Assen wint de NOSBO-beker!

      Geen reacties op Assen wint de NOSBO-beker!

Verslag: Pieter

Na een zeer spannende strijd wist Assen gisteren de beker te winnen ten koste van LOS. Een bijzondere wedstrijd in meerdere opzichten: Assen was al een tijd zonder prijs, er moest nodig revanche genomen worden, en verder heeft LOS voor het eerst een officiële wedstrijd verloren. Extra speciaal voor ons dus!

In een schitterende ambiance (Hotel Van der Valk) traden de volgende spelers tegen elkaar aan:

 1. Ivo Maris (wit) – Frits Rietman
 2. Rieks Taal – Erik Jan Hummel
 3. Tjapko Struik – Koen Lambrechts
 4. Geon Knol – Hendrik de Groot

Op papier was LOS favoriet, maar de loting leek gunstig voor ons. Na een uurtje spelen waren drie van de vier partijen al zeer spannend, terwijl op bord 4 een zware manoeuvreerstrijd aan de gang bleek.
Het eerste bord waar iets gebeurde was het tweede bord: na een aantal zetten theorie bleek Erik Jan een kleine combinatie te hebben: met de zet Pxd5 werd het zeer scherp en moest Rieks in de verwikkelingen een dame offeren tegen toren en loper. Tegelijkertijd kwam zijn koning behoorlijk op de tocht te staan. Deze partij leek dus lastig te worden.
Op het eerste bord had Ivo ogenschijnlijk een gelijke tot iets betere stelling op weten te bouwen. Tjapko speelde op bord 3 een gezonde opening met een iets betere stelling tot gevolg, en Geon was zijn partij rustig aan het opbouwen. Iets minder ruimte, maar in potentie wel een beter eindspel.

Alle partijen werden live uitgezonden, maar dat weerhield weinigen ervan om toch even naar de partijen te komen kijken. Ik heb onder andere Gerard, Frank, Kenneth, Gertjan, Sjoerd, Nanning, Lyne, Martin en Ton langs zien komen… en dan heb ik er waarschijnlijk nog een aantal gemist. Via de app en liveverbinding keken onder andere Ben, Elmar, Paul, Arjan en meerdere Maartens mee. Erg leuk dat dit op een dinsdagmiddag zo te regelen was!

Zij zagen onder andere dat de spanning tegen de tijdnoodfase hoog opliep en de meeste borden richting een beslissing gingen. Zo was Ivo op bord 1 het handigste in een complexe stelling, wist dame + paard te winnen voor twee torens en kon vervolgens de dame ruilen tegen de twee overgebleven zwarte torens. Met een paard minder gaf Frits daarom op.
Vervolgens werd de stand gelijk getrokken op bord 2: deze zat er al een tijdje aan te komen. Erik Jan wist mooi te manouvreren, rukte op met zijn koningsvleugelpionnen, en offerde de dame voor Rieks zijn toren om een vrijpion te laten doorlopen. Rieks heeft goed geknokt, maar het bleek helaas onvoldoende.
Op bord 4 kreeg Geon eerder een remiseaanbod. Uit tactische overwegingen werd deze even aangehouden, maar het leek beter om door te spelen. Nadat er veel stukken geruild werden, had Geon een zeer comfortabele stelling in het eindspel, wist een pion of 4 te winnen en zo uiteindelijk de partij te beslissen. Een 2-1 voorsprong dus, en nog een half puntje nodig…
De spannendste partij van de middag: de partij op bord 3. Tjapko debuteerde voor Assen in de beker en had een goede stelling gekregen tegen Koen. Hij wist een dame te winnen tegen toren, loper en vrijpion, maar Tjapko wist dat remise voldoende zou zijn voor de overwinning. Koen moest dus risico’s nemen. De zwarte stelling is waarschijnlijk prima speelbaar, maar om te winnen was deze minder geschikt. Uiteindelijk wist Tjapko met zijn dame binnen te vallen en ondersteund door de loper een matnet te bouwen, wat slechts met groot materiaalverlies even was uit te stellen.
Dit betekende een overwinning voor Tjapko en een 3-1 overwinning voor Assen!

De beker werd uitgereikt door de secretaris van de NOSBO: Frans van Amerongen. Na een mooie speech konden de festiviteiten beginnen.

De weg naar de beker begon met een klinkende 4-0 overwinning in en tegen Leek: tevens de enige uitwedstrijd dit seizoen. De resterende thuiswedstrijden tegen Groningen, Lewenborg en ESG waren alledrie zeer spannend, en zeker tegen ESG balanceerden wij op het randje van de uitschakeling. Met wat mazzel en doorzettingsvermogen werd deze wedstrijd uiteindelijk nog gewonnen.

De volgende spelers deden een of meerdere ronden mee, om niet geheel onbaatzuchtige redenen gerangschikt op het aantal behaalde punten 😛 . Opvallend is het lage aantal remises: alleen Arjan wist er 1 te scoren. Dit was wel direct een cruciale: het was de winnende tegen ESG!

 • Pieter (4 uit 4)
 • Sybrand (3 uit 3)
 • Hans (2 uit 2)
 • Ivo (2 uit 3)
 • Rieks (2 uit 3)
 • Tjapko (1 uit 1)
 • Geon (1 uit 1)
 • Gerard (1 uit 2)
 • Arjan (0.5 uit 1)

Livepartijen
Foto’s: Facebook, beschikbaar gesteld door Jaap Ham (Groninger Combinatie)Harry GielenJan van Os (gecombineerd met het gelijktijdig gehouden snelschaaktoernooi)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.