Het Open NK, of: met zijn allen naar Dieren

Het Open NK in Dieren heeft dit jaar maar liefst tien deelnemers van Schaakclub Assen! Dit zijn ze:

  • Open NK: Renze
  • Reservegroep A: Ivo, Maarten D., Pieter, Martin
  • Reservegroep B: Ben, Maarten B., Rieks
  • Reservegroep C: Sybrand
  • Vierkampen: Paul

Op Ivo en Sybrand na hebben we met zijn allen onderdak gevonden in een achtpersoons vakantiehuisje, en ik kan vertellen dat het erg sfeervol is! Maar geen zorgen, we zijn iedere dag topfit. Details zal ik hier niet uit de doeken doen, geïnteresseerden kunnen er op de clubavond naar vragen.

Laat ik maar direct doorgaan naar het belangrijkste: de dagverslagen.

Dinsdag 27 juli: Ronde 1 NK/A/B/C

Omdat de vierkampen pas op 2 augustus beginnen moeten we het voorlopig doen met 9 man, maar dat is nog moeilijk genoeg om te volgen. Laat ik het toch maar proberen.
Renze begon zijn NK met een overwinning op de jonge Russische WFM Anna Styazhkina (pas 13 jaar). De zwartspeelster verspeelde in een Versnelde Draak tijd met het foutieve … Da5?, waarna Renze de druk maximaal opvoerde en beslissend materiaal buitmaakte. Het eerste punt is dus al binnen!
Ivo had in de eerste ronde niet zomaar een tegenstander. Hij speelde namelijk tegen Erika Belle, die in een grijs verleden enkele malen Nederlands dameskampioen is geweest. Zoals gebruikelijk wist Ivo flinke complicaties te ontketenen waarin hij een pion voorkwam, maar toen zijn koning naar d8 gedirigeerd werd begonnen de problemen: de witte dame (Ivo had zwart) drong binnen op de damevleugel, en omdat Ivo zijn stukken niet op tijd in de verdediging kon betrekken ging hij helaas ten onder.
Maarten D. speelde net als eind vorig jaar in Groningen met zwart tegen Alidston Henries, en opnieuw werd het een puntje voor Maarten, ditmaal in 25 zetjes in een Grand-Prix-aanval. Erg spectaculair was het verder niet, het ging zo te zien vrij soepel.
Pieter had het met wit tegen Huub van den Bergh niet makkelijk, maar mocht blijkbaar ineens winnend de dame offeren. Het draait om winnen, niet persé om goed spelen, zullen we maar zeggen.
Mijn eigen partij verliep helaas niet zoals ik had gewild. Een ongelukkig moment (goed plan maar verkeerde zetvolgorde) kostte me teveel tijd, waardoor mijn aanval op de damevleugel niet van de grond kwam en mijn tegenstander Ton Ellenbroek een aanval op de koningsvleugel kon starten, die door de ongelukkige stand van mijn stukken niet te stoppen bleek. In ieder geval heb ik nog acht kansen op meer.
Ben speelde tegen jeugdtalent Wang Yang, en het werd een lange partij, niet in tijd maar wel in aantal zetten. In een eindspel van ongelijke lopers liep Ben ineens door naar dame en speelde het daarna netjes uit. Leuk moment:

Maarten B. verraste de als tweede geplaatste Frits Veenstra. In de opening maakte hij al een kwal buit, en toen zijn tegenstander in zijn aanvalsdrift ook nog een stuk verspeelde was de partij gespeeld. Een mooi begin!
Rieks wist het helaas niet te houden tegen de als vierde geplaatste Ron Steeksma. Ik heb begrepen dat Rieks ergens twee pionnen verloor, en dat was het dan wel. Jammer.
Hoe Sybrand zijn eerste punt in de wacht gesleept heeft weet ik al helemaal niet, maar het belangrijkste is dat hij gewoon heeft gewonnen, en een goed begin is nog altijd het halve werk.

Totaalresultaat: 6 gewonnen, 3 verloren. Morgen opnieuw?

