NK Jeugd ABC in Haarlem

      Geen reacties op NK Jeugd ABC in Haarlem

Het NK Jeugd in de categorieën A, B en C, telt dit jaar 3 deelnemers van Schaakclub Assen: Ivo Maris, Gertjan Haan en Silvia van der Werff.
Ivo had zich weliswaar niet geplaatst voor het kampioenschap in de B-categorie, maar kreeg een vrijplaats. Hij is als 11de geplaatst van de 26 deelnemers.
Gertjan doet mee als NOSBO-kampioen in de C-categorie. Hij is als 24ste geplaatst van de 28 deelnemers; ervaring opdien is dus het belangrijkste.
Silvia speelt op een vrijplaats mee bij de C-meisjes. Ze is als 15de geplaatst van de 18 deelneemsters, nog boven de NOSBO-C-meisjeskampioene Frederieke Klopstra 😉

Ronde 1, donderdag 29 april

Ivo mocht vandaag beginnen met een partij tegen Richard Schelvis, de nummer 2 van de NHSB, rating 1486. Het werd een redelijk overtuigende overwinning met wit in 31 zetjes: de druk op de damevleugel leverde Ivo een stuk op, waarna hij plotseling ook op de koningsvleugel mocht toeslaan.
Gertjan trof het minder met de loting: wit tegen Fabio Bravo, de nummer 2 van de OSBO, rating 1845. Het ging al in de opening fout voor Gertjan: pionverlies op zet 7 bleek uiteindelijk fataal, al wist Gertjan de partij nog tot zet 65 te rekken.
Silvia had ook geen geluk: ze speelde met wit tegen Anna Maja Kazarian. Voor de niet-kenners: Anna Maja is met afstand het grootste talent van haar generatie, is op tienjarige leeftijd al C-meisjeskampioene van de FSB en heeft al een rating van 1615. Dat belooft wat! Deze partij kreeg de verwachte uitslag (0 – 1), maar Silvia toonde wel weer veerkracht door na een openingsfout alsnog een gelijke stelling eruit te persen. Helaas gaf ze op dat moment ineens een stuk weg en was de partij beslist.

Ronde 2, vrijdag 30 april

Na drie witpartijen gisteren, vandaag drie zwartpartijen.
Ivo trof vandaag een outsider voor de titel in de B-groep: Bart von Meijenfeldt, de kampioen van de NBSB, rating 2154. Er kwam een modevariant van het Siciliaans op het bord (1. e4 c5 2. Pc3 Pc6 3. Lb5 Pd4 4. Lc4), waarna Ivo voor het minder nauwkeurige 4. … g6 koos, in plaats van het gebruikelijke 4. … e6. In het vervolg verloor Ivo een pion, maar kon zich langzamerhand terugvechten in de partij, en op zet 28 mocht hij zomaar een kwaliteit incasseren. Dat ging wel ten koste van een tweede pion, maar Ivo pakte het goed aan om zijn tegenstander geen winstkansen te geven: op het juiste moment gaf hij de kwal weer terug om een potremise eindspel te bereiken, waarna het punt snel werd gedeeld.
Gertjan speelde opnieuw tegen een sterke tegenstander: Rik Roelofs (rating 1860), die op een vrijplaats meedoet. Gertjan was daar niet van onder de indruk, kwam met een goede stelling uit de opening en mocht even later toeslaan:

Silvia kwam helaas niet verder dan remise tegen de als laatste geplaatste Veronique Hamelink, weliswaar C-kampioene van de ZSB maar als enige in dit kampioenschap ratingloos. Veel meer dan remise zat er ook niet in voor Silvia, want haar tegenstandster maakte geen fouten en hield de poort keurig gesloten. Sterker nog, als ik de notatie (en het oordeel van mijn computer) mag geloven staat wit in de slotstelling (vrijwel) gewonnen. Gelukkig had de witspeelster dat niet door en mocht Silvia met een halfje wegkomen.

