Wederom goede prestaties Assenaren in Chessfestival Groningen 2023!

Met minder dan 12 uur te gaan in het oude jaar wordt het tijd voor het laatste verslag van 2023: dat van het Chessfestival Groningen, dat gisteren tot zijn einde is gekomen. In totaal 14 Assenaren deden daar mee: zes in de gecombineerde B/C-groep, twee in de vierkampen, vier in de Compactgroepen, en nog eens twee in het Grand-Prix-toernooi. Helaas maakten ze niet allemaal het toernooi af, maar degenen die dat wel deden presteerden over het algemeen prima!

Vierkampen

We beginnen deze keer met het vierkampentoernooi, dat tijdens de eerste helft van het open toernooi werd gespeeld. Daar viel namelijk het grootste succes voor onze club te vieren, want Brian wist met een prachtige score van 2½ uit 3 zijn groep te winnen! Ook Geon, die zich op het laatste moment had aangemeld en in de hoogste groep speelde, deed het goed door met de laagste rating van de groep op 1½ uit 3 uit te komen.

Grand-Prix-toernooi

Ook bij het Grand-Prix-toernooi, dat op donderdag 28 december plaatsvond, viel een succesje te vieren: Wessel begon met 4 uit 5, verloor daarna zijn laatste twee partijen, maar bleek met 4 uit 7 alsnog gedeeld tweede te zijn geworden. Op onderling resultaat werd het een derde prijs, maar dat betekent toch weer een nieuwe beker voor de collectie! Nena had helaas minder geluk: ze begon nog goed met 2½ uit 3, maar had in de laatste ronden naar eigen zeggen last van hoofdpijn en haalde daardoor nog slechts een halfje uit haar laatste vier partijen. Hopelijk gaat het in het nieuwe jaar weer beter!

B/C-groep

Van de zes Assenaren die in de B/C-groep startten haalde de helft het einde niet: Mattias stapte al na vier ronden uit, Tycho haakte na de zesde ronde af en Johan vond het na de zevende ronde genoeg geweest. Daar zullen ze allemaal ongetwijfeld een goede reden voor hebben gehad, en wie ben ik dan om te gaan zeuren. Laten we hopen dat in 2024 de vorm weer terug is!
De drie Assenaren die het toernooi wel afmaakten deden het allemaal goed en scoorden minimaal 50%. Léon ging zelfs de laatste ronde in als medekoploper, maar leed een zeer ongelukkige nederlaag: op zet 30 had hij blijkbaar de klok niet goed ingedrukt, waardoor hij door de vlag ging en de partij na enig overleg met de arbiters verloren werd verklaard…De 6½ punten die Léon bij elkaar had gespeeld waren alsnog genoeg voor een gedeelde derde plaats, maar helaas ging het prijzengeld alsnog aan zijn neus voorbij. Er bleken namelijk vijf spelers de derde prijs te moeten delen; volgens het reglement moest een uit te keren bedrag altijd minimaal 1/3 van de kleinste geldprijs zijn, dus moesten er twee afvallen, en Léon bleek precies één van die twee te zijn. Een pechvol einde dus, maar uiteraard nog altijd een prachtig resultaat! Jaël had een nogal wisselvallig toernooi, waarin het hem met zwart beduidend beter verging met wit: 3½ uit 4 met zwart, maar slechts 1 uit 4 met wit… Tel daarbij een opgenomen bye in de eerste ronde op en we komen op 5 uit 9, iets minder dan op grond van de ratings verwacht mocht worden. Henry speelde daarentegen het toernooi van zijn leven: als 65ste geplaatst in een groep met 73 deelnemers speelde hij maar liefst 4½ punten bij elkaar, ruim 3 meer dan verwacht, en dit alles tegen spelers met 200 of meer FIDE-ratingpunten! Als hij deze vorm kan doortrekken naar de rest van de KNSB-competitie gaat Assen 2 nog heel blij met hem zijn 😉 (Overigens had Henry niet eens de hoogste W-We van de groep; één van de buitenlandse deelnemers kwam op een W-We van meer dan 4 uit!)