Woensdag 28 juli: Ronde 2 NK/A/B/C

Renze was vandaag helaas niet opgewassen tegen de Braziliaanse IM Krikor Mekhitarian; in een Siciliaan kwam hij niet aan rokeren toe, en de tegenaanval had niet genoeg kracht om de boel te redden. Morgen kan er weer een poging gedaan worden!
Ivo won vandaag wel, en uiteraard ging dat weer in echte Ivo-stijl: verwikkelingen te over. De moeilijkheden groeiden tegenstander Ruud Wille uiteindelijk boven het hoofd, zodat Ivo een kwaliteit buit kon maken en die ook verzilverde.
Maarten D. kwam op 2 uit 2 door een spannende pot te winnen van Wessel van der Berg. Ten koste van toren en paard haalde Maarten een dame, weigerde daarna eeuwig schaak en kreeg gelijk toen zijn tegenstander misgreep.
Pieter wist helaas ondanks een pluspion niet te winnen van Jan Broekhuis; hoe die het halve punt wist te redden weet ik helaas niet.
Ikzelf pakte opnieuw een “eervolle tweede plaats”, maar met zwart tegen Pim Heijne zat er meer in!

Ben blinkt voorlopig uit in het winnen van remise-eindspelen. Vandaag won hij een theoretisch remise-toreneindspel van Frans de Vreeze, nadat die verzuimde zijn koning voor de pion te houden. Nou ja, winnen is winnen, de manier waarop maakt niet uit.
Maarten B. is voorlopig ongeveer de sensatie van de B-groep, want vandaag bond hij, notabene aan bord 1, opnieuw een 1800-plusser aan de zegekar: Ron Steeksma, die in de eerste ronde nog van Rieks had gewonnen. Ergens ging er ineens een pion af, daarna nog één, en toen Maarten dame ging halen was de buit wel binnen. Gaat lekker!
Rieks is ook van de nul af na een overwinning op Aurel Macias, de zwakste speler in de B-groep. Die speelde het Morragambiet, maar Rieks kreeg zowel de pion als de compensatie. Nog wat later won hij nog een pion en daarna ook nog een kwaliteit, en dat was ruim voldoende voor het volle punt.
Sybrand kwam ook op 2 uit 2. Tegen Sofya Blanter was het volgens mij in de opening al zo ongeveer éénrichtingsverkeer, en dat leidde al tot een pluspion. Hoe het uiteindelijk uit ging heb ik niet gezien, maar in ieder geval liet Sybrand zich de buit niet meer ontnemen.

Volgens mij telt dit op tot 6,5 uit 9. Dat is al beter dan gisteren. Morgen nog beter?

Donderdag 29 juli: Ronde 3 NK/A/B/C

Renze pakte de winnende draad weer op, hij was te sterk voor het grote talent Lars Vereggen. Uiteraard een partij die voor simpele zielen te ingewikkeld is, dus al te veel kan ik er niet over zeggen, behalve dat het er vrij glad uit ziet bij het naspelen.
(Update: desgevraagd meldde Renze dat het geen beste partij was. Geeft niets, het punt is binnen.)
Ivo wist helaas niet in navolging van Maarten D. te winnen van Wessel van der Berg. Het laatste wat ik van deze partij gezien heb was een stelling met ongelijke lopers en een pluspion voor de witspeler (die niet Ivo heette).
Maarten D. handhaafde zijn 100%-score door met zwart Justin Gunther te verslaan. In de slotstelling kan de witspeler mat in 3 niet meer verhinderen, erg lekker om zo te winnen!
Pieter mocht een meisjestalent verslaan. Tegen Naomi de Ridder kwam hij niet echt lekker te staan, maar ineens keerden de kansen en mocht Pieter een pion laten doorlopen. Ook een kwaliteit: toeslaan als de kans zich aandient.
Ikzelf ben gelukkig ook van de nul af, maar het ging niet bepaald soepeltjes. Met zwart tegen Ruud Wille (gisteren nog te zwak voor Ivo) kwam ik met groot voordeel uit de opening, maar ik liet het verzanden en kwam behoorlijk verloren te staan. Gelukkig zag mijn tegenstander het ook niet, en toen hij dameruil aanbood nam ik dat meteen aan, in de wetenschap dat het ongelijke-lopereindspel met twee pionnen minder gewoon remise stond. De witspeler was daar op zijn zachtst gezegd niet erg blij mee…
Ben staat ook nog steeds op 100%, en ook hij mocht een meisje verslaan, in dit geval Iris Roelofs. Met twee pionnen minder mocht Ben ineens een kwaliteit winnen, en toen de zwarte koningsvleugelpionnen niet door bleken te lopen was de partij beslist.
Maarten B. verspeelde helaas de 100%, al kwam hij tegen Rafiek Mohamedjoesoef een heel eind. Helaas bokte hij een toren weg, en dat was einde verhaal.
Rieks speelde een merkwaardige partij tegen Frits Veenstra (in ronde 1 verloren van Maarten B.). Pluspion, veel schaakjes geven maar geen mat, pluspion verspelen, tegenstander blundert een stuk weg, en uiteindelijk toch mat of torenwinst voor Rieks. Winnen is winnen zullen we nog maar eens zeggen.
Hoe Sybrand de 100% gehandhaafd heeft weet ik helaas niet, maar in ieder geval is hij lekker op weg naar het prijzengeld!

