Assen I wint ook tweede NOSBO-wedstrijd nipt

Afgelopen vrijdag (12 januari) stond de tweede wedstrijd voor Assen I in de NOSBO-hoofdklasse op het programma; een thuiswedstrijd tegen Groninger Combinatie IV. Op papier was het gemiddelde ratingverschil zo’n 200 punten in Asser voordeel, maar in de praktijk was daar weinig van te merken en moest Assen I hard werken voor de bordpunten!

Na ongeveer anderhalf uur spelen had ikzelf eigenlijk alleen vertrouwen in een vol bordpunt voor Maarten op bord 2; de overige borden stonden naar mijn mening niet meer dan gelijk of zelfs iets minder voor ons. Dat bleek een goede inschatting, want uiteindelijk zouden slechts drie partijen in een beslissing eindigen…
De onderste vier borden eindigden allemaal in remise, en daarbij kwamen diverse Assenaren goed weg. Zo meldde Henry dat hij al in de opening had moeten verliezen, maar zijn tegenstander dat over het hoofd zag. Uiteindelijk wist hij, na alsnog onder behoorlijke druk gestaan te hebben, te ontsnappen naar een potremise toreneindspel waarin de puntdeling niet lang op zich liet wachten. Ook Brian stond lange tijd niet lekker en kwam bovendien in tijdnood, maar gelukkig miste zijn tegenstander enkele kansen en kon ook Brian afwikkelen naar remise.
Gerard had daarentegen meer dan een halfje kunnen pakken, want hij kreeg vlak voor het einde een enorme kans om de partij te beslissen. Helaas miste hij die, waarna zijn tegenstander zetherhaling kon forceren. De laatste remise op de onderste vier borden kwam van Sophie, die ook onder druk leek te staan, maar waarschijnlijk nooit echt in de problemen is gekomen en uiteindelijk haar eerste halfje voor ons mocht noteren.
Tycho was de eerste die een overwinning binnenbracht, maar ook bij hem moest het van ver komen. In de opening werd hij met een geïsoleerde dubbelpion op de d-lijn opgezadeld die weliswaar niet makkelijk aan te vallen was, maar wel voor nogal wat problemen in de coördinatie zorgde. Gelukkig werkten de witte stukken ook niet erg goed samen, en toen Tycho de belangrijke witveldige loper kon ruilen en zijn pionstructuur kon herstellen bleek de witte koningsvleugel vol gaten te zitten. Tegen de overval met dame, toren en paard bleek geen kruid gewassen, en zo kwamen we toch nog op voorsprong!
Helaas bleef die niet lang staan, want Sjoerd let zich opeens matzetten… Overigens was hij sowiseo al een hele tijd een lastige stelling aan het verdedigen, maar ik had nog goede hoop dat Sjoerd nog met een remise zou ontsnappen. Helaas mocht dat dus niet zo zijn, en was de stand weer gelijk… Gelukkig stond Maarten gewonnen en Geon kon in ieder geval niet verliezen, dus zaten er toch twee matchpunten aan te komen!
Maarten trok inderdaad het volle punt over de streep, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Nadat hij een stuk had gewonnen bleek het een hele opgave om uit de vele dameschaakjes te lopen die de tegenstander tot zijn beschikking had. Gelukkig droogden die uiteindelijk op, waarna Maarten de dames kon ruilen en de partij alsnog kon beslissen.
Geon deed als laatste nog verwoede pogingen om een remise toreneindspel te winnen, maar toen de stand 4 – 3 in ons voordeel was geworden en er geen winst in bleek te zitten werd de remise toch beklonken. Daarmee kwam de stand op 4½ – 3½ en was de teamoverwinning binnen!

Het was een lange en onverwacht spannende, maar uiteindelijk toch succesvolle avond voor ons. Over iets meer dan een week wacht Assen I alweer de volgende wedstrijd; op 23 januari gaan we op bezoek bij Hoogeveen voor een rechtstreeks duel om de eerste plaats!

Uitslagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.