Assen 1 behoudt na regelmatige overwinning titelkansjes

Docent Pieter moest nog huiswerk maken, wilde snel klaar zijn en zuchtte dus hard toen de London/Verosov kwam…  Hij veerde direct erna weer op na een Mulleriaans kwaliteitsoffer op h5. Pieter speelde het zakelijk en goed uit, vond tegen zijn principes in zelfs een mooie manier om dames te ruilen.

1NBK3R/1PP2PPP/3P1N2/2B1P3/Q3p3/5p2/pbppq1pp/r2k1bnr
Dd7! stelt de juiste prioriteiten.

De hele partij gewonnen staan en het dan willen afmaken bij de eerste beste mogelijkheid die je ook gewoon verdient… Heel herkenbaar, maar het bleek een Trojaans paard.  Deze ene verkeerde zet, geboren uit ongeduld en een beetje hubris zoals mededocent Smerdon het zou noemen, leverde helaas een 0 op. De 3 uitgespaarde drankjes moet Pieter zelf maar nemen om het te verwerken.

Ivo kon zich twee zetten inhouden en toen kwam alweer de chaos. Tegenstanders die hem nog niet kennen denken nog dat alles werkt en er een geheime val achter iedere zet schuilt. Tel daar zijn imposante pose, indrukwekkende hinkstapsprong en mysterieuze glimlach bij op en het is logisch dat zelfs over gedwongen zetten (Kh8) lang werd nagedacht. Ivo heef weer eens een opponent die trots is dat er een onduidelijke stelling met kansen is, terwijl zijn klok ons al  lang vertelt dat hij gepiepeld gaat worden.

Bij Maarten leek de tegenstander het moderne b5 plan in de ruilvariant van het damegambiet op te pakken en zag het er moeilijk uit. Zwart koos echter niet om met Pb6 een onoverwinnelijk paard naar c4 brengen, maar zette alles erg onhandig neer met 17… Ta7? 
4r1k1/rb1n1pp1/2pq1n1p/1p1p4/1P1P4/2NBPN2/2Q2PPP/1R2R1K1 w – – 3 18

Maarten zag scherp dat hij meer dan genoeg kreeg na 18. Lxb5! en sloeg toe. Zijn tegenstander geloofde niet in de complicaties, maar zou daar veel meer praktische kansen hebben gehad dan in een stelling waar Maarten een peuntje meer en de compensatie had.

Tjapko had na 5 zetten al meer ruimte met zwart en omdat ook zijn tegenstander er nooit in leek te geloven heb ik me geen moment zorgen gemaakt om die partij. Tjapko brak routineus door op de damevleugel en had an easy day at the office.

Gertjan koos tegen de op papier sterkste tegenstander een rustige opbouw tegen het Slavisch. Na Pe5 leek hij een mooi stormram op de koningsvleugel te willen bouwen, maar zwart gooide het op de damevleugel dicht met a5 en daardoor pakte Gertjan toch wat lebensraum met c5. In blitzpartijtjes had hij hier slechte herinneringen aan, maar met meer bedenktijd moest de zwarte opstoot na e5 wel onder controle gehouden kunnen worden. Gertjan had zoveel vertrouwen in zijn actieve stukken dat hij een pion offerde, maar toen bood de zwartspeler wel erg concreet tegenspel. Een paar afwikkelingen later stond zwart totaal gewonnen, maar Gertjans enige dame zag na een enkele onnauwkeurigheden schoon kans om eeuwig schaak te geven.

Rieks speelde met omgekeerde kleuren tegen Slavisch en de vlam kon steeds in de pan slaan. Na een een wat te tamme witte voortzetting werd duidelijk dat zwart (wit?) beter uit de opening kwam en de zwartveldig loper het zorgenkindje bleef.

1r4k1/5p1p/p5p1/1r3q2/2p1n3/2P1P1P1/1B2RPP1/R1Q3K1 b – – 7 34

Een stuk dat al mooi staat omspelen voor een nog beter veld is soms moeilijk te zien, maar hier dient 34… Pc5! zich duidelijk aan. Naast de dreiging op en mogelijke penning van de loper dreigen er allerlei achterste rij grappen. Na het handige  35. e4! De6 36. De3 Pd3 37. lc1 Tb1 kost de eeuwige penning een stuk.

 

Arjan werd uit zijn pensioen opgetrommeld en kon zo ook eens het ouderlijk huis bezoeken. Hij vond de Benko wat te spannend, zijn tegenstander persisteerde met het aanbod en Arjan kwam in een wat rustiger stelling met de pluspion. Toen hij e4 doordrukte telde menigeen het punt al, maar zwart had toch nog wat counterplay. Arjan leek de pion precies op het juiste moment terug te geven voor een positioneel overwicht, maar hij wilde te snel en in precies één zetvolgorde ging dat mis…

Elmar had een solide partij en toen hij na een paardmanoeuvre niet op f2 sloeg, dacht niemand dat hij als eerste klaar zou zijn. Elmar stoomde alsnog á la Aronian op met zijn eigen f-pion en toen  met ph4 de witspeler dat wilde tegenhouden was het na een gekke insluiting het pardoes uit.

In het mooie huis van Maarten (half uurtje lopen van de speelzaal, drie kwartier vanaf het station) hadden we een gezellige nazit waar Ben ons de fijne kneepjes van Codenames bijbracht. We geloofden even meer in onze titelkansen, maar we bleken slechts één van de twaalf computer gegeneerde verslagen van Groningen – LOS te hebben gelezen; we gaan ons best doen, maar hebben het niet meer in eigen hand.

Uitslagen

1 gedachte over “Assen 1 behoudt na regelmatige overwinning titelkansjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.