7 uit 9 vandaag, de stijgende lijn is er nog steeds. Ik stel voor dat we morgen weer minstens een halfje meer scoren!

Vrijdag 30 juli: Ronde 4 NK/A/B/C

Helaas, de score van gisteren is niet gehaald. Was ook misschien wel wat te veel van het goede geweest.
Renze deed wel goede zaken door met zwart de Deense IM Nicolai Pedersen te verrassen. Weliswaar verdween er plotseling een zwarte pion in de kist, maar de witspeler kon de verleiding niet weerstaan om een tweede boer mee te kapen, waarna Renze een mooie truc had die hem gevaarlijk tegenspel opleverde. Wit kon in tijdnood de verdediging niet rondbreien en verspeelde beslissend materiaal. Na de partij begon hij nog even te zeuren over Renze’s rookpauzes, maar dat werd snel in de kiem gesmoord. Gewoon weer een puntje voor onze Grossmeister!
Ivo had de jonge Rus Daniil Kolodkin (13 jaar ofzo) als tegenstander, en die bleek heel wat beter te schaken dan zijn 1784 zou aangeven. Ivo bereikte dus niets en was niet eens ontevreden over zijn remise. Kan gebeuren natuurlijk, in Rusland groeien de talenten gewoon aan de bomen, zoals we allemaal weten.
Maarten D. kwam met wit op bord 1 tegen Maurice Swinkels niet verder dan remise, maar meer zat er volgens eigen zeggen ook niet in. Omdat de andere koplopers in de A-groep ook niet wonnen staat Maarten er nog steeds tussen!
Pieter speelde ook remise, op bord met wit tegen de als derde geplaatste Kees Stap. Ook daar zat volgens mij niet meer in, maar natuurlijk kan ik het verkeerd gezien hebben. Pieter vertelde in ieder geval dat hij trucjes voor zwart zag die de zwartspeler zelf gemist had, en dan weet je het wel.
Ikzelf had met Bernard Lippens een wel zeer opgeruimde tegenstander, die zijn eigen tuinstoel meebracht (al heeft dat waarschijnlijk meer te maken met het niet in een houten stoel willen zitten) en tijdens de partij opmerkingen maakte als “Kan dat paard ook niet meer matgeven” toen hij een paard van mij sloeg. Op al even opgewekte wijze bood hij op zet 24 remise aan, en omdat ik een paar zetten eerder mijn voordeel verspeeld had en nog maar 7 minuten had, vond ik het wel best.
Ben kon helaas ook de 100% niet vasthouden. Hij probeerde het tegen Philippe Friesen maar eens met een Boedapester gambiet, maar kreeg in plaats van voordeel een zware aanval te verwerken, die hij alleen kon stoppen door de dame te geven, en omdat de resterende stukken niet samenwerkten was het niet meer te houden. Maar goed, 3 uit 4 is nog altijd een mooie score.
Maarten B. zag ik recht tegen een Siciliaanse pionnenstorm in rokeren tegen Albert Verhaaren, maar hij bleek gewoon een pion te slaan, de dames te ruilen en ook nog eens een kwaliteit mee te nemen. Dat is toch wel andere koek: in plaats van dat je keihard gebeukt word, druk je zelf het punt.
Rieks pakte ook weer een puntje, met zwart tegen Bert Engelberts, maar hoe dat precies ging heb ik niet gezien. Volgens Rieks zelf gaf zijn tegenstander ineens een toren weg, ofwel Rieks won die toren briljant.
Sybrand kwam met wit helaas niet verder dan remise tegen weer een jeugdtalent, Tijmen Schakel, en mocht daar geloof ik niet eens over klagen. Die vervelende talenten ook altijd, die spelen veel te sterk.

