Knap gelijkspel Assen 2 tegen Haren & Oostermoer

Verslag: Sybrand

Donderdag 13 oktober vertrokken we met 1 auto naar Zuidlaren. Eén auto vraagt u zich wellicht af…voor de beker? Nee de rest van de spelers ging op eigen gelegenheid of per openbaar vervoer vanaf Groningen. Een laatste moment wissel – Ben meldde zich ziek af – bracht ook Kenneth aan de start. Deze laatste-moment-wisseling/versterking (Kenneth heeft vorige week nog in de interne competitie een knotsgekke partij van Ben gewonnen) zou uiteindelijk de avond redden.
De zoektocht naar de locatie (De Millystraat 8 in Zuidlaren) bracht ons naar een nieuw fenomeen: een dwarsstraat heeft dezelfde naam als een klein stukje van de doorgaande straat in Zuidlaren, allebei heet het De Millystraat. De lokaliteit zit dus aan de doorgaande weg. Het is maar dat u het weet, scheelt een hoop zoeken.

We moesten die avond gemiddeld zo’n 75 punten per bord overbruggen qua sterkte. Dat zag er dus somber uit. Maar om kwart voor 8 gingen we van start, na via een omweg koffie of thee te hebben besteld tegen vriendenprijsje, althans vergeleken met de inpandige eetgelegenheid.

De eerste die klaar was was Geon. Hij speelde met wit aan bord 1 tegen Martien Visser sr, kwam een pion voor (dubbelpion weliswaar), Geon dirigeerde zijn lichte stukken naar voren en kwaliteitsverlies dreigde voor zwart. De stukken konden rond een uur of 10 in de doos (1-0). Commentaar Geon:

In mijn partij tegen Martien Visser sr. (2103) mocht ik met mijn paarden gaan draven. Vanaf d5 en c4 werd veld b6 door mijn beide witte knollen besnuffeld. Het positionele voordeel was zo groot dat zwart al snel geen vin meer kon verroeren. Toen er materiaal verloren ging gaf Martien er terecht direct de brui aan. Ongelukkige partij van zijn kant. Daarna de rest van de wedstrijd met interesse gevolgd. Kenneth won uiteindelijk toch nog een knotsgekke partij en scoorde daarmee de 4-4. Prima teamresultaat.

Sybrand op drie speelde met wit tegen Johan Klinkhammer. Ik kwam makkelijk uit de opening, zat wat te zieken met een loper en dame op d6 waardoor de zwarte pionnen niet van hun plaats konden, maar werd geleidelijk teruggedrongen. Via een aftrekaanval kwam ik richting eindspel een kwaliteit voor:

Jesper op 7 speelde met wit tegen teamcaptain Maarten Roorda. De heren hadden elkaar overigens anderhalve maand geleden bij het Nazomer Vierkampentoernooi ook al getroffen. De partij ging gelijk op, maar via een lange rokade kreeg Maarten een dreiging op mat achter de paaltjes. Na enig afruilen kon Maarten een pion pakken op a2, deze kon niet worden teruggeslagen vanwege mat op de onderste rij. De stukken gingen van het bord en een pionneneindspel van 2 pionnen minder voor Jesper bleef er over. Dat was kansloos (1,5-1,5). Commentaar Jesper: k speelde met wit tegen Maarten Roorda. In het Spaans maakte ik een fout in de opening waardoor Maarten beter kwam te staan. Uiteindelijk wist hij dit voordeel om te zetten in pionwinst. In het eindspel had ik nog kleine remisekansen, maar door een stomme fout gaf ik nog een pion weg waardoor Maarten de partij eenvoudig won.

Jan op 6 had met zwart Paulo Valiente als tegenstander. Paolo kwam een pion voor, schoof deze naar voren, en promotie was te voorkomen door het offeren van een kwaliteit. De daaruit resulterende achterstand in materiaal kwam Jan niet meer te boven (1,5-2,5)

Sjoerd op 2 speelde met zwart tegen Heinse van Houten. Heinse had het materiaal van zijn stichting ter beschikking gesteld voor deze partij, waardoor wij met prachtige borden, stukken en dito klokken konden spelen. Sjoerd leek lange tijd gelijk op te gaan, hoe het ging heb ik niet gezien, maar even later stond hij een pion achter en had een dubbelpion. Heinse tikte dit uit (1,5-3,5). Commentaar Sjoerd:
Ik speelde een enerverende pot tegen Heinse van Houten. Op de zeventiende zet verdedigde ik me niet nauwkeurig genoeg.

Heinse van Houten – Sjoerd Homminga na 17. g4.

