Assenaren in de prijzen in Dieren!

Ook dit jaar was Schaakclub Assen goed vertegenwoordigd op het Open Nederlands Kampioenschap, dat alweer voor de 35ste keer in Dieren werd gespeeld. 11 Assenaren deden mee: Ivo en Pieter in de Hoofdgroep, Martin en Waheeb in groep A, Gerbert in groep B, Elmar in Zesrondig 1, Maarten H. en Kenneth in Zesrondig 2, en Paul, Arjan en Rieks in de Vierkampen.

Van Ivo werd uiteraard nogal wat verwacht, want zijn Meesternorm in het Schaakfestival Groningen lag nog vers in het geheugen. Helaas kwam het daar niet van; Ivo had de vorm niet te pakken, speelde te veel remises en verloor ook twee keer onverwacht, en bleef daardoor steken op 4 uit 9, bijna 1,5 punt minder dan verwacht. Pieter, die voor het eerst in de Hoofdgroep meedeed, behaalde dezelfde score, maar kan daar juist zeer tevreden mee zijn. Ook onze voormalige kopman Renze deed weer mee en had zich voor de gelegenheid weer eens bij de Assenaren aangesloten (met 9 man deelden we een huisje in Eerbeek); ook hij haalde 4 uit 9 en ook voor hem was dat een ruime onderscore (ruim 2 punten minder dan verwacht). Helaas geen prijzen in de Hoofdgroep dus; misschien in de nabije toekomst wel?

Martin wilde na drie slechte ONK’s wel eens echt presteren, en begon inderdaad goed met 2 uit 3. Dat hij daarna nog maar één keer won en op 4,5 punt uitkwam mocht de pret niet drukken. Waheeb was als 69ste van de 70 geplaatst, maar deed het zeer verdienstelijk met 2,5 punt en een TPR van 1665. Ook hier geen prijzen dus, maar ook dat kan nog goedkomen!

Gerbert begon zijn avontuur in groep B met een mooie overwinning, maar liet die volgen door slechts 0,5 uit 4. Gelukkig ging het na de rustdag weer uitstekend: met 3,5 uit 4 kwam hij uit op 5 uit 9 en een W-We van 0,59. Net geen prijs, maar wel prima gespeeld!

Elmar speelde een merkwaardig Zesrondig toernooi: twee verliespartijen vanuit uitstekende stelling, een tegenstander die opgeeft na een enorme blunder (en waarschijnlijk nog niet eens verloren staat)… Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het gebeurde. In ieder geval kwam Elmar uiteindelijk uit op 4 punten, precies voldoende voor een prijs!

Maarten H. had een tijd niet gespeeld en dat was in het begin zichtbaar: in de eerste twee ronden verknalde hij een gerieflijke stelling en de derde verloor hij zelfs, maar gelukkig sloot hij af met twee goede overwinningen en een eindscore van 3,5 punten, helaas net buiten de prijzen… Kenneth deed voor het eerst mee, maar was met zijn flauwe olifantenmoppen wel belangrijk voor de sfeer in ons huisje. (Om een idee te geven (klik op de vraag om het antwoord te zien):

waarom viel de olifant uit de boom?
Hij was dood…
Waarom viel de tweede olifant uit de boom?
Hij zat vast aan de eerste…
enzovoort. Voor meer vervoege men zich bij de moppentapper zelf) Ook qua score deed hij het uitstekend, en al na twee dagen had hij de bijnaam Killer Kenneth verworven. Na vier overwinningen op rij kwam er helaas zand in de machine: de vijfde partij werd remise, en de zesde ging zelfs verloren… en daardoor liep Kenneth de groepswinst op het nippertje mis. Uiteraard viel hij met 4,5 uit 6 wel in de prijzen en was de held van de eerste week!

Paul kwam in de hoogste Vierkamp terecht, begon met een keiharde overwinning met zwart, maar verloor helaas de tweede partij, na een vroeg remiseaanbod te hebben afgeslagen en later nog een kans te hebben gemist. Met een remise in de laatste ronde wist hij alsnog een prijs veilig te stellen, maar hij had vast op meer gehoopt… Arjan deed ook voor het eerst mee, en moest ondervinden dat er in Dieren geen koekenbakkers rondlopen: meer dan één remise zat er voor hem niet in. Volgend jaar beter! Rieks wist als enige Assenaar een heuse groepswinst te behalen: door zijn beide witpartijen te winnen (en zijn zwartpartij helaas te verliezen) kwam hij op 2 uit 3, een halfje meer dan de achtervolgers. Klasse!

Vier prijzen dus, in totaal 95 euro aan prijzengeld. Hopelijk gaan we dat volgend jaar overtreffen, en hopelijk doen de mensen die ik dit jaar gemist heb (ik noem geen namen, maar ze weten vast wel dat ik op hen doel) dan ook weer mee!

Alles over het toernooi is te vinden op de toernooisite.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.