Assen 2 (zo goed als) veilig na ruime overwinning op Middelstum

In de strijd tegen degradatie moest Assen 2 het afgelopen dinsdag (5 april) opnemen tegen Middelstum. Vorig jaar trokken we nipt aan het langste eind, in een wedstrijd die tot het einde toe spannend was; ditmaal was een overwinning zo goed als verplicht om ons opnieuw te handhaven in de eerste klasse.

Ikzelf was ditmaal als eerste klaar, in tegenstelling tot vorig jaar, toen ik als laatste klaar was. Net als vorig jaar speelde ik met wit tegen Harry Wubs, en opnieuw werd het remise. Gezien de stellingen bij de rest van het team was ik niet heel erg blij met een halfje, maar Wubs is een sterke speler, ik had nog maar 20 minuten bedenktijd voor 22 zetten, en mijn openingsvoordeel was ik kwijt, dus had ik niet veel keus in mijn ogen.

Wie mij toen een overwinning voor Assen 2 voorspeld had, had ik beslist niet geloofd, want alleen de partij van Ben schatte ik als een vol punt in. Rieks, Sybrand en Jan B. gingen verliezen, en de anderen gingen dat niet compenseren, dacht ik. Hoe anders zou het lopen…

Ben wist inderdaad zijn partij te winnen, net als vorig jaar op bord 6 en opnieuw tegen Gerry Wubs. Ditmaal weliswaar niet in 14 zetjes, maar Ben is dit seizoen zeer bedreven in eindspelen, en zo ook nu: het witte centrum viel van het bord en het punt was binnen.

De eerste echte meevaller kwam van Jan B. op bord 7: terwijl Ben en ik ons bezig hielden met het Champions-League-voetbal, kwam ineens het bericht dat Jan remise had gespeeld! Wat bleek: tegenstander Free Bekker zat in zware tijdnood (9 zetten in 2 minuten, hoorde ik) en dacht dat Jan vele schaakjes ging geven, dus bood hij maar remise aan in plaats van een volle toren mee te nemen. Een gratis halfje dus!

Helaas werd het toch gelijk, want Cor liet op bord 5 tegen Ti de Jong een toren instaan; die werd wel geslagen, en dus kon Cor meteen opgeven. Tel daarbij op dat Cor eerder een kwaliteit voorstond, en men begrijpt dat het voor hem persoonlijk geen vrolijke avond ging worden. De resterende borden moesten dus voor minstens 2,5 punt zorgen om de overwinning binnen te slepen…

Gertjan bracht ons weer op voorsprong; lange tijd had hij het op bord 8 niet makkelijk, totdat tegenstander Sjouke Gerbens een stuk weggaf. Daarna was het een kwestie van uitspelen, en dat was geen probleem.

Gerard bracht het volgende volle punt binnen, door op bord 4 zijn tegenstander Jan Mark Hof in wederzijdse tijdnood af te troeven, na een spannend en ingewikkeld middenspel waar blijkbaar nogal wat tijd in was gaan zitten. Matchpunt 1 was dus binnen, en Rieks en Sybrand stonden allebei ook nog inmiddels gewonnen!

Sybrand had de eer om voor de teamwinst te tekenen, maar daar had het lange tijd niet op geleken: op bord 3 kwam hij onder zware druk te staan, maar tegenstander Fred Steggink vond de weg naar de winst niet en bezondigde zich uiteindelijk aan een incorrect kwaliteitsoffer, waarna hij een paar zetjes later kon opgeven.
Op het forum kwam Sybrand met de volgende analyse:

ikzelf speelde op bord 3 met wit tegen Fred Steggink, een bekende noordelijke schaker. Na een licht positieve opening kwam ik al snel moeizaam te staan. Stand na 21 …. Pf4, met voor wit nog 25 minuten op de klok:

Rieks maakte het karwei af, en ook bij hem moest het van ver komen. In de opening had hij zich gedwongen gezien om zijn zwarte koning op d7 te plaatsen met een bord vol stukken, en tegenstander Frits Brandsma (alweer een partij met dezelfde spelers als vorig jaar!) profiteerde in eerste instantie met kwaliteitswinst. Om één of andere reden offerde hij die echter weer terug (misschien in de hoop op een winnende aanval?), waarna Rieks kon afwikkelen naar een toreneindspel met een pluspion, waar wat later een tweede bij kwam. Dat was ruim voldoende om dus alsnog te winnen.

Dat heet dus een geflatteerde overwinning, maar wij malen er niet om: we zijn zeker van klassebehoud!

  Middelstum   1661 - Assen 2      1695 2 - 6
1. Harry Wubs   1927 - Martin van Velzen 1815 ½ - ½
2. Frits Brandsma 1724 - Rieks Taal     1742 0 - 1
3. Fred Steggink 1802 - Sybrand Houtsma  1780 0 - 1
4. Jan Mark Hof  1690 - Gerard Voorintholt 1707 0 - 1
5. Ti de Jong   1616 - Cor van der Werff 1669 1 - 0
6. Gerry Wubs   1621 - Ben van Os     1663 0 - 1
7. Free Bekker  1434 - Jan Boer      1624 ½ - ½
8. Sjouke Gerbens 1470 - Gertjan Haan    1563 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.