Assen I bijna zeker van hoogste finalegroep na overwinning op Hoogeveen I (update 27 januari)

Gisteravond (23 januari) stond een belangrijke NOSBO-wedstrijd op het programma: de ontmoeting tussen Hoogeveen I en Assen I, de nummers 1 en 2 van de zuidelijke groep van de eerste fase van de achttallencompetitie. Met beide teams nog zonder puntverlies is het hoogstwaarschijnlijk dat ze zich beiden gaan plaatsen voor de hoogste finalegroep, maar de winnaar van deze wedstrijd zou daar meteen zeker van zijn. Op papier waren beide teams aan elkaar gewaagd, en het werd dus een spannende avond!

De eerste uitslag viel al snel in de vorm van een snelle remise van Geon op bord 1. Al snel viel daar niet veel meer te beleven, en remise was dus een logisch gevolg.
De eerste overwinning viel ook relatief snel, en gelukkig voor ons viel die onze kant op. Tycho moest op bord 3 weliswaar een geïsoleerde dubbelpion toestaan, maar kreeg er enorm veel activiteit voor terug. De zwarte koningsstelling was ook flink verzwakt, en de gaten in de zwarte stelling werden al snel blootgelegd. Toen materiaalverlies niet meer te vermijden was streek de zwartspeler de vlag en stonden we voor!
Helaas was het snel daarna weer gelijk, want Mattias kon op bord 6 ook in zijn tweede NOSBO-wedstrijd geen potten breken. Zijn damevleugel hing er al snel als los zand bij, en dat verdedigen bleek niet te doen. Jammer!
Ook ikzelf speelde niet al te lang; remise in 18 zetjes op bord 4. Ik won vlak na de opening een pion, maar moest toestaan dat mijn tegenstander mijn damevleugel onder druk kon zetten. Toen hij remise aanbood en Gerard aangaf dat ik het zelf mocht beslissen heb ik nog even gekeken, maar kon geen overtuigende voortzetting vinden en nam het aanbod dus maar aan. Halverwege dus een gelijke stand, maar met vier geweldig ongebalanceerde stellingen op de overige borden kon het nog alle kanten op vallen!
Gerard maakte het spannend door op bord 7 een pion kwijt te raken, maar met zijn tegenstander in tijdnood kon hij afwikkelen naar een eindspel van paard tegen slechte loper, waarin alles potdicht zat en niemand vorderingen kon maken. Het paard op h4 blokkeerde alles en kon niet geslagen worden, en dus was rustig heen-en-weer spelen met de koning voldoende om het halfje op te strijken.
Ook bij Henry werd het deze keer remise, maar daar waren heel wat avonturen aan vooraf gegaan. Ik zag hem op bord 8 lange tijd een pion achter staan, maar in het ongelijke-lopereindspel kreeg hij met zijn actieve koning opeens enorme winstkansen, en toen hij met schaak dame haalde dacht ik zelfs dat Henry ging winnen. Helaas wist zijn tegenstandster met haar koning naar b3 te lopen, waarna de koning van Henry ineens in gevaar leek te zijn. Gelukkig bleek dat mee te vallen en werd het punt alsnog gedeeld. Nog twee partijen te gaan, en die waren inmiddels allebei in wederzijdse tijdnood aanbeland!
De partij van Maarten op bord 2 was zo mogelijk nog spectaculairder dan die van Henry. Vlak na een goed verlopen opening raakte hij ineens een kwaliteit kwijt, maar hij had compensatie in de vorm van een loperpaar en ruimteoverwicht op de koningsvleugel. Des te merkwaardiger dus dat zijn tegenstander besloot om, in plaats van de a-lijn te openen, de koningsvleugel open te breken. De witte stukken bleken elkaar nogal in de weg te staan, en toen Maarten op h3 en daarna op g3 mocht slaan was de witte koning ineens in groot gevaar. Dat kon nog worden tegengehouden met het terugofferen van de kwaliteit, maar dat leverde Maarten een eindspel met een gezonde pluspion op. Het leek nog lastig om die te verzilveren, maar gelukkig hoefde dat niet, want de witspeler ging door de vlag… Daarmee was het eerste matchpunt binnen!
Brian was inmiddels mooi op weg om het tweede matchpunt binnen te tikken; sterker nog, hij hoefde met twee torens meer ‘alleen’ uit eeuwig schaak te lopen! Helaas blunderde hij in hoge tijdnood één van die torens weg, waarna het eeuwig schaak alsnog een feit was, maar ook dat was voldoende om ons het winnende halfje te bezorgen!

Daarmee zijn we nu dus al zeker van deelname aan de hoogste finalegroep van de achttallencompetitie! Nog één wedstrijd in de eerste fase moet worden gespeeld, en die zal in twee etappes plaatsvinden, omdat niet alle spelers van tegenstander Het Kasteel op de vastgestelde datum kunnen. De eerste helft zal op 9 februari worden gespeeld, de tweede helft op 16 februari!

Uitslagen (NOSBO)

Update 27 januari: naar nu blijkt is Assen I toch nog niet zeker van plaatsing voor de hoogste finalegroep, en zal er in de laatste ronde van de eerste fase minimaal een matchpunt gescoord moeten worden tegen Het Kasteel, dat gisteravond (26 januari) ESG versloeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.