Slotdag Meesterklasse A: achtste plaats voor Assen A1!

Voorlopig moeten we het helaas zonder clubavonden doen, de vijfde ronde van de KNSB-competitie en het jubileumtoernooi zijn naar mei uitgesteld, en het Schaakfestival is volledig afgelast, maar gelukkig kon gisteren (11 december) de laatste speeldag van de landelijke jeugdcompetitie wel doorgaan! Wel waren er wat veranderingen gemaakt om rekening te houden met de huidige corona-maatregelen: de start was met een half uur vervroegd om voor 17:00 klaar te kunnen zijn, en het maximum van één begeleider per team werd strikt gehandhaafd. Gelukkig vond de slotdag van de Meesterklasse A in Amersfoort plaats; daar speelden we de eerste dag ook al, en aangezien ik nog wist dat de speellocatie daar op een half uur lopen van het station ligt was de beslissing snel gemaakt om wederom met de trein te gaan. Om 6:50 was iedereen aanwezig op het station in Assen om de trein van 6:58 te halen, na een overstap in Zwolle kwamen we om 8:32 aan op Amersfoort Centraal, en even na 9:00 kwamen we aan bij het Denksportcentrum Amersfoort. De wedstrijdleiding had nog wat moeite om de klokken in te stellen, en daardoor ging de eerste ronde van de dag uiteindelijk om 9:45 van start.

(Helaas heb ik dit keer niet veel van de partijen mee kunnen krijgen, omdat de teamleiders buiten de speelzaal gehouden werden…)

Ronde 7: Krimpen aan den IJssel A1 – Assen A1

Meteen in de ochtendronde tegen de zwaarste tegenstander van de dag; dan heb je die maar gehad! Gelukkig verloren we ditmaal niet met 4 – 0, want Jaël en Léon wisten op de eerste twee borden hun tegenstanders op remise te houden, waarbij met name Léon misschien ook nog wel kansen op meer heeft gehad… Lyne was in de opening even niet scherp en verloor een pion, leek in het eindspel nog even kansen te krijgen maar werd eigenlijk toch wel kansloos weggespeeld, en Noël kon het op het laatste bord ook niet houden, al stond hij volgens Lyne lange tijd zeker niet slechter. 3 – 1 verloren dus, maar in de overige twee wedstrijden zou het toch wel beter moeten kunnen gaan!

Uitslagen ronde 7 (KNSB)

Ronde 8: Rijssen A1 – Assen A1

De tweede ronde van de dag bracht een tegenstander die weliswaar gemiddeld zo’n 100 ratingpunten minder had dan de vorige, maar ook nog altijd 100 meer dan wij, en dus was ook dit een zware kluif. Desondanks kwamen we verrassend op voorsprong dankzij Léon, die voor de verandering eens met zwart goed uit de opening kwam en zijn tegenstander zich zag vergrijpen aan een pion waar hij vanaf had moeten blijven:

Er kwam zelfs een tweede bordpunt voor ons bij doordat de tegenstander van Lyne volgens haarzelf in haar tijdnood een gruwelijke fout maakte: hij dacht uit eeuwig schaak te lopen, maar overzag een schaakje waarna het ineens mat in twee was! Zonder geluk vaart niemand wel, zullen we maar zeggen.

Helaas was de koek hiermee op, want Jaël werd op de damevleugel overlopen, en Noël wist weliswaar een kwaliteit buit te maken maar werd daarna overspeeld. 2 – 2 dus, nog altijd een prima resultaat tegen een tegenstander met voornamelijk veel meer ervaring!

Uitslagen ronde 8 (KNSB)

Ronde 9: Assen A1 – RSR Ivoren Toren A1

In de slotronde tegen RSR Ivoren Toren, waar heb ik dat eerder gezien? O ja, zowel drie jaar geleden in de Meesterklasse D, als een jaar later in de Meesterklasse C! Beide keren was het spannend tot het einde, en dat zou het nu ook worden.

Ik weet niet meer zeker wie als eerste klaar was, maar mijn gevoel zegt me dat Lyne die eer te beurt viel. Grappig genoeg speelde ze tegen dezelfde tegenstander als twee jaar geleden, en ook had ze opnieuw zwart. Toen won ze redelijk makkelijk na een matige openingsbehandeling van haar tegenstander; ditmaal ging het 22 zetten lang gelijk op, maar toen wist Lyne op mooie wijze de witspeler een stuk afhandig te maken:

Jaël wist de voorsprong te verdubbelen door eindelijk zijn eerste overwinning van deze competitie te boeken. Na een goed verlopen opening mocht hij zomaar een stuk pennen; zijn tegenstander probeerde het nog met een dameoffer, maar de witte aanval stelde niets voor, en Jaël mocht de dame teruggeven om een stuk voor te blijven, waarna zijn tegenstander het wel geloofde.

2 – 0 voor dus, maar Léon had een stuk weggeblunderd en Noël stond er ook niet best voor. Noël verloor inderdaad, en dus had ik de 2 – 2 al in mijn hoofd gezet… maar rond 16:20 kwam Léon ineens de speelzaal uit met de mededeling dat hij alsnog remise had weten te houden, en dus konden we alsnog de teamoverwinning opstrijken!

Uitslagen ronde 9 (KNSB)

Helaas zat gezamenlijk eten na afloop er niet in, maar het voordeel was wel dat we om 17:04 alweer in de trein zaten. Tijdens de treinreis terug kwam Jaël er achter dat we op de achtste plaats waren geëindigd, en dat met een team dat nog drie jaar mee mag doen in deze competitie! Even voor half 7 waren we weer in Assen en kwam deze dag, en deze editie van de landelijke jeugdcompetitie, tot een einde.

De persoonlijke resultaten van onze helden en heldin:

Assen A1r1r2r3r4r5r6r7r8r9WNBrdKlRavTPRRaTgW-We
1.Jaël Wierenga½0001R½½01812z174517421881-0.255
2.Léon Niemeijer00101R1½1½4822w1727191019101.389
3.Lyne Bruggink10½01R1011831702178417401.022
4.Noël van der Veen10001R10002841378145916520.474
Met name op de middenborden ging het dus uitstekend, met name dankzij de geweldige vechtlust die Léon en Lyne regelmatig lieten zien. Jaël en Noël hadden de pech bijna iedere partij veel sterkere tegenstanders te treffen, maar bleven gelukkig niet met lege handen achter. Ik wil nogmaals in herinnering brengen dat dit het eerste jaar is voor dit team in deze zware klasse; we mogen nog drie jaar meedoen, en als iedereen mee kan en wil blijven doen zouden we zomaar binnen een paar jaar om het podium mee kunnen doen!

Gelukkig was dit nog niet de laatste schaakactiviteit van dit jaar, want op 28 en 29 december staat in Capelle aan den IJssel het tweede kwalificatietoernooi voor het NK ABC op het programma. Ik weet al dat Lyne sowieso meedoet, en ik ga ervan uit dat Jaël en Léon ook weer acte de présence zullen geven!

Tot zover de jeugdcompetitie voor dit jaar; volgend jaar zijn we er hopelijk opnieuw bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.