarin veel mensen op de een of andere manier steeds tegen dezelfde persoon speelden,maar gelukkig waren kleur en teamgenoot steeds anders. Een mooie avond in de Tekenplank was het gevolg, waar gastheer Jan voor bier en bitterballen zorgde, sommigen zo bang waren om te winnen dat ze maar liever remise aanboden, want dan hoefden ze geen verslag te schrijven. Schrijver dezes probeerde dit te voorkomen met een even briljant als fout “stukoffer”, maar helaas zag Jan, mijn teamgenoot op dat moment, mat in 1, waardoor ik in de laatste ronde op de eerste plaats eindigde. Om geen verslag te hoeven schrijven, besloot Ivo, die met winst ook 1e was geworden, om remise aan te bieden in gewonnen stelling, tot grote teleurstelling van teamgenoot Elmar, die graag de laatste ronde had gewonnen. Na ingrijpen van de wedstrijdleider, die totaal geen belang had, werd besloten tot een overwinning voor Ivo en Elmar, waarna een barrage op zijn plaats was. Tijdens het spelen werd besloten om beiden dan maar een verslag te schrijven.

De prijsuitreiking bleek moeilijker dan gedacht, het bleek redelijk ingewikkeld om te zien wie allemaal 3e waren geworden, eerst werd gedacht aan Hennie, maar na correctie bleek zij slechts 1 ronde meegespeeld te hebben en op een gedeeld 9e plaats geëindigd te zijn. Vervolgens werd er een prijs aan Frank uitgereikt, waarna bleek dat hij niet de enige was. Opgemerkt werd dat ook Maarten Dijkstra 3e was geworden, en Elmar ook, en nu ik dit verslag schrijf zie ik dat ook Martin 3e is geworden, maar zowel Elmar als Martin hadden pech en konden dus geen verfdoos winnen voor het traditionele paaseieren schilderen.

Het was een bijzonder geslaagde avond, en voor herhaling vatbaar!

De eindstand:

1 Ivo en Pieter(tevens schrijver van dit verslag!)
3 Frank, Maarten Dijkstra, Elmar en Martin
7 Sjoerd en Jan
9 Ben en Hennie
11 Maarten Hoolsema, Henk en Rieks
14 Gertjan Zuidhoorn
15 Daniël en Rob
17 Koos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.