Assen wint NOSBO-beker!

      Geen reacties op Assen wint NOSBO-beker!

Het was een mooie dag. Thuiswedstrijd, graad of 25, spelers mooi op tijd, niets leek een mooi resultaat nog in de weg te kunnen staan staan. De route naar de finale verliep via een regelmatige overwinning in en op Coevorden, een spannende wedstrijd thuis tegen LOS en een ietwat gelukkige overwinning thuis op Staunton in de halve finale. We waren er klaar voor.

Officieel lootten we een uitwedstrijd, maar omdat Assen officieel gastheer was van alledrie de finales, hielpen we uiteraard graag mee met het klaarzetten van de spullen. Zo konden we in ieder geval de mooiste plek in de zaal (en het dichtst bij de frisse lucht) voor onszelf claimen. WE We probeerden ook nog alle borden met wit naar ons toe te zetten, maar daar stak wedstrijdleider Martin algauw een stokje voor. We mochten op 2 en 4 de witte stukken houden, op 1 en 3 speelden we met zwart.

Alle partijen begonnen relatief rustig. Rieks leek op 1 vol in zijn theorie te zitten, Ivo op 2 koos voor een bescheiden opzet, op 3 wist ikzelf ook na een zet of 10 nog waar ik mee bezig was en Tjapko speelde op 4 een rustig-overtuigende opening waar hij prettig uitkwam.

Een uurtje verder waren er behoorlijk veel ontwikkelingen: Ivo won een stuk tegen twee sterke vrijpionnen, Tjapko had een zeer overtuigende stelling bereikt waarbij de zwarte stukken behoorlijk in het nauw gedreven werden, en ikzelf had flinke compensatie na een theoretisch pionoffer. Alleen Rieks had het zwaar: zijn voor ons (en voor een aantal van zijn teamgenoten) onbekende tegenstander deed goede zetten en Rieks kwam dan ook in een lastige stelling terecht.

Ivo wist zijn partij als eerste te beslissen: na stukwinst volgde ook kwaliteitswinst en dus een volle toren meer. De zwarte pionnen waren echter al ver opgerukt, dus enige nauwkeurigheid was nog geboden. Dit lukte en rond 10 uur stonden we met 1-0 voor.

Tjapko breidde de voorsprong al snel uit: met goede en mooie zetten bereikte hij een overtuigende stelling en na de winst van een paar pionnen was de uitslag duidelijk. Een halfje was voldoende voor de beker….

Rieks leek zich even te ontworstelen aan de druk en in een wellicht nog houdbaar eindspel terecht te komen, maar zijn tegenstander speelde ook het eindspel zeer goed. Rieks wilde zichzelf graag opofferen op het eerste bord en daarin is hij met verve geslaagd. Overigens wel zijn eerste (en dus enige) nederlaag dit seizoen.

Aan mij was dus de taak de resterende stelling remise te houden. Weliswaar had ik de stelling niet handig aangepakt en stond ik dus een pion achter, maar met dame, torens en ongelijke lopers was de weg naar remise niet erg ingewikkeld. Ook het minuutje resterende tijd van mijn tegenstander hielp hierbij meer. Al snel gingen de torens van het bord, en toen de dames ook werden geruild werd de vrede snel getekend. Kampioen!

De beker staat helaas nog ergens bij de Groninger Combinatie, deze volgt later. Wel hebben we (gezien onderstaande foto) al een mooie plaats gevonden om deze te bewaren (foto Jan van Os)

Naschrift MvV: op de NOSBO-ALV van 21 juni heeft Sjoerd de beker uitgereikt gekregen! (Foto genomen door Martijn Hardeman – en dank aan Roland Kroezen voor het toesturen van de foto!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.