Jesper NOSBO-kampioen t/m 14! Tycho en Lyne plaatsen zich voor NK

Het NOSBO-PJK werd ditmaal, na twee keer in de kerstvakantie te zijn gehouden, in de voorjaarsvakantie gespeeld, op 22, 24 en 25 februari, en voor het eerst werd de Pupillendag ook tijdens het PJK gespeeld. Zes Assenaren mengden zich in de strijd om de titels en NK-plaatsen, in de B-, C-, D- en G-categorie.

Gerbert was opnieuw onze troef in de B-categorie, die met zes deelnemers wat groter was dan vorig jaar. In de eerste drie ronden mocht hij het opnemen tegen de zwakkere helft van de poule, en dat leverde dan ook drie overwinningen op, waarna in ronde 4 de eerste echte vuurproef te wachten stond: wit tegen Lisanne Waardenburg. Vorig jaar liep dat helemaal fout, maar nu ging het beter en mocht Gerbert een winnend pionneneindspel op het bord toveren. Daarmee was hij ongedeeld aan kop gekomen en volstond in de laatste ronde een remise met zwart tegen Raymon Oord, die eerder al van Lisanne had verloren. Dat bleek helaas een brug te ver: al snel kwam Gerbert in de problemen, en die waren niet meer op te lossen. In de noodzakelijk geworden snelschaakbarrage verloor Gerbert zowel van Lisanne als van Raymon, en daardoor greep hij alsnog naast de titel; die ging uiteindelijk naar Raymon, maar hij heeft besloten af te zien van NK-deelname, waardoor Gerbert alsnog mag meedoen!

Jesper was in de C-categorie in de middenmoot geplaatst, en moest in de eerste ronde meteen aantreden tegen favoriet Jonas Hilwerda. En dan ook nog al na vijf zetten een stuk weggeven, dan kan het niet meer goedkomen toch? Integendeel: Jonas ging passief spelen, Jesper greep zijn kans om de partij helemaal te kantelen, en uiteindelijk te winnen! Daarmee was de eerste stunt een feit, en daar bleef het niet bij: na twee remises met wit moest Jesper het in de vierde ronde opnemen tegen Ruben Bourgonjen, de nummer twee van de plaatsingslijst, en opnieuw trok hij aan het langste eind! Daarmee stond Jesper na de eerste dag samen met Jonas bovenaan met 3 uit 4, en had hij bovendien de sterksten al gehad… En ook op de tweede dag viel alles op zijn plaats: drie overtuigende overwinningen voor Jesper, en met 6 uit 7 KAMPIOEN! Nogmaals van harte Jesper, wat een prestatie!
Jesper was trouwens zo aardig om zijn overwinningen op Jonas en Ruben in te sturen; hieronder zijn ze na te spelen!

Drie Assenaren in de D-categorie, en niet geheel verrassend was Tycho de beste; hij was als tweede geplaatst en daar eindigde hij ook, al zal hij niet helemaal blij zijn met de twee punten achterstand op Eelke de Boer, die zijn favorietenrol waar maakte door al zijn partijen te winnen. Abedin deed tot het laatst mee om de NK-plaatsen (vijf stuks in de D-categorie!), maar viel daar uiteindelijk net naast. Jammer! Tristan had zijn toernooi niet: het verplicht noteren was nogal wennen voor hem. Eén overwinning en twee remises, meer zat er niet in.

Tenslotte was er nog de gecombineerde FGH-groep, waarin Lyne meedeed. Als enige G-meisje had ze die titel al binnen, maar er moest nog wel gespeeld worden om de algemene titel, en die strijd werd zeer spannend: er moest een barrage aan te pas komen! Daarin kwam Lyne naar verluidt (ik was er zelf niet bij) twee keer gewonnen te staan, maar beide keren ging het alsnog mis. Dat is jammer, maar ze mag natuurlijk wel naar de landelijke Pupillendag!

Daarmee zijn we dus weer een NOSBO-kampioen en een paar NK-plaatsen rijker. Het NK ABC wordt dit jaar in Rotterdam gespeeld, dus een bezoekje brengen zal waarschijnlijk lastig worden… Ivo en Frank doen in ieder geval niet mee, of Silvia meedoet is ook nog maar de vraag, en ik weet op dit moment ook niet of Gerbert van zijn recht gebruik gaat maken, maar Jesper doet uiteraard wel mee, dus we zijn er als club sowieso gewoon weer bij!

Alle resultaten zijn te vinden op de NOSBO-site; foto’s zijn te vinden op onze Facebook-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.