Een weekje Enschede

      Geen reacties op Een weekje Enschede

Natuurlijk is voor onze topjeugd een schaakzomer niet compleet zonder deelname aan het ONJK, dat zoals de laatste jaren gebruikelijk op de campus van de Universiteit van Twente werd georganiseerd. Dit jaar was er echter extra Asser inbreng in de persoon van uw webmaster! Ik mocht namelijk voor het dagbulletin verslagen schrijven van de C-groep, en ik mag zeggen dat het me uitstekend is bevallen! Helaas geen Assenaren in deze groep, wel in de B-groep (Ivo en Frank) en de D-groep (Silvia). Hoe brachten zij het er vanaf?

Ivo

Ivo was als zevende geplaatst in de B-groep en kwam uitstekend uit de startblokken: 3 uit 3! Daarbij zat helaas ook een overwinning op Frank, al in de tweede ronde… Was wel een leuke partij om te volgen, trouwens. Helaas leed Ivo in ronde 4 zijn enige nederlaag; hij ging met wit tegen de sterke Nico Zwirs in op de Vergiftigde-Pion-variant van het Siciliaans, offerde drie stukken voor de zwarte dame, maar helaas bleken de stukken sterker. De volgende twee ronden leverden evenzoveel remises op, maar juist op vrijdag de 13de had Ivo zijn dag en boekte hij twee overwinningen. Vooral de tweede, met wit tegen Midas Ratsma, was mooi om te zien; waarschijnlijk ga ik hem in het clubblad analyseren. Met deze puntjes had Ivo ineens weer een kans op een podiumplaats, maar helaas zag hij in de laatste ronde, ondanks een prachtige stelling, geen winst en nam met weinig tijd remise. Extra pijnlijk is dan dat de slotstelling in het slotbulletin in minder dan 5 zetten naar winst voor Ivo wordt geanalyseerd…

Met dit alles kwam Ivo op het mooie puntenaantal van 6,5 uit 9, en dat betekende een gedeelde vierde plaats en prijzengeld! Ivo, nogmaals van harte gefeliciteerd! Jammer van die verspeelde winst in de laatste ronde, maar je kunt nu eenmaal niet perfect zijn…

Frank

Frank besloot zich dit toernooi van wat ongebruikelijke openingen te bedienen. Zo opende hij een aantal witpartijen met 1.b4, de Orang-Oetan-opening. Dat leverde hem in ieder geval twee soepele puntjes in ronde 1 en 3 op, met tussendoor de boven genoemde nul tegen Ivo. Helaas volgden daarna twee nederlagen, waarvan vooral de tweede pijnlijk was: Frank dacht mat te geven, maar dat ging niet door, waarna de tegenstander gewoon een kwaliteit meer had en nog won ook. In ronde 6 besloot Frank vervolgens maar eens het Nijlpaardensysteem te proberen (lopers op b7 en g7, paarden op d7 en e7), kwam uitstekend te staan, maar kon geen winst forceren: remise. Daarna volgde weer een goede dag met een overwinning, gevolgd door een plusremise tegen meisjeskampioene Evie Warmelink (wie kent haar niet), maar in de laatste ronde was het weer niets: stuk in de kist en 0-1.

4 uit 9, Frank heeft wel betere tijden gekend, maar we moeten hem natuurlijk niet afschrijven. Hopelijk was dit gewoon een dipje en breken er gauw weer betere tijden aan!

Silvia

Silvia moest er duidelijk nog even inkomen, zo bleek in ronde 1: een nederlaag in ongeveer 20 zetten. Die was gelukkig snel verwerkt, want de volgende twee partijen leverden twee soepele puntjes op. In ronde 4 helaas een snelle nederlaag: Silvia kende de theorie van de gespeelde variant niet en dat bleek tegen de sterke Joris Gerlagh (rating boven 1600!) dodelijk. Daarna weer twee lekkere puntjes, gevolgd door een remise tegen hogere rating. Op dit moment stond Silvia zelfs aan kop bij de meisjes! Die stond ze weer af doordat ze in ronde 8 een goed uitziende stelling niet wist te winnen (remise), maar een half puntje achter de kop was toch een mooi uitzicht. Er volgde echter op vrijdag de 13e een totale offday voor Silvia, want drie nederlagen waren haar deel, en de meisjestitel was uit zicht. Maar de ene dag is de andere niet: op de slotdag revancheerde Silvia zich door twee keer hard in de aanval te winnen. Vooral haar partij in de laatste ronde was indrukwekkend: in nog geen half uur had ze haar tegenstander, op papier gelijkwaardig, volledig opgeknoopt. Lijkt me een mooie voor het clubblad.

7 uit 13, dat is altijd nog meer dan 50%. En wat belangrijker is: vooral op de laatste dag heeft Silvia haar talent weer eens aan de wereld getoond. Ga zo door Silvia, we weten dat je het kunt!

Alles over het ONJK, inclusief de dagbulletins met mijn verslagen ( 😉 ) is te vinden op de toernooisite.
Er zijn ook nog foto’s van eigen hand; bekijk ze hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.