Schaakfestival Groningen 2016: Jaël wint het Grand-Prix-toernooi!

De festiviteiten rond de jaarwisseling zijn weer achter de rug, en dus is het tijd voor een verslag van het laatste toernooi van 2016: zoals gebruikelijk het Schaakfestival Groningen. Helaas valt de kerstvakantie deze winter ongelukkig, waardoor de eerste drie dagen van het toernooi buiten de vakantie vielen, en dat had effect op het aantal Assenaren dat meedeed: slechts drie speelden het grote toernooi, en zeven kwamen in actie in het Compacttoernooi. We beginnen ditmaal echter met het Grand-Prix-toernooi, want daar viel het grootste succes te vieren!

Grand Prix

Dat succes kwam nota bene in de A-groep, want Jaël slaagde erin die op zijn naam te schrijven! Hij was als laatste geplaatst, maar begon meteen met een overwinning, verloor helaas de tweede partij, maar stond in de laatste drie ronden slechts een halfje af en bleek daarmee voldoende punten verzameld te hebben om de rest van de groep minimaal een half punt voor te blijven. Nogmaals van harte gefeliciteerd Jaël!

De andere twee Assenaren troffen het helaas minder. Lyne begon in de B-groep nog met een overwinning, maar liet in de tweede ronde een gewonnen stelling glippen en verloor nog, en daarna wilde niets meer lukken en gingen de resterende drie partijen allemaal verloren… Hetzelfde overkwam Adriaen: ook hij won de eerste ronde, maar kon daarna geen potten meer breken. Jammer, maar er komen nog genoeg kansen op succes!

B/C-groep

Geen Assenaren in de A-groep (tenzij we Ivo stiekem nog meetellen; hij speelde overigens niet het beste toernooi van zijn leven, al hield hij in de tweede ronde een GM op remise), en dus gaan we naar de gecombineerde B/C-groep, waar zoals gezegd drie clubgenoten in actie kwamen. Tycho leek zes ronden lang op weg naar een topklassering met drie overwinningen en drie remises, maar in de laatste drie ronden kwam de man met de hamer langs, met als gevolg drie nullen op een rij en een terugval naar 50%. Jammer! Lukas had vooral veel pech met de indeling, maar wist toch twee keer te winnen en twee keer remise te spelen. De derde Assenaar in deze groep was Nanning van Mulken, nog maar net lid en nu dus al toernooitijger! Hij wist helaas niet verder te komen dan één overwinning en drie remises, maar in zeker één geval had daar waarschijnlijk wel meer ingezeten…

Compact

Ook dit jaar weer vier Compactgroepen, en in alle vier was er Asser inbreng. Arjan kwam in de hoogste groep in actie, maar had het zwaar: alleen de laatste ronde bracht een vol punt, de rest ging verloren… Een groep lager had Gertjan het ook niet makkelijk, maar kwam toch tot een overwinning en twee remises. In groep C maar liefst vier Assenaren, en van hen deden Kenneth (in de eerste ronde meteen de hoogste ratinghouder verslagen!) en Jan B. het met 3 uit 5 het best; Jesper en Abedin haalden een punt minder, wat voor beiden toch wel wat zal tegenvallen… Tenslotte deed in de laagste groep vaste deelnemer Pieter H. wederom mee, en hij wist met 3 uit 5 voor het eerst sinds enkele jaren weer eens boven de 50% te eindigen!

Daarmee kwam het schaakjaar 2016 tot een einde. Op naar 2017; nieuw jaar, nieuwe kansen!

ToernooisiteResultaten Grand PrixFoto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.