BSSK Assen 2024 tot de laatste ronde spannend

Vandaag vond het jaarlijkse Basisschoolschaakkampioenschap plaats, en evenals vorige jaren was opnieuw het Markehuus de speellocatie. Vooraf leken we het grootste deelnemersveld sinds 8 jaar te mogen begroeten, maar doordat er vooral in de groene groep nogal wat kinderen niet kwamen opdagen, bleven er uiteindelijk in totaal 58 deelnemers over. Eén van hen was overigens per abuis niet aangemeld, maar kon alsnog worden ingepast, en één deelnemer was te laat voor de eerste ronde, maar deed de rest van het toernooi wel mee. De Kloostertuin zorgde wederom voor ongeveer de helft van het deelnemersveld, maar in tegenstelling tot vorig jaar waren zij niet de uitgesproken favorieten voor de titels, en het werd dan ook een stuk spannender dan vorig jaar!

Groene groep (t/m 9 jaar)

De groene groep was dit jaar het domein van Wessel Dijkstra (9). Hij is in een jaar tijd enorm gegroeid qua schaakniveau, en heeft een paar weken geleden zelfs al zijn eerste partij in de interne competitie van Schaakclub Assen gespeeld! Dan nog moest hij het wel waarmaken, maar dat lukte: hij liet als enige vandaag geen halfje liggen! Ook de tweede plaats in deze groep ging naar een clublid: Hidde Cornet (8) verloor alleen van Wessel en won de rest van zijn partijen. Vorig jaar eindigde hij nog onder de 50%, maar hij doet sindsdien actief mee aan de trainingen op de woensdagmiddag, en dat werpt duidelijk zijn vruchten af!
Helaas ging het opnieuw mis met een uitslag, omdat de betreffende spelers verkeerd om waren gaan zitten, maar het briefje hadden ingevuld alsof ze achter de juiste kleuren waren gaan zitten. Dit werd pas na de prijsuitreiking opgemerkt, maar de uitslag is wel gecorrigeerd omdat het een partij uit de laatste ronde betreft. Twee spelers vielen hierdoor alsnog in de prijzen; voor hen zullen extra prijzen worden bijbesteld.

De prijswinnaars per leeftijdscategorie:

t/m 8 jaar:

 1. Hidde Cornet, 6 uit 7
 2. Juliëtte Huisjes, 5 uit 7 (31 weerstandspunten)
 3. Koen Woudstra, 5 uit 7 (26 weerstandspunten)

Oorspronkelijk kreeg Koen de tweede en Mason Saimima (4,5 uit 7) de derde prijs; zij mogen deze prijzen houden.

t/m 9 jaar:

 1. Wessel Dijkstra, 7 uit 7 en algeheel winnaar Groene groep
 2. Arthur Voortman, 5 uit 7
 3. Elin Fidder, 4,5 uit 7

Oorspronkelijk kreeg Niels Daanje (4 uit 7) de tweede prijs en Arthur de derde. Niels mag zijn beker houden; Arthur krijgt een extra tweede prijs, de derde prijs schuift door naar Elin.

Eindstand groene groep

Blauwe groep (10 jaar en ouder)

Ook in de blauwe groep had de Kloostertuin flinke concurrentie, in dit geval van de Veldkei, dat inmiddels ook enkele clubleden in het team heeft die in een jaar tijd stukken sterker zijn gaan schaken. De bovenste borden waren dan ook, met name in de tweede helft van het toernooi, een mooie mix van het Kloostertuin-groen en het Veldkei-rood!
In de eerste toernooihelft waren Tygo Steg (10), vorig jaar nog winnaar van de groene groep, en Abdalrahman Awad (11) oppermachtig; beiden wonnen hun eerste vier partijen en stonden daardoor een punt los. Tydo Schans (11), die zich een paar weken geleden nog tot jeugdsnelschaakkampioen van Schaakclub Assen had gekroond en ook als één van de favorieten gold, was daarentegen al in de tweede ronde tegen een nul aangelopen en moest dus al vroeg in de achtervolging.
In de vijfde ronde won Abdal het onderlinge duel van Tygo en kwam daarmee in zijn eentje aan de leiding. Voor Tygo was dit het begin van een neerwaartse spiraal; hij verloor ook zijn laatste twee partijen en viel daardoor nog buiten de prijzen… Ook Abdal wist in de laatste twee ronden slechts een half puntje te halen, maar hij won wel het klassement voor 11 jaar en ouder. In de laatste ronde verloor hij van Wart Koopman (10), die in de derde ronde een nederlaag had geleden, maar met zijn overwinning op Abdal alsnog het algehele klassement van de blauwe groep op zijn naam wist te schrijven!

De prijswinnaars per leeftijdscategorie:

10 jaar:

 1. Wart Koopman, 6 uit 7 en algeheel winnaar Blauwe groep
 2. Jason Wallet, 5,5 uit 7
 3. Matthijs Kort, 5 uit 7

11 jaar en ouder:

 1. Abdalrahman Awad, 5,5 uit 7
 2. Amer Amer, 5 uit 7 (28 weerstandspunten, 18,5 Sonneborn-Bergerpunten)
 3. Tydo Schans, 5 uit 7 (28 WP, 17,5 WP)

Eervolle vermelding: Hidde Nieters, 5 uit 7 (24,5 WP)

Eindstand blauwe groep

Scholen

De overmacht van de Veldkei in het klassement van de oudsten maakte het scholenklassement een stuk minder eenzijdig dan vorig jaar, maar de Kloostertuin wist met zijn vier beste spelers toch nog een puntje meer te scoren dan de concurrentie en ging er dus opnieuw met de hoofdprijs vandoor. De Veldkei werd uiteraard wel tweede, de derde prijs ging naar KC Kloosterveen, dat daarmee na een paar jaar afwezigheid een succesvolle rentree maakte.
Overigens was het sowieso verheugend om te zien dat diverse scholen, na enkele jaren niet meegedaan te hebben, nu weer goed vertegenwoordigd waren; naast Kloosterveen waren ook de Cirkel, de Emmaschool, de Parel, en met name de Vrije School de Es met meerdere kinderen aanwezig. De laatstgenoemde school had zelfs op de Kloostertuin na de grootste afvaardiging! Helaas staat hier wel tegenover dat KC Theo Thijssen, toch jarenlang een vaste waarde en rond de eeuwwisseling nog dé schaakschool van Assen, na het vertrek van hun schaakbegeleider heeft moeten afhaken. Hopelijk zien we hen over niet al te lange tijd weer terug!

Eindstand scholen

Het was weer een zeer geslaagde dag met verrassende uitslagen en mooie kampioenen. Tot volgend jaar!

3 gedachten over “BSSK Assen 2024 tot de laatste ronde spannend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.