5,5 uit 9, dat is nog altijd meer dan de helft. Morgen gaan we er weer tegenaan! Grappig alvast: Rieks, Ben en Maarten B. spelen in de B-groep op bord 5, 6 en 7, en ook nog allemaal met wit!

Zaterdag 31 juli: Ronde 5 NK/A/B/C

Renze had bij een potje voetbal de vorige avond een nekblessure opgelopen, en dat schaakt niet lekker. Met wit tegen de Duitse IM Leonid Milov was het desondanks een spannende partij, maar helaas moest Renze in het eindspel het onderspit delven.
Ivo had weer eens een goede dag met winst met zwart op Erik-Jan Colijn. Deze probeerde met een loperoffer verwarring te zaaien, maar Ivo liep gewoon uit de schaakjes en streek het punt op.
Maarten D. moest het helaas met zwart afleggen tegen Daan Holtackers. Zoals wel vaker in het Koningsindisch werd het aanvallen op tegengestelde vleugels, en jammer genoeg was de witte aanval sneller.
Pieter had zwart tegen Geon Knol, en dan weet je het wel: het wordt een spannende pot. Pieter verloor helaas ergens een pion, maar gelukkig mocht hij een toreneindspel remise houden zoals ikzelf dat een paar jaar geleden ook eens tegen Geon heb gedaan.
Ikzelf heb helaas voorlopig mijn toernooi niet: prima opgezette partijen worden verpest door vreselijke oversights. Vandaag met zwart tegen Harry Broeken (die overigens al 10 minuten te laat kwam, eerst nog even rustig koffie ging halen en over zijn eerste 10 zetten ruim een uur nadacht) was het niet anders: in een gerieflijke stelling met pluspion overzag ik een sterke torenmanoeuvre die mijn koning in zijn hemd zette, en om mat te voorkomen moest ik de dame inleveren. Ik hield nog een tijdje stand, maar het royale koppel van dame en paard bleek weer eens ijzersterk.
Ben blijft het goed doen: hij kwam op 4 uit 5 door een witoverwinning op weer een jeugdspeler, Bernard Evengroen. Hoe hij de vier zwarte pionnen op de koningsvleugel ditmaal wist te stoppen weet ik niet, maar die liepen dus niet door en het stuk dat Ben extra had was beslissend.
Maarten B. wist met wit niet te winnen van Pieter Dirksen, en veel meer dan de uiteindelijke puntendeling zat er volgens mij ook niet in. Kan gebeuren.
Rieks kwam ook op 4 uit 5 met een overwinning met wit op Jan Groen. Ergens ging er een zwarte kwaliteit verloren en de rest was een kolfje naar Rieks’ hand.
Sybrand heeft met 4,5 uit 5 de hoogste score van alle Assenaren. Hoe hij vandaag met zwart Almar Gerbens pakte weet ik niet, maar hij flikte het wel. Morgen dus op bord 1!

Ik tel 5 uit 9. Morgen is de rustdag, overmorgen gaat het toernooi weer verder, en dan beginnen ook de vierkampen. Ik ben benieuwd of we daarin naast Paul meer Assenaren in actie gaan zien!

Maandag 2 augustus: Ronde 6 NK/A/B/C & Ronde 1 Vierkampen

Allereerst hadden we vandaag een toeschouwer in de persoon van Robert. Dank voor het supporteren! Ik geloof dat het heeft geholpen, want er werd goed gescoord vandaag.

