Jaël Wierenga overtuigend Asser basisschoolschaakkampioen

Zaterdag 10 februari was het weer tijd voor het basisschoolschaakkampioenschap van Assen. Een nieuwe locatie ditmaal: er werd gespeeld in ’t Markehuus, sinds bijna drie jaar de vaste speellocatie van SC Assen. Ook het aantal deelnemers was helaas weer iets gezakt: 63 stuks in totaal… Gelukkig was er voldoende kwaliteit aanwezig, zeker in de blauwe groep, dus er mochten wel degelijk goede partijen verwacht worden!

Groen

De groene groep speelde zoals altijd zeven ronden, en het werd een spannende finish. Robin van Duijn (9) won zijn eerste zes partijen, maar ging in de laatste ronde onderuit tegen Gijs Neijenhuis (9) en zag daardoor Elliot Horenberg (9) langszij komen. Gelukkig voor Robin had hij voldoende weerstandspunten en kon hij alsnog tot groepswinnaar worden uitgeroepen.

De prijswinnaars per leeftijdscategorie:

t/m 8 jaar:

  1. Aletta Dekker (7!), 4,5 uit 7
  2. Silke de Jong, 3,5 uit 7 (22 WP)
  3. Niek Smit, 3,5 uit 7 (21,5 WP)

9 jaar:

  1. Robin van Duijn, 6 uit 7 (30,5 WP) en algemeen winnaar Groen!
  2. Elliot Horenberg, 6 uit 7 (29 WP)
  3. Gijs Neijenhuis, 5 uit 7 (28 WP)

Aimée Wolbersen haalde ook 5 uit 7, maar had minder weerstandspunten.

Blauw

De blauwe groep leek op voorhand spannend te gaan worden met meerdere clubspelers, maar het toernooi draaide uit op een one-man-show van Jaël Wierenga (11), die al zijn partijen wist te winnen! Slechts één keer moest zijn partij gearbitreerd worden, maar uiteindelijk werd ook hier het punt aan Jaël toegekend. Hij behoort inmiddels overigens tot de landelijke subtop in zijn leeftijdscategorie, dus het is zeker geen schande om van hem te verliezen! Stella Dekker (11) kon tot de vierde ronde bijblijven, maar moest in de vijfde ronde ondanks twee pluspionnen remise toestaan, en toen ze in de zesde ronde onderuit ging tegen Jaël was het duidelijk dat er voor haar niet meer in zat dan plaats 2. Als derde eindigde Léon Niemeijer (10), sinds een jaar lid van SC Assen en in die periode enorm gegroeid qua schaakkracht!

Helaas bleek na de prijsuireiking dat een drietal uitslagen gecorrigeerd moesten worden, en dat had invloed op de verdeling van de prijzen in de categorie t/m 10. Uiteindelijk is besloten om vier kinderen tot gedeeld tweede/derde uit te roepen.

De prijswinnaars per leeftijdscategorie:

10 jaar:

  1. Léon Niemeijer, 6,5 uit 9
  2. Jordan Fijneman, Erwin Smit, Melle de Jong en Mathilde de Ronde; allen 5,5 uit 9

11 jaar en ouder:

  1. Jaël Wierenga, 9 uit 9 en algemeen winnaar Blauw!
  2. Stella Dekker, 7,5 uit 9
  3. Marco Lemminga, 6 uit 9

Scholen

Theo Thijssen wist de scholentitel opnieuw te prolongeren, en dat deden ze iets overtuigender dan vorig jaar: drie bordpunten voorsprong! Kloosterveen werd vorig jaar al derde, en daar deden ze dit jaar een schepje bovenop door als tweede te eindigen. De derde plaats is helaas ook beïnvloed door de gecorrigeerde resultaten; aanvankelijk was Theo Thijssen 2 tot derde prijswinnaar uitgeroepen, maar naar nu blijkt behoort deze plaats toe aan de Kloostertuin, dat evenveel bordpunten haalde als Kloosterveen, maar net iets minder weerstandspunten. Theo Thijssen 2 werd nog wel vierde en heeft nog kans op deelname aan het Drents kampioenschap (24 maart in Emmen), maar is daarvoor afhankelijk van een wildcard…

Volgend jaar zal dit toernooi uiteraard opnieuw plaatsvinden, en hopelijk kan de organisatie dan weer meer deelnemers verwelkomen!

Eindstanden: BlauwGroenScholen
Foto’s op Facebook (genomen door Paul den Boer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.