Dames domineren BSSK Assen 2016!

      Geen reacties op Dames domineren BSSK Assen 2016!

Vandaag (30 januari) was het tijd voor het jaarlijkse basisschoolschaakkampioenschap van Assen, zoals altijd gehouden in PABO De Eekhorst. Helaas waren er wat minder deelnemers dan de afgelopen jaren: 74 aanmeldingen, en met nog wat afmeldingen stonden er uiteindelijk 68 kinderen aan de start, ruim 30 minder dan een jaar eerder… Gelukkig was er wel voldoende schaakkwaliteit aanwezig, en dat zorgde voor een aantal mooie partijen in beide groepen!

Vooral in de Groene groep (t/m 9) was er sprake van een daling in het aantal deelnemers: 27 stuks, tegen ruim 50 een jaar eerder… Gelukkig deed dat aan de kwaliteit niets af; sterker nog, in sommige opzichten was de bezetting beter dan in de Blauwe groep! Zo deed Lyne Bruggink (9) opnieuw mee, en dat was voor sommigen een verrassing: ze had de afgelopen twee keer de groep gewonnen met 7 uit 7 en had dus eigenlijk niets meer te bewijzen, maar wilde graag ook de categorie van de 9-jarigen winnen. En dat lukte haar, opnieuw met 7 uit 7 nog wel, maar het werd in de laatste ronde toch nog spannend! Jaël Wierenga (9) had alleen van Lyne verloren en de rest gewonnen, maar won zelf snel en zag Lyne op bord 1 haar dame kwijtraken, en dat terwijl Jaël meer weerstandspunten had verzameld, waardoor bij gelijk eindigen de titel naar Jaël zou gaan… Lyne herstelde zich echter uitstekend en wist haar partij alsnog te winnen, en daarmee is ze naar alle waarschijnlijkheid de eerste die drie keer de Groene groep heeft gewonnen, en iedere keer met 100% nog wel! Jaël eindigde uiteraard wel als tweede, op onderling resultaat eindigde Huub Hoegen (9) als derde; Arif Kanti (9) was de ongelukkige die gelijk met Huub eindigde, maar de onderlinge partij had verloren en daardoor naast de prijzen greep.

De prijswinnaars per leeftijdscategorie:

t/m 8 jaar:

 1. Tomas Moget, 4 punten, 27,5 WP
 2. Mathilde de Ronde, 4 punten, 27 WP
 3. Jordan Fijneman, 4 punten, 23,5 WP

9 jaar:

 1. Lyne Bruggink, 7 punten (en algemeen winnares Groen!)
 2. Jaël Wierenga, 6 punten
 3. Huub Hoegen, 5 punten

De Blauwe groep werd ook gewonnen door een meisje… dat nog in de Groene groep had mogen spelen! Stella Dekker (9) deed vorig jaar al van zich spreken door als achtjarige de categorie t/m 10 op haar naam te schrijven, en dit jaar stond er geen maat op haar: ze won al haar partijen en was een ronde voor het einde al kampioen. Volgend jaar krijgt ze gelukkig meer weerstand als de toppers uit de Groene groep er ook bij komen! Op maar liefst twee punten achterstand (zo groot was het verschil tussen Stella en de rest) deelden Robin Kelder (10) en Robin van Hamont (11) de tweede plaats.

De prijswinnaars per leeftijdscategorie:

Open categorie:

 1. Stella Dekker, 9 punten (en algemeen winnares Blauw!)
 2. Robin van Hamont, 7 punten
 3. Senna Holman, 6 punten

10 jaar:

 1. Robin Kelder, 7 punten
 2. Lieke Niestijl, 6,5 punten
 3. Quinty Leistra, 6 punten

In het scholenklassement heroverde Theo Thijssen de macht; vooral in de Blauwe groep zaten de blauwe shirts vaak massaal aan de topborden (vooral in ronde 8: 7 spelers van TT aan de eerste vier borden!) en werden er ook veel individuele prijzen gewonnen, en dat leverde uiteindelijk een teamscore van 29 punten op, maar liefst 5,5 meer dan De Kloostertuin, dat t.o.v. vorig jaar een paar sterke spelers is kwijtgeraakt. De dominantie van Theo Thijssen werd nogmaals onderstreept door het feit dat hun tweede team de derde plaats pakte, en dus mogen zij met twee teams naar het Drents Kampioenschap, dat op 12 maart in Emmen zal plaatsvinden! Ook de Kloostertuin zal daar uiteraard in actie komen, maar helaas zal er hoogstwaarschijnlijk geen vierde team uit Assen deelnemen. Hopelijk volgend jaar wel weer!

Dan zijn er nog een paar leden van SC Assen niet genoemd, allen in de Groene groep:

 • Arjan Mulder en Frank Nijmeijer (beide 9): gedeeld vijfde met 4,5 uit 7
 • Daniël Prins (9, nog maar net lid): gedeeld 17de met 3 uit 7

Het bijprogramma was zoals altijd weer goed verzorgd met Raindropchess, snelschaken tegen het “tweekoppig snelschaakmonster”, commentaar bij bord 1 van de Blauwe groep, video en vrij schaken. Er was dus geen moment verveling, en dat is toch wel een belangrijke factor in het succes van dit toernooi. Volgend jaar is er weer een editie, en de organisatie hoopt ook dan weer een grote groep jeugdige schakers te begroeten!

Eindstanden: BlauwGroenScholen
Foto’s (Facebook, gemaakt door Peter Nijmeijer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.