Assen naar de kwartfinale!

      Geen reacties op Assen naar de kwartfinale!

Verslag: Pieter

Iets later dan gepland heeft Assen zich geplaatst voor de kwartfinale van de NOSBO-beker, door met 3-1 te winnen van de Groninger Combinatie. Vanwege sneeuwval werd de wedstrijd in eerste instantie uitgesteld, maar met het mooie weer van de afgelopen weken kon de wedstrijd vrijdagavond gewoon doorgaan.
Voorafgaand aan de wedstrijd was er in het mailcontact sprake van hooligans. Uiteraard werd dit zeer serieus genomen en werd contact opgenomen met de autoriteiten. Zoals aangegeven door de teamleider van de bezoekende club, bleek het risicogehalte dusdanig groot dat de schaakpolitie op hitsige hengsten ingezet moest worden. Eventuele raddraaiers konden op deze manier naar verwachting in toom worden gehouden.
Uiteindelijk bleken de maatregelen overdreven en bleef de verwachte knokpartij tussen Drenten en Groningers beperkt tot het schaakbord. De schaakpolitie is daarom zonder verdere incidenten vertrokken.

Op bord 1 troffen Ivo Maris (wit) en Alef Boer elkaar. In de opening leek het er een paar (3-4) zetten rustig aan toe te gaan, maar even later stonden er een aantal witte pionnen ver opgerukt op de damevleugel, terwijl zwart tegenkansen zocht aan de andere kant van het bord. Zwarts aanval bloedde dood en Ivo kreeg al snel een zeer goede tot gewonnen stelling met een vrije a-pion extra.
Na een paar misrekeningen verdween deze echter van het bord, en moest het resterende toreneindspel gewonnen worden. Doordat de zwarte koning nog bij de a-pion in de buurt stond, waren er nog steeds goede winstkansen. Uiteindelijk bleef er een toreneindspel met f- en h-pion over, wat in sommige gevallen nog wel tot remise kan leiden. De zwarte koning stond hier echter zo ongunstig, dat het resterende eindspel makkelijk gewonnen was.

Op bord 2 speelde Govert Pellikaan tegen mij. In elke willekeurige competitie waarin Govert en ik met een team meedoen, lijkt het haast traditie dat wij elkaar treffen. Zo ook deze wedstrijd. Er kwam een bijzondere opening op het bord, waarna de volgende stelling ontstond na Lg4-e6:

Op bord 3 speelde Sybrand Houtsma en Eddie Janssen tegen elkaar. Sybrand schrijft het volgende:

Tot slot speelden op bord 4 Meine Straatman en Gerard Voorintholt de langste partij van de avond. Gerard leek de hele partij iets minder te staan en moest alle zeilen bijzetten om de witte stukken uit de stelling te houden.Uiteindelijk bleken de witte stukken te actief en probeerde Gerard nog te vluchten naar een ongelijk lopereindspel. Dit lukte, maar met 3 pionnen minder bleek dit niet voldoende voor remise. (Bijna) slotstelling:

In totaal een 3-1 overwinning. De volgende ronde is op 8 maart, thuis, tegen Lewenborg.

Uitslagen ronde 2 (NOSBO)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.