Compacttoernooi

Oorspronkelijk zouden vijf Assenaren deelnemen aan het Compacttoernooi, maar helaas trok Ivo zich een paar dagen voor de start terug. Daardoor mocht ikzelf de eer van de club hooghouden in de hoogste groep, en dat ging aanvankelijk uitstekend: de eerste ronde met zwart gewonnen van 2100+, en in de tweede ronde kwam ik opnieuw gewonnen te staan. Helaas ging het toen mis: meteen na de tijdcontrole gooide ik de winst weg, om een kleine 10 zetten later ook nog de remise door mijn vingers te laten glippen… Daarna wilde in de derde en vierde ronde niet veel lukken, waarna ik in de laatste ronde, na voor de verandering eens goed uit de opening gekomen te zijn, de eerste de beste kans op zetherhaling aangreep om in ieder geval nog een halfje te pakken. Uiteindelijk is 1½ uit 5 geen slechte score in deze sterke groep, maar mijn spel liet nog wel wat te wensen over. Nog genoeg werk aan de winkel voor mij dus!
De overige Asser deelname werd verzorgd door de familie Faber. Ab begon in Compact B nog goed met een bye op tweede Kerstdag en twee overwinningen, maar eindigde met ½ uit 2 en eindigde daarmee een punt achter de prijswinnaars. In dezelfde groep begon Rients met slechts een halfje uit zijn eerste drie partijen, maar eindigde met 2 uit 2 alsnog op 50%, waarbij wel moet worden aangetekend dat hij in ronde 4 een gratis punt ontving doordat zijn tegenstander zich had afgemeld… Tenslotte speelde Stijn in Compact D zijn eerste seniorentoernooi, en moest hij, net als in zijn invalbeurten in de KNSB-competitie, ondervinden dat het niveau hier toch een stuk hoger ligt dan bij de jeugdtoernooien. Slechts één partij wist hij te winnen, de overige drie verloor hij, en met de bye in de eerste ronde telt dat op tot 1½ uit 5, maar ook weer een schat aan ervaring en meer dan genoeg oefenmateriaal!

Een mooi slot van 2023 dus, en ook was het uiteraard mooi dat ook deze keer diverse huidige en voormalige clubgenoten kwamen supporteren. De steun was van harte welkom! Op naar 2024, op naar meer mooie successen en mooie resultaten voor de club!

Toernooisite
B/C-groep: Tycho, Léon, Jaël, Henry (B), Mattias en Johan (C)
Vierkamp 1: Geon
Vierkamp 7: Brian
Compact A: Martin
Compact B: Ab en Rients
Compact D: Stijn
: Nena en Wessel

1 gedachte over “Wederom goede prestaties Assenaren in Chessfestival Groningen 2023!

 1. Tinus

  De kop van het lange verhaal klopt. Het GP niet meegeteld kom ik op een Totaal (Over-all) Score W-We van 126.3.
  Wat de formule van het Festival ben en moet ik kwijt, dat het alternatief bij Tata gevonden wordt: alleen meerkampen.
  13 Vierkampen – dat was wel het minste; de 13e wel met 7 spelers. Brian in de middelste en na de winst wat onherkenbaar op de foto. Doe maar normaal! Wat is voor de formule normaal? Er valt over te twisten.
  Maar de samenvoeging van B en C is toch wat ongelukkig. Bosveld en Loots gingen uit het toernooi; kijk eens naar de grootste ratingverschillen. Bosveld – Ten Dam 363; Loos – Van Ree 335. De uitdaging kan ook te groot zijn voor doorzetten. De aardigheid of het feestelijke kan eraf gaan …
  Maar doorzitten hoort er ook bij en zitvlees. Om vanaf het punt-heden vooruit te denken. Ik weet het: drie vingers wijzen naar mijzelf.
  En blijven tot het eind. Mijn reisgenoot vroeg om half vijf hoe laat we weg zouden gaan. Dat werd te 17.00 uur. En we reden over Peize. Toe had Henry net smartelijk een verlies gemeld. (Maar 128 in de plus en nu zijn hele verhaal – ik mis diagrammen – vraag Sjoerd of mij hoe je die maakt. Of een pgn-bestand.) Achteraf had ik langer willen blijven en dat ook beloofd – om te troosten.
  Wel had ik toen al Johan Zwanepol gezien en gefotografeerd – hij is van 1936; FIDE 1692, KNSB 1622; intern bij Roden, extern voor GC 6 en dus 3 febr. in Assen? En om een ander uiterste te noemen: Tommy Grooten van 2010.
  Bij het commentaar miste ik de oude demoborden. De vaart der volken bevalt me niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.