NK Basisscholen: Kloostertuin grijpt net naast finaleplaats

Verslag: Richard Hakvoort

Op zaterdag 1 juni is in Leiderdorp de halve finale gehouden van het NK schoolschaak 2013. De Kloostertuin uit Assen was de enig overgebleven school uit de NOSBO regio. De Kloostertuin was ingedeeld in een relatief zware poule (de ‘poule des doods’), o.a. met topfavoriet Eben Haëzerschool uit Apeldoorn. In de eerste ronde werd gelijk deze school getroffen en er werd met 4-0 verloren. Deze cijfers waren echter zeer geflatteerd, aangezien op een gegeven moment op drie borden de Kloostertuin een gewonnen stelling had bereikt. Echter, toen ging alles mis en ging de ene na de andere partij verloren.

In de tweede ronde werd het goed gemaakt door een gedecideerde 3-1 overwinning op De Wingerd (Nijverdal). In de derde ronde werd een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Montessorischool Waalsdorp (Den Haag). En in de vierde ronde werd een nipte overwinning geboekt op Tuindorp (Utrecht) (2.5 – 1.5)

Dit betekende plotseling dat in de laatste ronde De Kloostertuin een soort beslissingsmatch speelde tegen RSV Noord (Rotterdam). De winnaar van deze directe confrontatie zou tweede van de poule worden en zich daarmee plaatsten voor de finale. De verliezer zou derde worden en daarmee uitgeschakeld zijn. Een gelijkspel was onvoldoende voor De Kloostertuin, gezien het geringere aantal bordpunten.

Het werd een bloedstollende confrontatie der giganten. Herinneringen kwamen op aan de WK finales die het Nederlands elftal heeft gespeeld tegen Argentinië, Duitsland en Spanje. Het schot van Rensenbrink op de paal, de penalty van Neeskens, de kans van Robben vrij voor de Spaanse keeper. Het zat er allemaal in in deze ene schaakronde.

Het leek al heel snel uit te zijn doordat Jiske de Vries op bord drie verloor (na een overigens uitstekend toernooi met een score van 3 uit 5). Op bord vier wist Timo Hakvoort hierna echter de stand gelijk te trekken (ook een uitstekend toernooi, 3.5 uit 5). Op bord twee wist Abedin Heij intussen een zeer veelbelovende stelling op het bord te toveren. Ook hij speelde een uitstekend toernooi (2.5 uit 5) tegen geduchte tegenstanders. En op bord één had Tijmen Bourgonjen het moeilijk tegen een tegenstander met een veel hogere rating. Op een bepaald moment wist Tijmen echter een verloren stelling om te toveren in een eindspel waarbij hij een paard had plus pion tegen drie pionnen (op twee vleugels). Dit was remise te houden, maar erg moeilijk. In de complicaties vergreep Tijmen zich en toen verspreide zich een geur van zwavel over de 64 velden. Op bord 1 moest de Kloostertuin een verliespunt incasseren waarmee uitschakeling een feit was. De tegenstander van Abedin (op bord twee) was toen zo aardig om remise aan te bieden in een voor hem gewonnen pionneneindspel. Hierdoor sprokkelde De Kloostertuin 1.5 punt bij elkaar, genoeg om derde te worden maar niet genoeg om de felbegeerde tweede plaats te bereiken.

Kortom, De Kloostertuin schaart zich in het rijtje van teams die de finale net niet gehaald hebben, zoals het Nederlands elftal onder Guus Hiddink in 1998. Maar de schakers hebben minstens zo mooie dingen laten zien als de voetballers op deze wk’s. En ook voor hen was het een onvergetelijke, positieve ervaring die ze voor altijd mee zullen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.