Renze versloeg met zwart niemand minder dan GM Yge Visser! Om de gesloten Siciliaan te ontwijken probeerde Renze het met 1. … e5, en dat bleek prima uit te pakken. Al snel stond er een stelling op het bord waarin wit niet op voordeel mag rekenen, en toen de witte stukken langzamerhand op steeds mindere velden kwamen sloeg Renze plotseling toe met een mooi paardoffer, waarmee hij naar een gewonnen eindspel afwikkelde dat Yge zich niet meer liet bewijzen.
Ivo won weer eens zo snel dat ik geen idee heb hoe hij het nu geflikt heeft, en zijn tegenstander Kees Brinkers waarschijnlijk ook niet. Met 4 uit 6 komt Ivo langzamerhand waar we hem mogen verwachten.
Maarten D. en Pieter vochten het eerste Assen-duel uit, en aanvankelijk leek Maarten heel hard te gaan winnen. Op het moment dat hij kon winnen kwam er ineens een behoorlijke grafzet uit zijn vingers, waarop Pieter ineens zelf een matnet mocht vlechten. Een gelukkig punt voor Pieter dus, maar zonder geluk vaart niemand wel…
Ikzelf mocht mijn eerste volle punt bijschrijven, en het ging behoorlijk soepel, al zeg ik het zelf. Mijn tegenstander Murk Viersma pakte de opening wat onnauwkeurig aan, waardoor ik eerst het voordeel van loperpaar tegen paardenpaar kreeg, en na zo’n 20 zetten mocht ik een stuk winnen. De rest was een kwestie van techniek.
Ben viel helaas terug na een nederlaag met zwart tegen Mark Beijen. Hij werd min of meer recht van het bord gedrukt met een pionnenwals op de koningsvleugel.
Maarten B. had een meisjestalent als tegenstandster: de 11 jaar jonge Robin Engelberts. Zoals we weten zegt leeftijd niet alles, en Maarten had eigenlijk hard moeten verliezen, maar de witspeelster gaf op het beslissende moment niet thuis, liet de partij volledig uit haar handen glippen en stond uiteindelijk met lege handen. Ik durf te voorspellen dat ze de volgende keer zwaar revanche neemt! (Sorry Maarten 🙂 )
Rieks blijft in de top van de B-groep meedraaien met een zwartoverwinning op Marion Severijnen. Er kwam ergens een zwarte pion op f3, en met dame en toren actief vormde dat een te groot obstakel voor de witspeelster.
Sybrand mocht om de koppositie in de C-groep strijden tegen Lucas van Foreest, het jongere broertje van de veel bekendere Jorden. Ik ken Lucas als een vrij druk baasje, maar dit toernooi is wat dat betreft een verademing: hij is de rust zelve en neemt goed zijn tijd. Tegen Sybrand was hij echter niet opgewassen, of beter gezegd: Sybrand boekte een mooie overwinning en staat nu ongedeeld aan kop!
Paul begon zijn vierkamp met een ietwat gelukkige overwinning op Jeroen Bollaart. Vanuit de opening stond Paul wat minder, maar in wederzijdse tijdnood wist hij de zwartspeler te trucen.
(Jammer dat er niet meer Assenaren zijn in de vierkampen trouwens. Maar goed, tien Assenaren volgen is al moeilijk genoeg.)

8 uit 10, een uitstekende dag! Hoe zal het morgen gaan?

Dinsdag 3 augustus: Ronde 7 NK/A/B/C & Ronde 2 Vierkampen

Renze kwam met wit heel dichtbij de winst tegen de Duitse GM Sebastian Siebrecht, maar helaas kon hij het net niet rondbreien; in de slotstelling heeft wit een h-pion en een paard tegen een zwarte loper, en daar zit niet meer in dan remise.
Ivo heeft de vorm nu echt te pakken: met zwart liet hij Wouter Noordkamp volkomen kansloos. Iets met een sterk dame/torenkoppel geloof ik.
Maarten D. pakte met zwart ook weer eens een vol punt, al had jeugdtalent Fabio Bravo (ik geloof dat Ivo hem wel kent) ergens remise kunnen forceren. Toen die dat naliet bereikte Maarten een makkelijk gewonnen toreneindspel.
Pieter won met wit ietwat gelukkig van de sterke Jan Boersma, die plotseling een penning op zijn dame toeliet. Blijkbaar is dit toernooi Pieter gunstig gezind, want hij is nog altijd ongeslagen en heeft met 5,5 uit 7 prima uitzicht op een mooie geldprijs!
Ikzelf had echter veel meer geluk. Laat ik er een opgave van maken:

Oplossing

Ben ging helaas met wit na lang gespartel ten onder tegen Marion Severijnen, die gisteren nog van Rieks had verloren. Met een stuk minder wist Ben nog gevaarlijke dreigingen te creéren, maar de zwartspeelster pareerde alles.
Maarten B. werd in navolging van Ben gisteren hard van het bord geschoven, met zwart tegen Miguel Tervooren (die veel sterker speelt dan zijn rating zou doen vermoeden!). Soms zit ook alles tegen.
Ook Rieks kon geen mooi resultaat boeken; op bord 1 had hij wit tegen Philippe Friesen, die eerder al van Ben had gewonnen. Ik dacht dat Rieks wel goed stond, maar hij kon niet doordrukken, verloor een pion, daarna nog één, en nog wat later was het voorbij voor Rieks.
Sybrand verdedigde de koppositie in de C-groep glansrijk door met wit Wiel Scheeren te verslaan. Hoe Sybrand een pion won weet ik niet, en volgens mij liet hij ook nog na om een kwaliteit te winnen, maar uiteindelijk bleven er een loper en twee pionnen over voor Sybrand tegen een eenzaam paard voor zijn tegenstander. Dat was uiteindelijk geen probleem voor onze nieuwe held!
Paul is nu al zeker van de winst in zijn vierkampje met zijn tweede overwinning, met wit tegen Jeffrey Stoffers. Opnieuw mocht Paul de dame van zijn tegenstander winnen!