Ronde 3, zaterdag 1 mei

Ivo had deze dag wit tegen Marco Kirana, de kampioen van de HSB, rating 2192, dus een kanshebber voor de titel. Na 13 zetten stond vanuit een Caro-Kann deze stelling op het bord:

Gertjan mocht het met wit opnemen tegen Robert Casteleijn, de nummer 2 van de RSB, rating 1599. Dat had een mooie loting kunnen zijn voor Gertjan om van de nul af te komen, maar helaas: op zet 17 kwam Gertjan een pion achter, en op zoek naar tegenkansen gaf hij niet veel later een stuk weg. Morgen is er weer een kans!

Silvia had voor de tweede keer zwart, ditmaal tegen Olivia Meng, de kampioene van de HSB, rating 1548. Het was niet de eerste keer dat zij elkaar troffen: twee jaar geleden op het NK t/m 10 verloor Silvia (om daarna nog als tweede te eindigen en zich daarmee EK-deelname te verwerven!), maar vorig jaar op het Open NK Jeugd sloeg ze terug. Ook nu werd het een spannende partij, waarin Silvia op zet 28 een verrassende kans kreeg:

Op de site van Chesscool staat nu trouwens een mooi filmpje over deze partij; bekijk het hier. (Bedenk bij dit filmpje dat de commentator probeert om op het niveau van de spelers te analyseren, en dat hij daarom niet naar het dameoffer kijkt!)

Tussenstand na 3 ronden: Ivo 2, Silvia ½, Gertjan 0. Hopelijk kan Ivo zijn goede toernooi morgen voortzetten, en kunnen Gertjan en Silvia hun score een mooier aanzien geven!

Ronde 4, zondag 2 mei

Ivo kreeg vandaag opnieuw een sterkere tegenstander dan een dag eerder: regerend kampioen Hugo ten Hertog, rating 2225. Een zware loting, zeker omdat Ivo ook nog eens zwart had. Toch kwam hij met een ongeveer gelijke stelling uit de opening, maar een riskante voortzetting bleek een paar zetten later een pion te kosten. Toen wit niet lang daarna zelf een mindere deed was Ivo er als de kippen bij om af te wikkelen naar een paardeindspel, waarin hij met zijn actievere koning en paard alle winstkansen kon neutraliseren. De witspeler probeerde het nog wel even, maar moest uiteindelijk in remise berusten.

Gertjan mocht proberen om van de nul af te komen met een zwartpartij tegen Koos Roeleveld (2de van de HSB, rating 1690). Dat lukte inderdaad, want Gertjan mocht na 22 zetten een remise noteren in een volkomen gelijkstaand toreneindspel. Morgen het eerste volle punt?

Silvia had opvallend weinig moeite om te winnen van Emma de Vries (kampioene van de SBO, rating 1599). Die partij wil ik in zijn geheel laten zien:

Op bezoek in Haarlem heeft Sjoerd Homminga onze helden en heldin op de gevoelige plaat vastgelegd. Bekijk zijn foto’s hier.
Ook de organisatie heeft inmiddels een fotoalbum vrijgegeven, met daarin zeker 6 foto’s waar Silvia op staat (inclusief een mooie closeup), drie foto’s met Gertjan (de mooiste is deze, waarop hij analyseert met Geon Knol), en eentje met Ivo. Ook Hennie is trouwens niet aan de aandacht ontsnapt! (Kijk helemaal vooraan/onderaan.)

Ronde 5, maandag 3 mei

Vandaag werd toch wel pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om 57 partijen draadloos op Internet uit te zenden. De partij van Ivo werd met horten en stoten bijgewerkt, de partij van Silvia verscheen pas toen ze al klaar was, en van de partij van Gertjan was zelfs lange tijd geen spoor te bekennen; het bord ontbrak gewoonweg… Gelukkig heb ik de partijen nu kunnen naspelen, en kan ik vertellen hoe het ging.

Ivo zag helaas een einde komen aan zijn mooie reeks; de dader was Miguoel Admiraal, rating 2235 en daarmee als tweede geplaatst. Het was wel een erg mooi gespeelde partij door de zwartspeler.

Bekijk hier een bespreking van deze partij op de site van Chesscool.

