Ondanks ongelukkig puntverlies uitstekende start C-team!


Gisteren was het dan zover: de eerste speeldag van de landelijke jeugdcompetitie stond op het programma, en als gevolg van de nieuwe (en hopelijk tijdelijke) opzet van de competitie (lees hier meer hierover) mochten wij één van de poules organiseren. Gezien de opstellingen van de andere teams in onze poule was ons team vooraf toch wel favoriet voor de dagzege; Staunton zou de grootste tegenstrever moeten zijn, terwijl Team Twente (zo te zien een samenwerking tussen SG Max Euwe en Minerva) en Pallas een maatje te klein voor ons leken. Extra interessant was dat de wedstrijd Staunton – Assen pas in de laatste ronde plaatsvond, en dus een directe strijd om de poulewinst zou kunnen worden! Maar voor dat zover was, moesten er uiteraard nog wat andere wedstrijden gespeeld worden, dus over naar de rondeverslagen!

Ronde 1: Assen C1 – Team Twente C1 en Pallas C1 – Staunton C1

Een perfecte eerste ronde voor ons, want Jaël, Léon, Lyne en Noël zetten alle vier hun partijen om in winst! Dat ging overigens zeker niet vanzelf; met name Jaël kreeg behoorljke tegenstand, maar hij had dan ook veruit de sterkste speler van Team Twente (rating 1500, waar de andere drie onder de 1000 bleven) als tegenstander. Uiteindelijk gaf het verschil in schaakkwaliteit toch de doorslag, en dus was de 4 – 0 een feit!

De andere wedstrijd begon met wat haperingen: Pallas had blijkbaar onderweg vertraging opgelopen en arriveerde 10 minuten te laat, en vlak nadat hun partijen begonnen waren bleken de derde- en vierde-bord-spelers verkeerd om te zijn gaan zitten… Snel omgewisseld dus, de klokken opnieuw ingesteld (met 10 minuten aftrek voor de Pallas-spelers uiteraard), en weer begonnen, en zo was alles weer opgelost. De wedstrijd zelf eindigde in een overtuigende overwinning voor Staunton, maar geen 4 – 0, want op het laatste bord werd een interessant pionneneindspel in het voordeel van Pallas beslist. Ook voor Staunton een goede eerste ronde dus!

Uitslagen ronde 1 (KNSB)

Ronde 2: Assen C1 – Pallas C1 en Team Twente C1 – Staunton C1

Doordat de eerste ronde mooi op tijd was afgelopen konden we een kwartier eerder dan gepland met de tweede ronde beginnen, en deze ronde leek nog sneller te gaan eindigen. Binnen drie kwartier had Staunton alle vier bordpunten geïncasseerd tegen Team Twente, en bij ons hadden Léon en Lyne (die in een kwartier klaar was!) voor een comfortabele 2 – 0 voorsprong gezorgd. Noël stond bovendien met een toren, een stuk en wat pionnen meer compleet gewonnen, terwijl Jaël het als enige wat lastiger had. De matchpunten zouden dus toch wel binnen zijn?
Helaas, was het maar waar. De tegenstander van Noël trok vol ten aanval, en dat bleek een goed besluit: Noël raakte er zo onder de indruk van, dat hij geen actieve zetten meer durfde te spelen en alleen nog maar verdedigde. Toen hij uiteindelijk ook nog een zetje over het hoofd zag dat de dame kostte ging het punt zelfs nog naar Pallas. Zo ongeveer de meest onverdiende overwinning die ik ooit gezien heb, maar helaas telt hij wel… Ook met Jaël ging het helaas mis, nadat hij in een toreneindspel met een passieve toren, tegen een zeer actieve voor zijn tegenstander, was komen te zitten. Dat werd netjes uitgebuit door de Pallas-speler, en dus bleven we toch nog op 2 – 2 steken. Gelukkig was er nog een ronde te gaan!

Uitslagen ronde 2 (KNSB)

Staunton C1 – Assen C1 en Pallas C1 – Team Twente C1

Ook de tweede ronde was uiteindelijk toch lekker vlot verlopen, zodat we om 15:00 konden aftrappen voor de derde ronde. We beginnen met het Overijssels onderonsje, dat na vier spannende partijen in 2 – 2 eindigde; Team Twente kwam met 2 – 0 voor door overtuigende overwinningen op bord 3 en 4, maar de eerste- en tweede-bord-spelers van Pallas rechtten de rug en wisten toch nog het gelijkspel binnen te harken. Pallas eindigde de dag daarmee met 2 matchpunten, en voor Team Twente was er toch nog een goed resultaat na twee 4 – 0 nederlagen.

Alles draaide in deze ronde echter om de andere wedstrijd: de topper tussen Staunton en Assen. Wij kwamen met 1 – 0 voor door een overtuigende overwinning van Noël, die daarmee een mooie revanche nam voor wat hem in de vorige ronde was overkomen! Jaël maakte er 2 – 0 van; vlak na de opening mocht hij een kwaliteit meenemen, en niet veel later mocht hij zelfs op jacht naar de zwarte dame. Uiteindelijk bleef hij een toren voor, en dat was voldoende om het punt te laten noteren. Léon stond intussen moeilijk nadat hij met een sterk stukoffer geconfronteerd was, en ook bij Lyne leek de uitslag nog behoorlijk onzeker, maar zou remise zeker niet onmogelijk moeten zijn…
Léon verloor inderdaad, maar niet doordat hij mat werd gezet. Zover kwam het namelijk niet, want Léon bleek compleet vergeten te zijn dat hij zijn telefoon niet bij zich mocht dragen, en dat die ook uit moest staan. Er restte mij dus helaas niet anders dan de partij verloren te verklaren… 2 – 1 dus, en Lyne was als allerlaatste nog bezig; dit in tegenstelling tot de eerste twee rondes, toen ze beide keren als eerste klaar was! In een ingewikkelde stelling greep haar tegenstander ineens mis door een toren in te laten sluiten, en dus moest hij een kwaliteit inleveren. Het uitbuiten van die materiële voorsprong viel nog zeker niet mee, maar in wederzijdse tijdnood viel alles op zijn plaats en mocht Lyne het volle punt, en daarmee de overwinning van het team, veilig stellen!

Uitslagen ronde 3 (KNSB)

Naast onze poule waren er nog twee andere groepen: in Amsterdam was in een poule van zes teams Magnus Leidsche Rijn de dagwinnaar door net als wij slechts één matchpunt af te staan (maar ook een bordpunt meer), en in Rotterdam wonnen Krimpen aan den IJssel en RSR Ivoren Toren (die elkaar overigens niet troffen) al hun wedstrijden in een poule van vijf teams. In de totaalranglijst na drie rondes staan wij dus op de derde plaats!
De tweede speeldag is pas over vijf weken, op 7 november, en naar alle waarschijnlijkheid zullen wij dan in Amsterdam of Rotterdam spelen. De indeling is nog niet bekend; deze zal op basis van geografische ligging en ranglijst worden gedaan. We zullen zien wat er uit de bus rolt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.