Andrii plaatst zich voor NK D, Wessel tweede in Grand Prix Dokkum!

Gistermiddag (13 januari) stonden er maar liefst twee jeugdtoernooien op het programma: in Groningen werd getreden om de NOSBO-jeugdtitels en NK-plaatsen in de D-categorie, en in Dokkum vond een Grand-Prix-toernooi plaats. In beide toernooien deed één Assenaar mee, en beiden deden het geweldig!

Wessel had Dokkum verkozen boven Groningen, en dat bleek een goede keuze, al was het begin ongelukkig. De beoogde eerste tegenstander in groep D kwam namelijk niet opdagen, en dus begon Wessel meteen met een bye, om daarna twee keer op rij te verliezen. Gelukkig keerde het tij daarna, want Wessel won zijn laatste vier partijen allemaal en pakte daarmee op onderling resultaat alsnog de tweede prijs!

Uitslagen

In Groningen deed Andrii een gooi naar een NK-plaats, en met de vierde plaats op de startlijst van 22 deelnemers had hij op papier een goede kans. De eerste twee partijen wist hij ook in winst om te zetten, maar in de derde ronde kwam hij tegenover de huizenhoge favoriet Bram ten Dam te zitten. Vorig jaar had Andrii nog verrassend van Bram gewonnen in het Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap, maar Bram heeft sindsdien een enorme schaakgroeispurt ondergaan, en het verschil kwam op het bord tot uiting. Hij wist Andrii op slimme wijze een stuk te ontfutselen, en had daarna niet veel moeite om de partij in winst om te zetten.
Veel tijd om te balen was er niet, want in de vierde ronde wachtte alweer een lastige tegenstander in de vorm van Hannah Urban. Een jaar geleden speelde zij op Grand-Prix-toernooien nog regelmatig bij Wessel in de groep, maar ook zij is flink gegroeid in schaakniveau en zou deze middag de meisjestitel veroveren! Het werd dus een zware partij voor Andrii, zeker nadat hij al snel een paardvorkje over het hoofd zag en een stuk moest inleveren. Met de moed der wanhoop speelde Andrii verder en wist zelfs de koning van Hannah naar e5 te jagen, maar verder leek hij niet te komen… totdat Hannah een mataanval te kunnen inzetten en daarbij een listige combinatie over het hoofd zag die haar de dame kostte! Andrii vond de combinatie wel, en met dame tegen licht stuk en passieve toren had hij niet veel moeite om het punt toch nog over de streep te trekken. Wat een ontsnapping!
Na een wat langere pauze mocht Andrii met zwart aantreden tegen Vygo Tollenaar, die in december nog van Stijn had verloren in het Chessfestival. Na iets meer dan 20 zetten leek de stelling aardig gelijk, en de heren kwamen dan ook remise overeen. Overigens was inmiddels ook Ab komen supporteren, wat uiteraard enorm werd gewaardeerd!
De strijd om de NK-tickets was daarmee in volle gang; er waren er vier te verdienen, en Andrii stond op een gedeelde derde plaats! Helaas was de indeling hem niet erg gunstig gezind: wit tegen de als tweede geplaatste Theo Kudernac, alweer iemand die in korte tijd enorm in schaakniveau is gegroeid… Andrii kwam echter prima uit de opening, maar kon de druk niet vasthouden en moest toestaan dat Theo ontsnapte naar een remise pionneneindspel. Dat eindspel bleek ook nog eens niet zo remise als het leek, want Andrii zag een gemene truc over het hoofd waarmee Theo zich een onstopbare vrijpion verschafte en alsnog de overwinning meeroofde. Daarmee zakte Andrii naar de gedeelde vijfde plaats, maar de hoop op een NK-plaats was nog niet vervlogen: bij een overwinning in de laatste ronde en gunstige uitslagen op de overige borden zou er in ieder geval een barrage in moeten zitten!
De overwinning voor Andrii kwam er inderdaad, en voor tegenstandster Hannah Bakker was dat om meerdere redenen zuur: naar achteraf bleek had ze een stuk kunnen winnen, en met haar nederlaag verspeelde ze de meisjestitel aan de andere Hannah, maar aan de andere kant had ze alsnog een NK-ticket te pakken, dus eind goed al goed! Voor Andrii was het nu zaak dat Bram en Theo deden wat ze op papier moesten doen, en dat deden zij gelukkig, waardoor de barrage een feit was! Wel was het afwachten wat op het derde bord zou gebeuren: bij een overwinning voor witspeler Thijmen van Dellen zou hij derde worden en drie spelers een barrage moeten spelen om één plaats, bij iedere andere uitslag zou er een barrage komen met vier spelers voor twee NK-plaatsen. Na lange strijd wist Thijmen inderdaad te winnen, en daarmee was hij inderdaad derde en mocht Andrii spelen voor het laatste NK-ticket!
In de eerste barragepartij mocht Andrii met zwart aantreden tegen Jesse Kooke, die hij in het reguliere toernooi niet was tegengekomen. Na verwoede strijd bleven er alleen kale koningen over, maar beide heren hebben de winst gemist; Andrii stond een tijdlang een stuk voor, en Jesse had in het pionneneindspel zomaar dame kunnen halen. Goed weggekomen dus door allebei! In de tweede partij mocht Andrii toezien hoe Jesse de winst claimde toen Vygo een onreglementaire zet speelde, om in de derde partij zelf de winst te claimen toen Vygo opnieuw zijn koning schaak liet staan. Vygo was daarmee uitgeschakeld, maar Andrii en Jesse mochten opnieuw aan de bak voor een tweekamp waarbij de eerste die een partij won het ticket zou pakken. Andrii lootte wit voor de eerste partij, en in tegenstelling tot de eerste barragepartij werd het nu een eenzijdige vertoning! Als snel had Andrii groot voordeel te pakken; dat voordeel vertaalde zich in twee pluspionnen, en toen alle stukken waren afgeruild liepen de pionnen naar de overkant. Nadat ook de laatste patgrapjes waren ontweken zette Andrii de koning van Jesse keurig mat en had hij het NK-ticket te pakken!

Een heerlijk spannende middag met een geweldige apotheose. Daar doe je het als supporter voor! Wat mij betreft verdienen alle deelnemers een groot compliment, en met name degenen die ik hierboven bij naam genoemd heb, en uiteraard feliciteer ik Andrii nogmaals met de plaatsing voor het NK D, dat van 9 tot en met 11 mei zal plaatsvinden!

Verslag/liveblog organisatie
Uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.