Gertjan haalde vandaag met wit zijn eerste volle punt binnen, ten koste van Oscar Bril, weliswaar kampioen van de SBO maar met zijn rating van slechts 1120 het absolute onderdeurtje in de C-categorie. Dat wil niet zeggen dat Gertjan een makkelijke dag had; sterker nog, na 35 zetten stond hij zelfs een pion achter. Op dat moment schoot hij blijkbaar wakker, want de zwartspeler werd in het vervolg redelijk kansloos naar een nul geschoven.

Silvia had wit tegen Maaike Keetman, de kampioene van de NHSB, rating 1550. Ook zij is geen onbekende voor Silvia: alleen al vorig jaar zaten zij zeker twee keer tegenover elkaar. Helaas waren de resultaten niet in Asser voordeel, en zo ook nu niet. Al na 15 zetten verzeilde Silvia in een stelling waarin ze geen actief plan had, en ze was aangewezen op nauwkeurig spel om de zwartspeelster geen opening te gunnen. Dat bleek te hoog gegrepen voor Silvia (maar laten we eerlijk zijn, op de juiste manier “niets doen” is iets wat maar weinigen kunnen!), en haar tegenstandster profiteerde handig door de damevleugel onder vuur te nemen en wat pionnetjes mee te graaien. Toen er ook nog grof geschut in werd gezet vond Silvia het wel genoeg geweest voor vandaag.

Het goede nieuws van de dag: onze helden en heldin zijn nu alle drie van de nul af. Hopelijk komt er morgen, de laatste dag voor de rustdag, nog een puntje of twee bij!

Erg leuk: de impressie van dag 5 (te vinden op de site van Chesscool) begint met een shot van Silvia (0:00-0:05), gevolgd door een shot van Gertjan (0:05-0:09), en later komt ook nog Ivo voorbij! (0:32-0:39)

Ook van deze dag is inmiddels een fotoalbum verschenen. Daarin onder anderen een mooie closeup van Gertjan, een al even mooie closeup van Ivo, en in de categorie “Schaakouders” deze foto met Jentienus (rechts) en Jitty (links) van der Werff (inderdaad, de ouders van Silvia)!

Ronde 6, dinsdag 4 mei

Mijn voorspelling (2 uit 3) in precies uitgekomen!
Ivo mocht het met zwart opnemen tegen Thijs Hendrikx, de kampioen van de SGS, rating 1552. Op papier een redelijk makkelijke tegenstander dus, maar het ging toch wel erg moeizaam. Ivo liet in zijn aanvalsdrift een stuk insluiten, maar de witspeler had in plaats van het paard beter een pion kunnen slaan. De niet-geslagen pion rukte op naar g4, en zo kreeg Ivo tegenkansen, die hem meteen een kwaliteit opleverden. Toen Ivo daarna Dxe6+ toeliet werd het weer heel eng, maar hij mocht alsnog het punt drukken toen zijn tegenstander zijn dame liet pennen. De opluchting zal groot geweest zijn…
De opening van deze partij wordt overigens besproken in een filmpje op de site van Chesscool. Erg interessant!
Gertjan had met zwart een zware tegenstander in Jouke Bakker, kampioen van de FSB, rating 1787, en teamgenoot van Frank in het Talententeam. Gertjan kwam gelijkwaardig uit de opening, maar werd daarna langzamerhand overspeeld en in een eindspel van LL tegen LP gedirigeerd. Na een onoplettendheid van wit kreeg hij echter een enorme kans om remise te bereiken:

Silvia mocht proberen haar tweede overwinning te boeken, met zwart tegen Lotte van der Wouden, de kampioene van de RSB, maar met slechts 1257 als 1 na laatste geplaatst. Nu betekent dat natuurlijk niet veel; in ronde 2 kon Silvia immers niet winnen van de nummer laatst… Ditmaal pakte ze het beter aan dan in die partij: de stellingen die uit het Scandinavisch ontstaan lijken haar beter te liggen dan degene die ontstaan uit 1. e4 e5, en zo kreeg ze al vrij snel een prettige stelling. Toen wit op zet 22 vervolgens zomaar een stuk liet instaan aanvaardde Silvia het geschenk uiteraard in dank en trok de partij overtuigend naar zich toe.