6,5 uit 10 is het resultaat van vandaag. Niet slecht, maar sommigen hadden vast wel op meer gehoopt. Misschien morgen?

Woensdag 4 augustus: Ronde 8 NK/A/B/C & Ronde 3 Vierkampen

Ik begin mijn verslag met onze eerste prijswinnaar, want Paul heeft zijn vierkamp op overtuigende wijze gewonnen! Vandaag versloeg hij met zwart Albert Dekker (ik geloof dat Silvia hem nog kent; in Groningen snoepte ze hem een halfje af), ditmaal door ergens een toren te winnen. Paul, gefeliciteerd met dit fantastische resultaat!
In het hoofdtoernooi verloor Renze helaas met zwart van de Duitse FM Thomas Michalczak. Die speelde het Koningsgambiet, wat Renze uiteraard niet had voorbereid. Dat zette de toon voor de rest van de partij, want Renze kwam niet in zijn spel en werd eigenlijk kansloos weggeschoven.
In de A-groep is Pieter met 6,5 uit 8 al zeker van prijzengeld! Vandaag boekte hij met wit een knappe overwinning op de als eerste geplaatste Brent Burg, door hem een toreneindspelletje af te nemen. Nog een halfje erbij, en Pieter verwerft het recht om volgend jaar in het hoofdtoernooi te spelen!
Ivo kwam met wit niet langs Daan Holtackers, die eerder al van Maarten D. had gewonnen. Volgens mij stond Ivo wel lekker, maar blijkbaar niet lekker genoeg. Hij heeft nog een halfje nodig voor een geldprijs!
Voor Maarten D. geldt hetzelfde (dat hij nog een half punt nodig heeft voor een geldprijs) na een zwaarbevochten overwinning met wit op Michael van Liempt. Maarten had op een gegeven moment een kwaliteit tegen vijf (!!) pluspionnen voor zijn tegenstander, maar won het nog doordat de zwartspeler ineens zijn dame liet insluiten.
Ikzelf bleef vandaag met wit helaas weer aan de verkeerde kant van de score. Mijn tegenstander Roderick van Kempen bleek de Leningrader te spelen, en omdat ik daar goede ervaringen mee heb ging ik er op in. Mijn 14. e4 was misschien niet de beste, maar volgens de computer valt het best mee. Het ging pas definitief mis toen ik onnodig mijn tweede rij open gooide, wat me uiteindelijk een stuk en de partij kostte.
In de B-groep is Rieks nog steeds de beste Assenaar, en met 6 uit 8 heeft hij al een prijs binnen! Vandaag versloeg hij met zwart Tony Hogerhorst, door de dame te winnen tegen toren en stuk en dat blijkbaar voldoende geroutineerd uit te schuiven. Ik vond het er nog lastig uitzien, maar ook ik vergis me wel eens…
(En hoe blijkt Rieks uiteindelijk te hebben gewonnen? Doordat zijn tegenstander zijn toren weggaf. Dat maakt het natuurlijk wel wat makkelijker.)
Maarten B. was met zwart helaas te zwak voor Sascha Plenus, die blijkbaar beter thuis was in het Siciliaans. Ik heb het einde helaas (of misschien gelukkig) niet meer gezien.
Ben moest helaas opnieuw een nederlaag slikken, met wit tegen Rafiek Mohamedjoesoef (in ronde 3 nog te sterk voor Maarten B.). De theorie van de Draak moet je namelijk wel goed kennen om niet hard op je gezicht te gaan, en de kennis van Ben was blijkbaar niet voldoende.
(Ben meldt zelf achteraf iets heel anders: hij kwam prachtig uit de opening, maar verspeelde ineens een belangrijke pion, wat hem zijn hele stelling kostte. Ach ja, het valt ook niet mee om 9 partijen te volgen als je zelf ook nog speelt…)
De C-groep is blijkbaar te zwak voor Sybrand, want hij gaat fier aan kop met 7,5 uit 8, een vol punt voor de rest! Vandaag hoefde hij zich met wit tegen Jan Pool niet bovenmatig in te spannen, hij hoefde alleen maar het materiaal in te pikken dat door de zwartspeler in de aanbieding gedaan werd. Binnen anderhalf uur was Sybrand zijn puntje, en een mooie verhoging van zijn prijzengeld, weer rijker.

