Mooie start van Grand-Prix-seizoen met drie prijzen in Leek!

Vandaag (7 oktober) was een drukke schaakdag voor onze club: drie teams in de KNSB-competitie, en daarnaast ook nog vijf deelnemers aan het Grand-Prix-toernooi dat door de schaakclubs Leek en Roden georganiseerd werd. Mijn eigen focus lag bij de wedstrijd van Assen 2, maar achteraf (ook gezien het resultaat van onze wedstrijd…) had ik misschien beter toch in Leek aanwezig kunnen zijn, want het ging daar uitstekend met de Assenaren!

In groep A kwam Mattias uit. Officieel is hij geen jeugdspeler meer, en ik was dan ook enigszins verbaasd dat hij was toegelaten, maar navraag bij Mattias zelf leerde me dat hij dit kalenderjaar nog mag meedoen aan GP’s. Weer wat geleerd! Na 4 van de 5 ronden zag het er prima uit voor hem: een tweede plaats met 3 uit 4, en een halfje in de slotronde zou dus voldoende zijn voor een prijs. Helaas kwam het daar niet van: Mattias leed zijn enige nederlaag, en omdat een andere uitslag ongelukkig viel greep hij nog naast het podium… Jammer!

In groep D hadden we met Mathies en Jorik zowaar twee debutanten. Mooi om te zien dat deze twee talenten nu ook hun vleugels uitslaan! Beiden begonnen helaas met een nederlaag, maar wonnen hun volgende twee wedstrijden. Daarna was voor Jorik de koek op, want hij verloor zijn overige vier partijen… Mathies was daarentegen helemaal los, want hij liet in de rest van het toernooi geen halfje meer liggen, en met een vol punt voorsprong pakte hij in zijn allereerste Grand-Prix-toernooi meteen de eerste prijs! Klasse Mathies, van harte gefeliciteerd!

In groep E mocht Nena voor het eerst onze vereniging vertegenwoordigen op een Grand-Prix-toernooi. Ze begon prima met 2 uit 2, verloor daarna haar eerste zwartpartij, maar pakte daarna de draad weer op met drie overwinningen op rij, waardoor ze de laatste ronde als koploper inging. Helaas verloor Nena die partij, waardoor de hoofdprijs aan haar neus voorbij ging, maar op basis van onderling resultaat en Sonneborn-punten veroverde ze wel de tweede prijs!

Tenslotte kwam in groep G Wessel uit. Een beetje jammer was dat in deze groep al snel twee deelnemers wegvielen, waardoor Wessel twee witpartijen minder kon spelen, maar uiteraard betekende het aan de andere kant ook twee gratis punten! In de partijen die hij wél kon spelen ging het ook lang niet slecht: alleen van de nummers 1 en 2 verloren en de rest gewonnen, en daardoor legde Wessel beslag op de derde prijs!

Drie prijzen dus, en zeker zo belangrijk is dat we er weer een paar toernooitijgers bij hebben! Volgende week is meteen al het tweede Grand-Prix-toernooi van dit seizoen, op Schiermonnikoog. Ook daar heb ik al vijf Assenaren op de deelnemerslijst gezien (en zeker niet de minsten, kan ik verklappen!), dus er is alle kans om de resultaten van vandaag minimaal te evenaren!

Verslag NOSBO
Uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.