Na zes rondjes staat het dus zo: Ivo 3,5, Silvia 2,5, Gertjan 1,5. Morgen is er een rustdag, wordt dus overmorgen vervolgd!

Ook nu bevat de impressie van de dag ( zoals altijd te vinden op de site van Chesscool) een paar shots van onze helden (niet van onze heldin, helaas): twee keer Ivo en één keer Gertjan. Ditmaal verklap ik niet wanneer ze in beeld zijn!

Ronde 7, donderdag 6 mei

Vandaag, de eerste dag na de rustdag, hoopte ik toch wel op een puntje of 2,5. Helaas, hoe anders liep het…
Ivo moest met wit aantreden tegen voornaamgenoot Ivo Knottnerus (rating 1723), die meedoet omdat de nummers 1 en 2 van de NOSBO (Jorden van Foreest en Xander Mostertman) beiden hadden afgezegd. Het systeempje dat Ivo (de onze dan) altijd speelt tegen het Siciliaans (1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. c3 Pf6 4. Le2) kwam weer eens op het bord, maar ditmaal wist hij daarmee geen voordeel te bereiken. Erger nog, terwijl Ivo een koningsaanval probeerde op te zetten kwam er ineens een zwart paard binnenvallen op d3. Niet afgeleid ging Ivo dapper verder, maar de zwarte verdediging leek redelijk solide. Tot dit moment:

Gertjan had met wit op papier een makkelijke tegenstander in Tijmen Schakel, kampioen van de SGS, maar slechts 1341 ratingpunten rijk. Aanvankelijk verliep alles voorspoedig voor Gertjan: een lekkere stelling na de opening en pionwinst op zet 21, winnend voordeel dus. Toen ging het echter mis:

Silvia, ook al met wit spelend, mocht het NOSBO-duel aangaan met Frederieke Klopstra. Helaas kreeg Silvia in deze partij weer last van een kwaal die haar wel vaker teistert: het overzien van trucjes die haar materiaal kosten. Ditmaal miste ze dat de zwartspeelster met dameruil (dus tempowinst) het veld c3 kon ruimen, waarna … Pc3 zowel Pxb1 (kwaliteitswinst) als Pe2+ (vork op koning en toren) dreigde. In de partij kwam inderdaad … Pe2+, waarna Silvia maar van verdere tegenstand afzag. Erg jammer, maar gelukkig kunnen we moed putten uit het feit dat Silvia veel beter kan schaken dan ze in deze partij deed. Menig seniorspeler heeft dat dit seizoen mogen ervaren! Mijn (ongevraagde) advies: zo snel mogelijk vergeten en de knop weer omzetten; morgen is er weer een dag!

Ronde 8, vrijdag 7 mei

Na de teleurstellende resultaten van gisteren hoopte ik vandaag op betere tijden, maar het werd een totale deceptie…
Ivo speelde een spannend Siciliaans systeem met zwart tegen Nick Beijerinck (kampioen van de OSBO, rating 2076) en wist een pionnetje te winnen op de koningsvleugel. Dat bleek echter van korte duur, want de witspeler hapte de zwarte damevleugelpionnen weg en kreeg twee sterke lopers die de witte damevleugelpionnen mooi ondersteunden. Het eind van het liedje was dat Ivo met een eenzaam paard moest opboksen tegen a- en b-pion, plus een witveldige loper (helaas niet de “verkeerde loper” dus). Dat bleek helaas niet te bolwerken.
Gertjan is dit toernooi duidelijk niet in zijn beste doen, al probeert hij het echt wel en laat hij af en toe mooie dingen zien. Ook vandaag, met wit tegen Tim Yue (kampioen van de LiSB, rating 1737) kreeg hij een prima stelling en zelfs winstkansen, maar andermaal ging het mis.

