AB-team eindigt seizoen zonder overwinningen

Nog één keer mocht onze oudste jeugd drie dagen geleden (10 december) opdraven voor een JCC-speeldag, en net als de tweede speeldag mochten we daarvoor afreizen naar Arnhem. Deze keer waren er gelukkig geen wegwerkzaamheden op de A50, waardoor we niet om hoefden te rijden en een half uur later konden vertrekken. Doel van deze dag was om het seizoen met in ieder geval één gewonnen wedstrijd te eindigen, maar de loting voor de ochtendronde bleek alweer een zware…

Ronde 7: KC Chesscool A2 – Assen A1

Een team met allemaal spelers tussen de 1700 en 1800 als tegenstander, dan is 2 – 2 op papier te verwachten. Die uitslag kwam er ook, maar beide teams hebben kans gehad op meer! Léon was eigenlijk de enige die rechtlijnig won; hij mocht deze keer op bord 1 aantreden (omdat hij dan wit zou hebben in de ochtendronde), won al snel een pion, moest nog wel een tijdje werken vanwege het gesloten karakter van de stelling, maar toen hij de doorbraak d4-d5 mocht doorzetten was het gedaan. Jaël won ook, maar het had heel anders af kunnen lopen, want hij kwam slecht uit de opening en verloor een pion. In tijdnood draaide het beeld echter helemaal om, want ineens mocht Jaël op de witte koning af en mocht hij alsnog het volle punt opstrijken. De andere twee borden gingen verloren, maar dat had heel anders kunnen aflopen! Serana kreeg een pion cadeau en haar tegenstander zat in recordtijd in zijn laatste minuut, maar één ongelukkige damezet later ging de witte dame verloren en vloog het punt alsnog naar de overkant. Noël overkwam iets soortgelijks: hij kreeg ineens een kwaliteit cadeau, stond wel onder druk, maar wist op een gegeven moment de dames te ruilen. Helaas overzag hij dat hij meteen daarna een belangrijke pion kon slaan, en toen hij met de koning de verkeerde kant op ging liep de witte damevleugel door en moest ook Noël alsnog een nul slikken. Alsnog 2 – 2 dus; vooraf had ik ervoor getekend, maar achteraf is het toch wel jammer dat we wederom niet wisten te winnen…
Dan maar de middagronde! ESV had zich weliswaar teruggetrokken, maar er waren nog één of twee teams (JSN A3 en Klim-Op) waar we echt wel van zouden moeten kunnen winnen. Mijn verbazing en teleurstelling was dan ook groot toen ik de indeling zag…

Ronde 8: Assen A1 – ASV A1

We kregen namelijk niet één van de genoemde teams als tegenstander, maar de nummer twee van het klassement! Erger nog: toen ik ’s avonds thuis de indeling reproduceerde met mijn exemplaar van SwissMaster gaf die precies dezelfde indeling. We mogen gerust stellen dat we dit seizoen zo ongeveer iedere ronde de slechtst mogelijke tegenstander hadden…
Met gemiddeld ruim 300 ratingpunten per bord minder is het op papier geen wonder dat we met 4 – 0 werden opgerold. Zo eenvoudig was het echter niet, want Léon en Noël verloren weliswaar kansloos, maar de andere twee kregen wel degelijk kansen! Jaël zag zijn tegenstander in een loeischerpe stelling misgrijpen en kwam een kwaliteit voor, maar moest vervolgens met minimale bedenktijd (iets van 5 minuten plus 10 seconden per zet, tegen bijna een uur voor zijn tegenstander) een ongecoördineerde stelling bij elkaar zien te houden. Dat lukte niet, en de witte koning werd uiteindelijk op e6 matgezet. Ook Serana kreeg ineens, nadat ze bijna verongelukte in de opening maar er met pionverlies vanaf kwam, een kans op groot voordeel. Helaas miste ze die, en daarna was er geen kruid meer gewassen tegen de witte pionnen.

Zo eindigt dit seizoen zonder een wedstrijd gewonnen te hebben; vier gelijke spelen en een vrije ronde zorgen voor zes matchpunten en een gedeelde 11de plaats in het klassement. Een paar keer waren we dicht bij een teamoverwinning, maar ging het alsnog fout, en zoals gezegd, we hebben bijzonder weinig geluk gehad met de indeling.

Hiermee eindigt mijn teamleiderschap van Assen A1 voor nu. Ik heb het met plezier gedaan, maar mijn motivatie is eerlijk gezegd niet meer wat die geweest is, en dus acht ik het moment gekomen om een stapje terug te doen. Misschien dat ik in de toekomst weer een nieuw team ga begeleiden, maar dat zien we dan wel weer. Bij deze wil ik alle spelers en medechauffeurs nogmaals bedanken voor hun inzet!

Uitslagen: ronde 7ronde 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.