Assenaren 6 – Losers 2

      Geen reacties op Assenaren 6 – Losers 2

De kraker tegen Los staat natuurlijk rood omcirkeld in de agenda, maar niet bij iedereen.

Jaël 3-2-2024 20:07

Beste Rieks,
Helaas kon ik door een technische storing niet bij mijn schoolmail, wat net is opgelost. Nu zie ik dat het verplicht is om morgen naar de open dag van de Hanze Hogeschool te gaan. Zou het mogelijk zijn om een vervanger te regelen?

Rieks 3-2-2024 20:08
Wut dat is wel heel laat en we hebben je nodig
Zijn genoeg andere open dagen toch

(…)

Jaël 02-02-2024 20:24
Maarten D vind het goed maar dan mist Assen 2 wel iemand

Rieks 02-04-2024 20:42
Oh shit niet aan gedacht, wat nu?

Jaël 02-02-2024 20:43
Ik heb Abedin geregeld voor Assen 2
Maar ik heb dan nog goedkeuring nodig van Ab
Hij vind het goed.

Rieks: Goed geregeld 02-02-2024 21:28

Verteller: Het was níet goed geregeld. Er klopte wel één ding aan Jaëls verhaal en dat is dat Maarten wist dat hij voor Assen I moest gaan spelen én kwam opdagen. Ons probleem was daarmee opgelost, maar Jaël zal als teamleider voor de volgende ronde nog wat bij moeten leren…

Elmar had zaterdag 3 april ook rood (of wit?) omcirkeld, maar dan voor zijn verhuizing terug naar het noorden binnen Voorhout. Het huisproject duurde al enige jaren en directeurtje moet zijn secretaresse beter instrueren voor de planning, maar we vrezen dat het de vraag is of zij daar komende jaren tijd voor gaat hebben. Pieter doet zijn eigen schaakbord van de hand en is er met een stok niet meer achter te krijgen, maar eeuwige student Arjan kon wel even tijd vrij maken om ons in ieder geval op papier te versterken.

Geon had de Losser IM ondanks/dankzij diens half uur later rondhuppelende kinderen nog niet gezien, zei dat slechts Losers kwamen opdagen en dat we ons konden verheugen op een grote overwinning. Een goed voorteken, al wijst het ratinggemiddelde achteraf een andere kant op. Daarin is nog niet opgenomen dat onze daling nog maar net is ingezet terwijl de neergang van onze tegenstanders echt los begint te komen. Geons eigen witpartij bracht uit de opening niet het strategisch voordeel waar opstelling-tactisch op ingezet was, maar zonder zeurende vrouwen op het bord komt het beest in hem pas echt los. Hoe de extra pionnen (stuk?) daarna zo snel gewonnen werden heb ik niet kunnen volgen, maar het vakkundig Geonegeerde remise-aanbod bleek volkomen terecht.

Gertjan heeft wel de juiste verhuiskeuze gemaakt en kon met zijn stabiele (Ford) Focus de partij opzetten. De persoonlijkheid van Jan Joris nam ook op het bord optimistisch veel ruimte in, voorbij mijmerend denk je dit kan niet goed gaan, maar hoe? Gertjan had al een paar zetten tevoren gezien hoe:

1. Pb5 ! cxb5 2. cxb5 Dd8 3. Lxa8 Dxa8 4. Dxd6 en in de woorden van Gertjan kan schaken soms zo simpel zijn.

Maarten D. moest tegen de toch aangetreden Floris en koos voor zijn solide/dubieuze systeempje. Hij leek wel wat kansjes te krijgen op een koningsvleugel, maar die brak nooit echt door en onder toeziend oog van zijn kroost begeleidde Floris de kleine h-pion tot een prachtige dame.

De tactisch opgestelde Ivo dacht wel even in de voetsporen van Carlsen te treden met een originele opzet tegen de Trompowsky. In het begin was dat ook nog wel zo, na het kekke Kd8!

Maar uiteindelijk mistte hij of de goede inzichten van een golfende secundant of van de voormalig wereldkampioen. Hij heeft in ieder geval wel nog dezelfde verbetenheid en wist enige + 5 scores te omzeilen om remise uit de weg te gaan en gewoon de winst binnen te slepen.

Een officieel door onze engine-overheersers goedgekeurde evaluatie van Tjapko’s partij heb ik nog niet gehoord. Na enige aansporing dacht Tjapko dat het leuk was om een Nederlandse culinaire traditie af te zeiken en onder het mom van een of ander kindervirus het daarbij te laten. De partij zelf was interessanter en begon als een veelbelovende Siciliaan waarbij het leek dat iemand wel een tempo zou moeten hebben verloren, maar ik wist niet wie. Met de dame die binnen zou komen op h6, een witte toren al op de 3e rij en dreigende g4 tegen de altijd gevaarlijke Koen was de menselijke inschatting in ieder geval dat dit wel eens heel moeilijk zou kunnen worden. Van tegenwind gaat Tjapko blijkbaar harder nadenken want hij bleef taai verdedigen totdat hij pardoes de kans kreeg om mat te zetten. Een beetje hoesterig of niet, die kans hoef je Tjapko geen tweede keer te geven.

Tycho leek met overtuiging een eindspel met een loper tegen een paard in te gaan waar een zettenherhaling voor het oprapen lag, maar kwam toch wel erg bedrukt te staan. Blijkbaar wist hij nog net op tij de schade te beperken of Frits heeft een kansje laten liggen.

Renze heeft als pars pro toto de beste dagen wel achter zich en wil vooral nog plezier hebben in het schaken. Helaas moest hij tegen Rieks die ook nog eens een tegen het Slavisch rustige, maar venijnige set-up koos. Met een mooie dame batterij en een paard op f5 tegen een geïsoleerde pion was er objectief nog niet eens zoveel aan de hand voor zwart, dankzij een contra intuïtief maar achteraf ook wel weer logisch h5 in onderstaande stelling

Renze had echter na zijn openingsproblemen niet de tijd voor dit soort nuances, verloor de iso en wanhoopsofferde een stuk. Er werd ook toen het teambelang niet meer als reden kon worden aangevoerd nog lang doorgeschaakt, maar het resultaat was nooit in twijfel.

Arjan speelde tegen de geslepen Ernst Jan die in zijn type stellingen altijd gevaarlijk is. Zo koos hij op basis van een antiek boekje vrijwillig voor een loperruil op c6 en had hij een solide opzet. Arjan zij dat het steeds langer duurt bij zijn partijen voordat hij dingen begint te zien en had achteraf wat kansen gemist. Uiteindelijk had hij toch een pion mee gesnoept en was op nog steeds karakteristieke wijze als laatste bezig. Onder toeziend oog van bijna heel Los werd Arjan gemotiveerd om alles eruit te halen, maar uiteindelijk was zijn extra pion niet genoeg.

Blijkbaar zijn we nog steeds de angstgegner en hoefden we ons ook helemaal niet voor te bereiden. Om deels heuglijke redenen hadden we nog geen goede plek voor een rustige nazit met een spelletje, maar daar blijkt het Markehuus dus eigenlijk gewoon in te kunnen voorzien. In een heerlijke ambiance – alleen soms verstoord door een uitgebreide goochelaar – konden we lekker codenames doen of vragen beantwoorden over het eerste liedje van Gerard Joling bij het Eurovisiesongfestival uit 1988, Gerard Jolings eerste liedje of sprzieboon spellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.