Ook met Silvia begin ik zo langzamerhand serieus medelijden te krijgen, want wat ze ook probeert, ze lijkt niet in staat om het blunderspook van zich af te schudden. Ditmaal (met zwart tegen Frederique Lacourt, 1356, vrijplaats) ging er binnen 20 zetten zomaar een volle loper in de doos en was het einde partij.
(Voordat mensen beginnen te zeuren dat ik hier negatief overkom, en dat kan ik me best voorstellen: nee, ik ben echt niet vergeten dat Silvia dit toernooi ook een paar goede partijen heeft gespeeld. Soms, zeker op haar leeftijd (Silvia is drie weken geleden 12 geworden, en dat is en bijft een moeilijke leeftijd, zeker voor meisjes!), heb je gewoon periodes waarin niets wil lukken, wat je ook probeert, maar het kan ook in één keer weer helemaal goed gaan. Misschien is dat morgen wel zo, en veegt Silvia haar tegenstandster glad van het bord! 😉 )

Morgen, vanaf 10:00 uur, is de laatste ronde. Hopelijk kunnen Ivo, Gertjan en Silvia dan nog één maal van zich af slaan!

Ronde 9, zaterdag 8 mei

De laatste ronde, de laatste kans op een goed resultaat. Maar helaas…
Ivo eindigde met een zwartpartij tegen Wim Gravemaker, kampioen van de NHSB, rating 1876. Lange tijd had Ivo voordeel vanuit opnieuw een Siciliaan (blijkbaar voorbereid voor dit toernooi), maar wat er in de slotfase precies gebeurde is mij volkomen onduidelijk. Als ik de notatie mag geloven (en daar twijfel ik serieus aan) staat wit in de slotstelling plotseling gewonnen, maar tijdnood zorgde ervoor dat Ivo nog een halfje mocht meenemen.
Gertjan eindigde ook met zwart, tegen Wessel Braggaar, vrijplaats, rating 1779. Ook hier heb ik grote twijfels bij de gepubliceerde notatie; als ik die mag geloven doet Gertjan een hele rare op zet 11, en profiteert wit pas 10 zetten later… Het einde is helaas wel glashelder: de witspeler mag zomaar een vorkje geven met stukwinst, en dat geloofde Gertjan verder wel.
Silvia, in de slotronde met wit spelend tegen Naomi de Ridder, kampioene van de LiSB, rating 1580, kon helaas niet doen wat ik hoopte, namelijk een goed resultaat behalen. Opnieuw greep ze mis en verspeelde daarmee materiaal, maar de eerlijkheid gebiedt me wel om te melden dat de truc die de zwartspeelster een kwal opleverde niet heel makkelijk te zien was.

Oké, ik ben nu wel weer negatief genoeg geweest. Sta me toe het goed te maken door onze helden en heldin (wat vind ik dat toch een heerlijke uitspraak) even persoonlijk een hart onder de riem te steken; dat hebben ze toch wel verdiend, vind ik.
Ivo: je bent en blijft een supertalent, daar verandert dit toernooi niets aan. Als je jezelf ook nog een soort “veilige modus” kan aanleren ben je binnen een paar jaar een absolute topper!
Gertjan: ik had je graag een gelukkiger NK-debuut gegund, maar het mocht helaas niet zo zijn. In ieder geval weet je nu waar je aan moet werken, en als je dat lukt, speel je voor je het weet misschien wel in Assen 1!
Silvia: wat ook de reden was voor je vormverlies (daar hou ik het maar op), mijn geloof in jou is onaangetast. Ik weet dat jij voor niemand bang hoeft te zijn als je in vorm bent! Die wisselvalligheid die jou (volgens mij) parten heeft gespeeld, hoort er bij op jouw leeftijd, daar kun je op dit moment niet veel aan doen. Je groeit er vanzelf wel overheen, het heeft gewoon wat tijd nodig. Geef de moed niet op, misschien gaat het komend weekeinde in Rijswijk wel stukken beter en speel je jezelf zomaar in de prijzen!
(Voor iedereen die nu denkt “wat loop je te slijmen Martin, vanwaar zoveel meer aandacht voor Silvia dan voor Ivo en Gertjan”: bedenk dat er niet veel meisjes zijn die na hun twaalfde verjaardag nog lid blijven van een schaakclub! Toevallig heeft Silvia een paar weken geleden die leeftijd bereikt, en toevallig is en blijft ze één van onze grootste talenten. Dan mag ze best wat extra aandacht krijgen, vind ik.)

Alles over het NK, inclusief verslagen, foto’s en livepartijen, is te vinden op de toernooisite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.