Nu was er qua stand een situatie ontstaan die oppervlakkig gezien als redeloos, reddeloos en radeloos zou kunnen worden omschreven. Maar ondanks de moeilijke tussenstand leerde een rondje langs de velden, dat in navolging van o.a. Jan Pieterszoon Coen, Colijn, Wilhelmina, de schrijver K.Norel, historicus Hendrik Algra en een rotterdams studentencorps een dispereert niet – wanhoop niet – op zijn plaats was. Frank had met wit op 5 een mooie aanval tegen Challenger-organisator Harry Gielen [dit toernooi gaat binnenkort weer van start, en een aanrader voor de onderbondspeler. Meer info vindt u hier: http://schaakclubharen.nl/toernooi/), Kenneth met zwart op 7 stond een kwaliteit en 2 pionnen voor tegen Tomas Hoekstra en Hans stond met zwart op 4 redelijk tegen de voorzitter van schaakclub Haren, Andreas Tasma.

Frank zijn aanval sloeg niet direct door, stond een kwaliteit achter en het was spannend, of Harry met zijn koning aan de schaakjes kon ontsnappen en uiteindelijk een gewonnen stelling zou kunnen overhouden. Dit laatste leek te lukken, maar een torenoffer bleek een magneetzet te zijn waarmee een paardvorkje de koningin veroverde, waarna Harry moest opgeven (2,5-3,5). Commentaar van Frank via whatsapp: Gielen op de damevleugel, ik op de koningsvleugel. Gielen zou door mijn damesvleugel heen komen met een sterk paard. Tevreden was ik niet. Ik moest daar wat tegenover zetten. Ik ging met stukken naar voren in plaats van pionnen. Dat sterke paard mocht een van mijn torens hebben, anders kan ik niks beginnen. Dreigde toren erbij te halen, zet een paard op f6+. Kan niet pakken, koning loopt weg (heeft in de partij uiteindelijk de route: e8-g8-d5-a6-b8 gelopen). De dame pakt een pionnetje en ik was weer tevreden. Het zat wel lekker mee in de partij, want de aanval was in het begin niet onverdedigbaar. Later nog een centrum pion erbij en materiaal weer gelijk. Door de dames op het bord te houden kon ik mooi naar de winst toe spelen, want de koning was niet beschermd door pionnen.

Hans wikkelde af, bleek een pion achter te staan, maar schoof de stelling dicht. Remise was daarmee onvermijdelijk (3-4)

Kenneth hield vervolgens de omstanders lange tijd in spanning. Hij ging een paar keren dameruil uit de weg waarmee hij eenvoudig de winst had kunnen veiligstellen, maar manouvreerde zijn tegenstander naar een steeds lastiger positie, waarna de winst kon worden binnengehaald (4-4). Commentaar Kenneth: Na mijn afgelopen externe partij mocht ik dit keer laten zien dat ik toch wel weet hoe je uit de opening moet komen. In mijn partij met zwart tegen Tomas Hiemstra speelden we een dames gambiet waarin uiteindelijk de witte koning na 14 zetten op e2 belandde. Dit eindigde dus in een strijd om het middenveld open te breken waarin ik iets te snel mijn doel probeerde te bereiken wat leidde tot een pion verlies. Gelukkig was dit te compenseren nadat ik uiteindelijk toch het middenveld open kon breken en de witte koning in het open stond. Dankzij de nieuwe vorm van tijdscontrole had ik vanaf dit punt ook een constante 2 en een halve minuut op de klok staan, waardoor ik ondanks mijn vrijwel gewonnen stelling toch mijn clubgenoten de stuipen op het lijf kon jagen. Nou schijnt dat je met weinig tijd ook duidelijke winst graag over het hoofd ziet en graag de stelling een beetje spannend wilt houden. Gelukkig heb ik het qua stukverlies alleen bij een pion in het middenspel gehouden ondanks mijn tijdnood en heb ik de partij met een winst af kunnen ronden waardoor we als team toch nog een gelijke stand aan konden houden.

Al met al een knap gelijk spel voor Assen 2!

  Haren & Oostermoer 1873 - Assen 2       1799 4 - 4
1. Martien Visser sr. 2103 - Geon Knol      2149 0 - 1
2. Heinse van Houten 1832 - Sjoerd Homminga   1818 1 - 0
3. Johan Klinkhammer 2012 - Sybrand Houtsma   1801 ½ - ½
4. Andreas Tasma   1785 - Hans Smit      1884 ½ - ½
5. Harry Gielen    1803 - Frank van der Werff 1959 0 - 1
6. Paulo Valiente   1921 - Jan Posthoorn    1784 1 - 0
7. Maarten Roorda   1815 - Jesper Post     1381 1 - 0
8. Tomas Hiemstra   1710 - Kenneth Muller   1615 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.