5,5 uit 10 vandaag, nog net boven de 50%. Morgen begint de laatste ronde al om 11 uur, en we hebben flink wat ijzers in het vuur voor groepsoverwinningen en prijzengeld. Ik kan iedereen aanraden om ons morgen te komen aanmoedigen in Dieren. Alle steun is welkom!

Donderdag 5 augustus: Ronde 9 NK/A/B/C

Laten we opnieuw met het grootste succes beginnen. We hebben namelijk opnieuw een groepswinnaar, want Sybrand heeft met 8 uit 9 de Reservegroep C op zijn naam geschreven! In de slotronde had hij voldoende aan remise met zwart tegen jeugdtalent Jasper Zwirs, die het toernooi van zijn leven speelde: slechts 1220 ratingpunten rijk en dan 7 uit 9 scoren met een W-We van 5,99 (!!). Sybrand, je hebt een klasse prestatie geleverd. Gefeliciteerd!
Het tweede grote succes van de dag is voor Pieter, die met 7 uit 9 ongedeeld tweede is geworden in de A-groep! Vandaag wist hij met zwart op de één of andere manier een slechte tot verloren stelling tegen Huub Leemans nog remise te houden, blijkbaar een handelsmerk van Pieter dit toernooi. Een mooi geldbedrag is zijn deel, en zijn score geeft ook nog eens recht op deelname aan het hoofdtoernooi van volgend jaar. Pieter, van harte!
Ook Maarten D. viel in de prijzen: na een zwaarbevochten remise met zwart tegen Erik Hennink is hij op 6 uit 9 geëindigd, en omdat in de reservegroepen het prijzengeld verdeeld wordt op basis van score, te beginnen bij 6 punten, betekent dat een leuk appeltje voor de dorst. Maarten, gefeliciteerd!
Als laatste mogen we Rieks feliciteren. Zijn partij ging helaas vrij kansloos verloren (met wit tegen Roland Daamen), maar hij had al 6 punten verzameld, en dat betekent prijzengeld voor Rieks. Gefeliciteerd!
Ivo was de laatste die een prijs had kunnen behalen, maar hem lukte het helaas niet: met zwart tegen Justin Gunther (eerder verloren van Maarten D.) wilde het helaas niet lukken, en toen Ivo de dame plus een paar pionnen verloor tegen toren en licht stuk bleek dat een te groot verlies. Jammer Ivo, volgende keer beter!
Renze was in het hoofdtoernooi al uitgeschakeld voor de prijzen, maar kon waarschijnlijk nog een IM-norm behalen als hij met zwart IM Merijn van Delft zou verslaan. Helaas ging Renze al net zo kansloos ten onder als gisteren: zijn niet rokerende koning werd volledig uitgerookt. Desondanks heeft onze topper natuurlijk een prachtig toernooi gespeeld met mooie overwinningen op sterke spelers. Renze, die norm komt vanzelf wel jouw kant opwaaien, daar ben ik nu wel van overtuigd!
Voor mijzelf, Ben en Maarten B. ging het toernooi helaas als een nachtkaars uit. Ben (zwart tegen Ferdinand Binnendijk) en Maarten (wit tegen Bart Blasweiler) gingen er vrij kansloos af (jammer heren, volgende keer beter!), maar ikzelf had misschien wel kunnen winnen, als ik beter had opgelet.

Zo is er een einde gekomen aan een mooi toernooi, en in het huisje in Eerbeek zal nog wel even gefeest worden vermoed ik. Ik ben daar niet meer bij, want ik wil nog even een paar dagen thuis zijn voor ik maandag alweer naar Enschede vertrek voor mijn volgende klus: het ONJK, waar ik verslagen zal schrijven voor het dagbulletin en natuurlijk onze jonge helden en heldin(nen?) zal volgen. Tot dan!

Alle informatie over het Open NK is zoals gebruikelijk te vinden op de toernooisite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.