Henry´s Chess Festival Fairytale continues

Een jaar na mijn verrassende zege in de C groep kwam er promotie naar de B groep. Erg mooi maar ineens ben je als laatste geplaatst aangezien ze hier indelen op FIDE rating en dat na een vervelende periode met uitval wegens ziekte bij Hoogeveen Open en vervolgens kansloze nederlaag na kansloze nederlaag in november/december is niet echt ideaal. Het enige voordeel is dat er vrijuit gespeeld kon worden en dat de doelstelling simpel was namelijk het toernooi uitspelen en 9 wedstrijden alles geven om het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken en dan zien we wel wat het na 9 wedstrijden is geworden. Omdat ik vond dat er na deze 2 slechte maanden er iets van motivatie bij moest komen besloot ik een speciale Kumpel & Malocher trui bij Schalke aan te schaffen en riep ik de hulp in van RTL 4 presentatrice Jessica Mendels die ik via Insta ontmoette en die nog een van haar speciale Illie Billie truien over had voor mij 🥰 en deze 2 truien had ik dan ook iedere partij aan dit toernooi en dat was hard nodig want de ACLO was verschrikkelijk koud en echt onbegrijpelijk dat dit in die sporthal aan de orde is nu we naar 2024 gaan. Bij registratie kreeg ik meteen van de hoofdarbiter te horen daar is de kampioen van de C groep. Erg leuk om te horen en het geeft extra stimulans om alles te geven. Na de 1e partij kwam hij ook nog met de bijnaam Matador voor me. Na nog ruim een uur met mijn vriend Pablo van Staunton gezeten te hebben kon het toernooi dan eindelijk beginnen en we kwamen erachter dat B en C zijn samengevoegd wegens een gebrek aan deelnemers in C. Oef gelukkig ben ik niet meer als laagst geplaatst en kan het alleen maar meer meevallen.

Ronde 1:

Deze partij tegen David Knight zou erg cruciaal worden voor het verloop van het toernooi en het werd meteen een marathonpartij van 5 uur die wel winnend werd afgesloten.

Ronde 2:

Tegen Philippe Krylov een groot 14 jarig talent moest ik in een halve ochtend de gehele theorie van de Benko leren wat me erg goed afging weliswaar had Philippe in de 1e 23 zetten de volledige controle maar hield ik wel stand. Plotseling ging hij in de fout maar durfde ik een torenoffer niet aan en rond zet 35 ging hij opnieuw in de fout en opnieuw strafte ik het niet af….
Vervolgens komen we in een dame-eindspel waarin ik hem bestookte met schaakjes maar uiteindelijk moest ik met mijn dame terug naar a8 om zijn pion op a6 af te stoppen en toen hij met zijn dame op b6 wist te komen was de partij helaas verloren.

Ronde 3: 

De ervaren teamleider van SISSA 2 die we met Assen 2 nog zullen tegenkomen Carl Hoekstra was de tegenstander. Weer een halve ochtend moeten besteden aan een plan maken om deze meneer te bestrijden en uiteindelijk besloot ik voor dezelfde setup te gaan als Martin met wit speelt omdat ik geen zin had in Caro structuren die Carl waarschijnlijk beter begrijpt dan ik. Uiteindelijk werd het een meer dan terechte zege maar oh wat maak ik het voor mezelf enorm spannend. Eindspellen sneller over de streep trekken is nog een behoorlijk probleem. De zege werd vervolgens gevierd in het cafe van Maarten Roorda waar het nog gezelliger werd toen Ab en zijn vrouw nog ff kwamen.

Ronde 4: 

Dit is wat mij betreft de mooiste partij van het hele toernooi. Tegen Brian Nijdam de punk/Arsenal fan van ZSG liet ik me niet intimideren door zijn imposante figuur en het ratingsverschil van meer dan 400 punten en vlieg ik er met een geinige opening met gestrekt been in. Uiteindelijk had ik kunnen winnen maar werd het een meer dan terechte remise wat voor hem een enorme ontgoocheling was en voor mij een absolute bonus is.

Ronde 5:

Deze wedstrijd was voor mij een kraker want de tegenstander was het Spaanse jeugdtalent van Staunton Himar Ambrona Navarro. In mei stortte ik tegen hem lichamelijk in waardoor ik eigenlijk direct kon opgeven en de drive om revanche te nemen was erg aanwezig. Helaas voor mij pakte de voorbereiding dramatisch uit want nadat ik uiteindelijk besloot geen Caro te spelen (niet alleen omdat ik Caro saai vind maar ook omdat hij daar erg goed in is) werd het nog erger want de lijn in het Konings-Indisch die ik speelde bleek hij volledig te kennen waardoor er geen moment voordeel kwam voor mij. Sterker nog nadat ik met het welbekende paard offer op f5 kwam duurde het niet lang voordat Himar mij volledig kapot speelde. Erg zuur maar fair and square verloren.

Ronde 6: 

Tegen de zeer ervaren Ruurd Kunnen kwam er een Poolse verdediging op het bord te staan die Ruurd niet goed uitvoerde. Een onhandige toren zet op d6 bracht mij groot voordeel helaas kwam dat voordeel totaal te vervallen toen ik zo dom was om een vergiftigde pion op a2 te slaan terwijl ik geen ontsnappingsroute voor mijn koning was en nadat Ruurd zijn dame op a4 plaatste was het kiezen tussen eeuwig schaak forceren of stukverlies en ook meteen partijverlies en vol ongeloof naar Gerard kijkend moest er eeuwig schaak geforceerd worden.

Ronde 7: 

Tegen ene Dick Stapersma (die lastig in te schatten was hoe sterk hij daadwerkelijk zou zijn) werd het al gauw een overtuigende zege in een Franse afruil. In 22 zetten mat en binnen een uur klaar terwijl ik me niet helemaal lekker voelde was een droomscenario.

Ronde 8:

Weer tegen een groot jeugdtalent. Dit keer de 16 jarige Mika Kleibeuker. Opnieuw gegaan voor a6 als 1e zet maar nadat hij antwoorde met c4 was ik out of book en werd ik uiteindelijk helemaal weggespeeld en toen ik ook nog een toren wegblunderde was het helemaal game over. Ere wie ere toekomt deze jongen was een flinke maat te groot.

Ronde 9: 

De laatste partij was tegen de zeer stugge teamleider van Groninger Combinatie 5 Roel Broekman. In een Pirc Jedi Line (mijn favoriete lijn in de Pirc) wou ik nog 1 keer alles op alles te zetten om de zege te behalen maar tegen deze stugge meneer was er simpelweg geen doorkomen aan. Uiteindelijk was remise een logisch en terecht gevolg ook omdat ik na 7 keer tot het gaatje gaan geen zin meer had in een toreneindspel die ook nog net zo goed verloren kon worden.

UIteindelijk mag ik zeer tevreden terugkijken op dit toernooi want in enorme verwarring het toernooi aanvangen, vervolgens besluiten om alles te geven, niet terug te trekken wat er ook gebeurt en lol te hebben wordt beloond met 4.5/9, 128 FIDE punten erbij en een TPR van boven de 1820 wat mijn beste TPR ooit is geeft veel moed voor 2024 waar ik hoop in de KNSB en NOSBO veel punten te kunnen scoren, waar ik tijdens de toernooien in Amsterdam wil blijven verrassen en waar ik het wil proberen op het ONK in de Reservegroep A.

1 gedachte over “Henry´s Chess Festival Fairytale continues

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.